پادشاه عربستان در ساعات اولیه صبح امروز (چهارشنبه) با صدور حکمی تغییراتی در هرم قدرت این کشور ایجاد کرد که مهمترین آن تغییر ولیعهد، معاون ولیعهد و وزیر خارجه عربستان است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از سایت شبکه الجزیره، براساس دستورات جدید ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، مقرن بن عبدالعزیز "بنا به خواسته خودش" از سمت ولیعهدی برکنار و به جای او شاهزاده محمد بن نایف ولیعهد شد. این در حالی است که محمد بن نایف، همچنان پست وزارت کشور و رئیس شورای سیاسی و امنیتی را نیز در دست دارد، به این ترتیب او اولین فرد از نسل دوم آل سعود است که این پست را برعهده گرفته است.
براساس این دستور پادشاه عربستان همچنین محمد بن سلمان پسر خود و وزیر دفاع این کشور را به عنوان جانشین ولیعهد تعیین کرد.
ملک سلمان از ولیعهد و جانشین ولیعهد جدید درخواست کرده بعد از نماز عشا امروز در کاخ سلطنتی با او بیعت کنند.
پادشاه عربستان همچنین با درخواست سعود فیصل برای کناره گیری از سمتش به عنوان وزیر خارجه بعد از 40 سال موافقت کرد و به جای او عادل جبیر، سفیر عربستان در آمریکا به عنوان وزیر خارجه تعیین شد. فیصل قدیمیترین وزیر خارجه جهان محسوب میشود. سعود فیصل به عنوان ناظر بر مسائل مربوط به امور خارجه تعیین شده است.
براساس دستورات پادشاه عربستان، خالد فالح به عنوان وزیر بهداشت و رئیس شورای اداری شرکت آرامکو تعیین شد. همچنین عادل فقیه به عنوان وزیر اقتصاد و برنامهریزی و مفرج حقبانی به عنوان وزیر کار تعیین شد.
ملک سلمان میگوید که درصدد است تا مرحله جدیدی از حکومت را در خاندان سعود آغاز و با روی کار آوردن نسل جوانتر قدرت را به نوادگان پادشاه موسس یعنی عبدالعزیز آل سعود منتقل کند.
نکاتی درباره خانهتکانی جدید ملک سلمان در هرم قدرت آل سعود
پادشاه عربستان در ساعات اولیه صبح امروز دست به تغیرراتی در ساختار حاکمیت زد که به نظر این اقدام پیش از هر چیز دیگری راه را برای پسر جوانش هموار میکند تا خیلی زود از هرم قدرت خاندان سعود بالا رود و دست دیگر شاهزادگان سعودی را از تخت پادشاهی کوتاه کند.
با دستوری که از سوی سلمان صادر شد بر اساس سلسله مراتب قدرت در آل سعود، محمد بن سلمان، پسر 30 ساله پادشاه در میان صدها شاهزاده نسل اول و دومی این خاندن به سومین شخص در عربستان بعد از پادشاه و ولیعهد تبدیل شد.
البته در واقع محمد بن سلمان بعد از به قدرت رسیدن پدرش به شخص اول عربستان تبدیل شده و چنان که گفته میشود تقریبا تمامی تصمیمات در این کشور با صلاح دید وی و از زبان پادشاه اعلام میشود. وی که فرمانده حمله عربستان به یمن است خود را خیلی زود و در کمتر از چند ماه به تاثیر گذارترین چهره در میان خاندان حاکم تبدیل کند.
نکته دوم در تغیرات اعمال شده در سلسله مراتب قدرت خاندان حاکم تعیین عادل جبیر به عنوان وزیر خارجه عربستان است که نشان دهنده تمایل هرچه بیشتر مسئولان سعودی برای نزدیک کردن سیاست خارجی خود به آمریکاست.
عادل بن جبیر، که از فوریه 2007 به عنوان سفیر عربستان در آمریکا مشغول به کار بوده، یکی از نزدیکترین دیپلماتهای عربستان به واشنگتن محسوب میشود و سالهاست به عنوان نماینده ریاض در غرب به ویژه آمریکا فعالیت میکند. او از شخصیتهای پر حاشیه برای ایران محسوب میشود. در سال 2011 آمریکا مدعی شد که "توانسته طرح ترور بن جبیر که از سوی ایران ریخته شده بود" را خنثی کند و در این باره یک شهروند ایرانی-آمریکایی و یک شهروند ایرانی را متهمان این پرونده اعلام کرد.
تعیین محمد بن نایف، برادر زاده پادشاه از نسل سدیریها و نزیکترین شاهزاده نسل دوم عربستان به خانواده ملک سلمان نیز یکی دیگر از نکات قابل تامل در این نقل و انتقالات است. وی در سال 2009 توسط یک عامل انتحاری که مواد منفجره بسیار قوی در گوشی همراه خود کار گذاشته بود مورد سوء قصد قرار گرفت و زخمی شد. این عملیات توسط "القاعده در شبه جزیره عربستان" که مرکز اصلی آنها در یمن واقع شده طرح ریزی شده بود و پس از آن محمد بن نایف به مسئول اصلی مبارزه با القاعده در خاندان سعود تبدیل شد و زندانهای این کشور را مملو از افراد نزدیک به القاعده کرد و حملات زیادی را علیه این تشکیلات در داخل و خارج عربستان ترتیب داد که صدها تن از عوامل القاعده در این حملات کشته شدند.
گروه خانوادگی معروف به خاندان "هفت سدیری" به هفت پسر و نوادههای بنیانگذار پادشاهی عربستان از یکی از همسرانش به نام حصه بنت احمد السدیری است. پادشاه فعلی نیز یکی از پسران حصه است. ملک فهد، پادشاه پیشین سعودی در سالهای 1982 تا 2005 بزرگترین برادر از میان این هفت برادر تنی بود. امیر نایف بن عبدالعزیز پدر محمد بن نایف نیز یکی از هفت سدیری بود.
از زمان به قدرت رسیدن ملک فهد در سال 1982، هفت سدیری بانفوذترین گروه در خاندان حاکم بر عربستان سعودی است.
محمد بن نایف در سال 2012 به عنوان وزیر کشور عربستان تعیین شد و اکنون همزمان این سمت را به همراه ولیعهدی بر عهده دارد. در ماههای اخیر با افزایش تهدیدات مرزی علیه عربستان در مرز شرقی با عراق و مرز جنوبی با یمن و نیز گسترش تحرکات داعش و القاعده در این کشور نایف به عنوان دومین شخص در سلسله مراتب قدرت آل سعود بیش از هر زمان دیگری دست خود را برای انجام ماموریت خود در پاکسازی مخالفان خاندان حاکم باز میبیند.
(عکس خبر: محمد بن نایف ولیعهد جدید عربستان)
انتهای پیام
نظرات