دور تازه مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در سطح معاونان وزیران خارجه از ظهر روز چهارشنبه به وقت محلی به مدت سه روز با هدف آغاز نگارش متن نهایی توافق جامع هستهای در وین پایتخت اتریش برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نگارش متن توافق جامع هستهای در حالی بعد از دو هفته از زمان اعلام دست یافتن دو طرف در لوزان به راهحلها قرار است در وین آغاز شود که مواضع و اظهارات مقامات آمریکایی بعد از مذاکرات لوزان ابهامات و سوالات جدی را برای افکار عمومی و نیز هیات مذاکرهکننده ایران ایجاد کرده است.
انتشار فکت شیت آمریکایی، مصوبه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا برای نظارت بر توافق هستهای نهایی و عقب نشینی مقامات دولت آمریکا از لغو تحریمهای اقتصادی، بانکی، نفتی و تجاری به طور یکجا بعد از اعلام توافق نهایی موضوعاتی است که طی دو هفته گذشته نارضایتی و نگرانی جدی مقامات ایرانی در سطوح مختلف را نسبت به حسن نیت و اعتماد به طرف مقابل به ویژه آمریکا برای اجرای تعهداتش در چارچوب توافق را موجب شده است.
مجید تخت روانچی، عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان روز دوشنبه در حاشیه نشستی دانشجویی در دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به ایسنا مبنی بر این که اگر همانطور که مقامات آمریکایی بعد از بیانیه لوزان اعلام کردند و تحریمهای اقتصادی، بانکی و نفتی یکجا برداشته نشود تصمیم دولت ایران چه خواهد بود؟ گفت: در مرحله اجرای توافق تمامی تحریمهای اقتصادی و نفتی و مالی و تجاری باید در تمام سطوح چهارگانه خود لغو شود و همانطور که آقای روحانی هم اعلام کردند در غیر این صورت توافقی نخواهیم داشت.
این عضو تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان در ادامه با اشاره به مصوبه کمیتهی روابط خارجی سنای آمریکا در رابطه با نظارت توافق احتمالی جامع هستهای میان ایران و 1+5 به ایسنا، گفت: ما با دولت آمریکا مذاکره میکنیم و این مساله به هیچ وجه به ما مربوط نیست که آمریکا چگونه میخواهد با کنگره مسائلش را حل کند. اما این که طرف مقابل ما با دست پر و اراده لازم در مذاکرات حاضر خواهد شد یا خیر؟ سوالی است که ما هم داریم و با طرف آمریکایی مطرح میکنیم که میخواهد ادامه مذاکرات به چه شکلی باشد؟
اما مهمترین موضوعی که در چند روز اخیر از سوی مقامات آمریکایی موفقیت مذاکرات را در هاله ابهام فرو برده است، اعلام برداشته نشدن کلیه تحریمهای اقتصادی و بانکی و نفتی علیه ایران به محض اجرای توافق جامع است.
مقامات ایرانی به ویژه رییس جمهوری، وزیر خارجه و اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای همواره اساس و چارچوب مذاکرات و تفاهمی که تاکنون بر سر راه حل ها به دست آمده است را رفع نگرانی طرف مقابل در ازای برداشته شدن یکجا و یکباره تحریمها اعلام کرده اند، از این رو اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر این که "ایران انتظار برداشته شدن یکباره تحریمها (اقتصادی) فردای توافق را نداشته باشد" آن هم بعد از تفاهم سوییس، تردیدها نسبت به اینکه نباید به آمریکاییها اعتماد کرد را در ایران بار دیگر قوت بخشید. از این رو مذاکرات هستهای با وجود رسیدن به مرحله نگارش متن و در حالی که تا پایان زمان تعیین شده برای رسیدن به توافق یعنی 11 تیرماه چیزی باقی نمانده است، همچنان در فضایی مهآلود و مبهم و "دست به عصا" راه "سخت" خود را ادامه می دهد.
در حالی که انتظار میرود با نزدیک شدن به توافق نهایی شاهد افزایش اعتماد میان طرفهای مذاکره کننده باشیم، اما نه تنها آجری بر دیوار بیاعتمادی گذاشته نمیشود بلکه هر بار از آن کاسته هم میشود و این روند دست یافتن به توافقی محکم و قانونی به لحاظ اجرایی را در مدت زمان تعیین شده (11 تیرماه سال جاری) هر بار دشوارتر میسازد.
به گزارش ایسنا، هم چنین با وجود اعلام این که قرار است از امروز نگارش متن توافق آغاز شود اما هنوز مشخص نیست هیاتهای مذاکره کننده کدام متن را قرار است مبنای کار خود قرار دهند. متن به دست آمده در مذاکرات وین در آذرماه 1393، چرکنویسهایی که تاکنون در مذاکرات به دست آمده است یا متنی جدید.
سیدعباس عراقچی، مجید تختروانچی، حمید بعیدینژاد، پژمان رحیمیان و داوود محمدنیا، اعضای اصلی تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات کارشناسی و سیاسی این هفته در وین را تشکیل میدهند.
قرار است مذاکرات از دوشنبه هفته آینده در سطوح مختلف وزیران، معاونان و کارشناسان در حاشیه برگزاری کمیته کنفرانس بازنگری در ان پی تی 2015 در نیویورک ادامه یابد.
محمد جواد ظریف و جان کری دوشنبه آینده به احتمال قوی در نیویورک با یکدیگر دیدار می کنند.
هلگا اشمید معاون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نمایندگی گروه 1+5 در این مذاکرات را بر عهده دارد.
انتهای پیام
نظرات