دانشمندان برخورددهنده بزرگ هادرونی در مرکز سرن توانستهاند یک رکورد جدید را برای درهم کوبیدن ذرات زیراتمی به یکدیگر ثبت کنند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، این برخورددهنده ذرات 5.86 میلیون دلاری، به مدت نزدیک به دو سال برای ارتقای عملکرد آن خاموش بود و اکنون با نیروی دو برابر بیشتر از سال 2013 قرار است به بررسی عرصههای فیزیک جدید از جمله ماده تاریک بپردازد.
اخیرا دانشمندان مرکز سرن موفق شدند برای نخستین بار برخورد بین ذرات پروتون را در سرعت 13 تراالکترون ولت آزمایش کنند. این برخورددهنده در دور اول کار خود در اوایل سال 2013 تنها میتوانست سرعتی تا هشت تراالکترون ولت را تامین کند.
پرتوهای ذرات که با سرعت کمتر از نور حرکت میکنند، در جهات مخالف در تونلهای زیرزمینی 27 کیلومتری برخورددهنده بزرگ هادرونی در مرز سوئیس و فرانسه به حرکت درآمدند.
دانشمندان این مرکز دو سال پیش جهان را با کشف ذره گریزان بوزون هیگز شگفتزده کردند. دانشمندان به مدت 50 سال به دنبال کشف این ذره بنیادی بودند که جرم ذرات دیگر را تامین میکند. اما با افزایش قابلیت برخورددهنده بزرگ هادرونی برای انرژی بیشتر، دانشمندان امیدوارند بتوانند عرصههای مرموز فیزیک جدید را مورد بررسی قرار دهند.
پروتونها با سرعت 99.9999991 درصد سرعت نور در تونلهای برخورددهنده بزرگ هادرونی حرکت میکنند. انرژی آزاد شده در زمان برخورد این ذرات با یکدیگر به عنوان جرقهای برای تولید ذرات جدید استفاده میشود.
معادله معروف همارزی جرم و انرژی انیشتین در نظریه نسبیت نشان داده که جرم و انرژی قابل مبادله هستند. افزایش سطوح انرژی در برخورددهنده بزرگ هادرونی، احتمال تبدیل مقداری از آن به ذرات سنگین کشف نشده مانند ماده تاریک را افزایش میدهد.
برخوردهای ذرات در چهار آشکارساز در اطراف یک حلقه پرتو رخ میدهند که اطلس، CMS، آلیس و LHCb نام دارند.
دانشمندان این برخورددهنده علاوه بر جستوجو برای ماده تاریک، امیدوارند بتوانند گونههای بیشتر و احتمالا متفاوتی از بوزون هیگز را تولید کرده، به بررسی ضد ماده پرداخته و نظریه ابرتقارن را آزمایش کنند.
انتهای پیام
نظرات