بحث جداشدن برخی روستاهای استان مازندران در شهرستانهایی مانند سوادکوه، ساری و آمل از مباحث داغ استان است که هر روز ماجرای تازهای دارد و این بار "گدوک" در شهرستان سوادکوه که باز هم میرود تا مناقشهای جدید خلق شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه مازندران، این روزها کم صحبت از جدایی برخی شهرها و روستاهای مازندران به گوش نمیرسد؛ از امامزاده هاشم در محور هراز برای الحاق به دماوند تا بخشی از روستاهای ساری برای الحاق به سمنان و روستای گدوک در شهرستان سوادکوه برای الحاق به فیروزکوه هم که ماجرای دیرینهای دارد.
شهرستان سوادکوه در بخش مرکزی استان مازندران در دامنه شمالی کوههای البرز مرکزی از شمال به شهرستان قائمشهر، از جنوب به رشته کوهالبرز و فیروزکوه و از شرق به شهرستان ساری و از غرب به شهرستان بابل محدود میشود، این شهرستان دارای شهرهای پلسفید، آلاشت، زیراب و شیرگاه با بیش از 220 روستا با مساحت 2441 کیلومترمربع است.
اختلاف دو شهرستان سوادکوه و فیروزکوه سابقه چند ساله دارد اما مسئولان میگویند دو استان تهران و مازندران در تلاش هستند تا مشکلات پیش رو را رفع کنند.
روستای گدوک در استان مازندران و شهرستان سوادکوه واقع شده و نخستین بخش از استان مازندران است که مسافران با گذر از جاده فیروزکوه به آنجا میرسند؛ با مصوبه هیئت وزیران از سال 1366 جزء حوزه استحفاظی استان تهران قرار گرفته و همین مصوبه دستاویزی شد تا اختلافات بر سر ادامه دستاندازیها بر گدوک ادامه یابد.
جابهجایی علائم و تابلوهای راهداری در این منطقه گلایههای مردمی را در پی داشته و همگان آن را موجب سردرگمی مردم و مسافران و اختلال در ارائه خدمات عنوان میکنند.
گردنه گدوک مرز مورد اختلاف سوادکوه و فیرزکوه
معاون فرماندار سوادکوه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در بحث جداسازی گدوک اظهار کرد: بر اساس اسناد موجود ثبتی مرز ثبتی شهرستانهای سوادکوه و فیروزکوه دوراهی کتالان (حدود دو کیلومتر بعد از تأسیسات گدوک به سمت فیروزکوه) در محور سوادکوه به نام راه آهن شمال سند مالکیت صادر شده است.
عینالله طالبی افزود: به استناد نامه شماره 76/42/م مورخ 86.02.30 وزارت راه و ترابری راهدارخانه گدوک بر اساس صورتمجلس شماره 5632 مورخ 48.08.09 ثبت قائمشهر و نامه شماره 16244 مورخ 85.04.18 وزارت تعاون و امور روستاها و نامه شماره 11076 مورخ 47.04.01 هیئت وزیران و مصوبه شماره 158 جلسه شورای اصلاحات ارضی تحویل اداره کل راه و ترابری استان است و هم اکنون در تصرف اداره مذکور قرار میگیرد.
معاون فرماندار سوادکوه افزود: سرپرست وقت دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور طی نامه شماره 17729/42 مورخ 78.10.01 مرز دو استان در محور گدوک را با بهرهگیری از نقشه مصوب سال 72 هیئت وزیران بر روی نقشه مشخص کرده به طوری که همه تأسیسات مستقر در محور یادشده در محدوه استان مازندران قرار میگیرد و مجدداً دفتر تقسیمات کشوری طی نامه شماره 98201/42/4/1 مورخ 81.10.14 به کمیسیون سیاسی و دفاعی هیئت وزیران ارسال کرده، تأسیسات مستقر حدفاصل شهرستانهای فیروزکوه و سوادکوه در محور گدوک در استان مازندران قرار میگیرد.
وی افزود: مجوز ساختمانهای هلالاحمر در گردنه گدوک و واحدهای کسبی در این منطقه در سال 1374 و 1379 توسط اداره ثبت و اسناد سوادکوه صادر شده است.
طالبی اظهار کرد: با توجه به اینکه تقسیمات کشوری براساس تصمیمات هیئت وزیران باید تعیین و تکلیف شود همین عاملی شد تا در سال 1366 براساس مصوب هئیت وزیران روستای گدوک جزء دهستان پشت کوه از بخش شهرستان فیروزکوه قرار گیرد.
معاون فرماندار سوادکوه با اشاره به این امر که تنها اختلاف سوادکوه و فیروزکوه اکنون در گردنه گدوک است، اظهار کرد: با توجه به تمکین قانون از سوی مسئولان وقت شهرستان در سال 66 اعتراضی از سوی مسئولان آن زمان بر این مصوبه صورت نگرفت و متاسفانه مسئولان شهرستان فیروزکوه به استناد مصوبه فوق حوزه روستای گدوک را تا گردنه گدوک تسری دادند که این مکان اکنون مورد اختلاف است.
وی گفت: با پیگیری مسئولان وقت شهرستانی و با حضور کارشناسان و مسئولان اداره کل سیاسی استانداری مازندران و تقسیمات کشوری استانداری با در نظر گرفتن اینکه اکثر اراضی مزروعی اهالی شوراب که در حال حاضر جز سوادکوه بوده تقریبا مرز شهرستان سوادکوه را در محور گدوک حدود 400 متر بعد از گردنه از آخرین واحد کسبی به سمت تهران تشخیص داده شده است.
طالبی مصوبه سال 66 هیئت وزیران را دستاویزی برای جداسازی گدوک از سوادکوه به نفع فیروزکوه دانست و اظهار کرد: همواره سه پارامتر اسناد ثبتی، عرف و هم گنی و همزیستی برای تقسیمات کشوری حائز اهمیت است که با نگاهی سطحی به شواهد و مدارک میتوان به وضوح گفت کدوگ متعلق به سوادکوه است.
وی افزود: روستای گدوک با مهر سکوت مسئولان وقت آن زمان از دست رفت و ما کاری با آن نداریم اما در بحث گردنه گدوک و تعیین مرز بین دو استان؛ نمایندگان باید مصوبه هیئت وزیران برای مرزها را بخوانند و با بازدید میدانی بین روستای گدوک و گردنه گدوک براساس حوزه آبریز و خاک ریز مرز دو استان را مشخص کنند.
نجات سازی جمعیت تهران عامل اصلی جداسازی گدوک از سوادکوه
عضو شورای اسلامی شهر زیراب سوادکوه نیز در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه منطقه گدوک دارای موقعیت جغرافیایی استراتژیکی به ویژه در حوزه گردشگری است، اظهار کرد: گردنه گدوک سالهای سال است که با نام سوادکوه زنده است و از سال 1345 براساس اسناد موجود به نام سوادکوه در ثبت اسناد ثبت شده است.
نرگس کمالی گفت: با اینکه مسئولان استان تهران میدانند گردنه گدوک برای سوادکوه است و امروز به عنوان یکی از مناطق استراتژیکی و مهم مطرح میشود اما به دلیل انفجار جمعیت در تهران و نجاتسازی این جمعیت عظیم متوسل ورود به حوزه استحفاظی منطقه هم جوار خود شدهاند.
وی با ابراز نگرانی از جداسازیهای صورت گرفته در مازندران اعلام کرد: مازندران با از دست دادن گلستان، خطیرکوه، گدوک و از سوی دیگر نیز با وجود زمزمههایی که در بحث جداسازی امامزاده هاشم آمل که سند آن شش دانگ بهنام مازندران ثبت شده است به گوش میرسد؛ هر روز باید شاهد کوچکتر شدن حوزه استحفاظیاش باشد.
یک وجب از خاک منطقه سوادکوه نباید واگذار شود
نماینده مردم قائمشهر، جویبار، سوادکوه و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی نیز درباره این اختلافات در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بحث گردنه گدوک در محاکم قضایی در حال بررسی و پیگیری است و همه حواشی به وجود آمده فضاسازی افرادسودجو است به ویژه اکنون که انتخابات مجلس در پیش رو قرار دارد، این افراد سودجو از آب گلآلود ماهی میگیرند.
سیدهادی حسینی با اشاره به بازپسگیری معدن گلیران و چهار میلیون لیتر از آبهای چشمه روضه خطیرکوه که متعلق به سوادکوه بود و از خاک این منطقه جداشده بود، اظهار کرد: هر چند تعیین مرز به عهده وزارت کشور است اما اعتقاد داریم یک وجب از خاک منطقه سوادکوه نباید واگذار شود و هرکجا که در بحثهای حقوقی نیاز به حضور نمایندگان مجلس در این باره باشد، حمایت میکنیم.
حسینی با اشاره به اینکه این اختلافات تنها توسط افراد سودجو که برای قطعه قطعه کردن زمینهای بکر مناطق گدوک و فروش آن برنامه دارند دامن زده میشود، خاطرنشان کرد: نباید وقتمان را صرف اختلافات کنیم بلکه باید در این منطقه که دارای پتانسیلهای بالایی به ویژه در بخش گردشگری است؛ طرحهایی برای رونق اقتصادی و اشتغالزایی جوانان ایجاد کنیم.
نماینده مردم قائمشهر، جویبار، سوادکوه و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی در مجلس در ادامه اظهار کرد: اخیرا توافقنامهای نیز در باره توسعه گردشگری در منطقه گدوک امضا شد که در این طرح که از سوی استاندار مازندران و همکاری بخش خصوصی صورت گرفته از سرچمن گدوک تا ساحل دریا جز مناطق گردشگری قرار میگیرد.
به گزارش ایسنا، اگرچه هیچ مجموعهای خواهان اختلاف و دودستگی نیست اما برخی مسائل حاشیهای ایجاد شده در استان نشان میدهد مازندرانیها باید در عرصههای اینچنینی محکمتر وارد شوند.
گزارش از سارا ربیعی خبرنگار ایسنای مازندران
انتهای پیام
نظرات