• دوشنبه / ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 94013112594

ادامه زورآزمایی یارانه و نفت

امانی که بریده شد!

امانی که بریده شد!

وزارت نفت درحالی در چند ماه اخیر از بار پرداخت یارانه بر دوش خود به شدت گله‌مند است که فشار گلایه‌های رسانه‌ای به دولت از سوی این وزارتخانه در سال جدید چندبرابر شده است.

وزارت نفت درحالی در چند ماه اخیر از بار پرداخت یارانه بر دوش خود به شدت گله‌مند است که فشار گلایه‌های رسانه‌ای به دولت از سوی این وزارتخانه در سال جدید چندبرابر شده است.

به گزارش خبرنگار ایسنا، وزیر نفت در نشست خبری هفته گذشته خود صراحتا از بار سنگین پرداخت یارانه‌ها گله کرد و فشار این مسئولیت راه "له‌کننده" خواند، اقدامی که منجر به "همدردی" رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و سخنگوی دولت با این وزارتخانه شد.

اکنون و پس از گذشت چند روز، معاون وزیر نفت در امور برنامه‌ریزی جزییات بیشتری از این فشار له‌کننده را رسانه‌ای کرده است. منصور معظمی حتی این موضوع را منجر به متوقف شدن پروژه‌های توسعه‌ای صنعت نفت اعلام کرده است.

او این بار صراحتا تاکید کرده است که پرداخت این حجم از یارانه‌ها "امان صنعت نفت را بریده است" و باعث شده پروژه های این صنعت روی زمین بماند. در پایان هم به این جمع‌بندی رسیده است که اگر کشور از صنعت نفت انتظاراتی دارد، باید مشکل پرداخت یارانه را حل کند.

معاون وزیر نفت با تشریح جزییات بیشتری از این اتفاق و با تجدید انتقاد از پرداخت حجم بالای یارانه ها از سوی صنعت نفت گفت که "مجموع سرمایه گذاریهای انجام شده در صنعت نفت از ابتدای برنامه پنجم توسعه (١٣٩٠) تا پایان بهمن ماه پارسال ٦٨,٧ میلیارد دلار بوده است."

به گفته وی، در حالی که طبق برنامه پنجم توسعه قرار بوده حجم سرمایه گذاری سالانه در صنعت نفت ٥٠ میلیارد دلار باشد، این رقم در طول چهار سال کمی بیشتر از این رقم بوده است. معظمی در ادامه تشریح کرده است که "پرداخت حجم عظیم یارانه ها امان صنعت نفت را بریده است و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود"، همانطور که بارها عنوان شده است صنعت نفت هم اکنون ماهانه سه هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان یارانه پرداخت می کند که پرداخت این حجم از یارانه سبب شد همه پروژه های این صنعت روی زمین بماند.

وی به حجم سرمایه گذاری انجام شده درشرکت ملی نفت ایران در طول برنامه پنجم اشاره کرد و گفت: در طول این برنامه ٥٥,٤ میلیارد دلار در شرکت ملی نفت ایران سرمایه گذاری شده که ٣٨.٩ میلیارد دلار از منابع داخلی و ١٦.٥ میلیارد دلار از منابع خارجی تامین شده است. معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت همچنین درباره حجم سرمایه گذاری انجام شده در شرکت ملی پالایش و پخش و فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: حجم سرمایه گذاری انجام شده در این بخشها به ترتیب ٣,٥ میلیارد دلار از منابع داخلی، ٦.٨ از منابع داخلی و ٣.٠٥ از منابع داخلی و خارجی تامین شده است.

وی در ادامه با بیان این که نفت به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور، هنوز روشن نشده است به عملکرد اقتصادی کشور در سالهای ٨٢ تا ٨٤ اشاره کرد و گفت: براساس آمارها، بالاترین رشد اقتصادی، بیشترین سرمایه گذاری خارجی انجام شده و بیشترین تولید ناخالص داخلی در طول این سالها رقم خورد.

معاون وزیر نفت در عین حال تاکید کرد: اگر کشور از نفت انتظاراتی دارد باید یک سری ازمشکلات این صنعت از جمله یارانه ها را حل کند.

همدردی دولت با وزارتخانه له‌شده!

صحبت‌های وزیر نفت در نشست خبری‌ هفته گذشته‌اش در چند نوبت خبرنگاران را به تعحب،‌خنده، تاسف و حیرت واداشت. اما شاید یکی از بهت‌آور ترین بخش‌های سخنان زنگنه زمانی بود که او از له شدن زیر بار پرداخت یارانه سخن می‌گفت.

وزیر نفت در این نشست از حقیقت تلخی پرده برداشت، این‌که وزارت نفت به‌عنوان متولی موتور محرکه اقتصاد کشور، به‌دلیل نوع مدیریت منابع مالی به‌جایی رسیده که برای پرداخت حقوق کارکنان خود ناچار به قرض گرفتن پول از بانک مرکزی شده است برای بسیاری جای تعجب و البته تفکر دارد.

زنگنه با گلایه صریح از پرداخت یارانه گفت: "شرکت نفت پول‌دار بوده، اما اکنون جزو فقراست." او با اشاره به این‌که "داریم زیر فشار پرداخت یارانه‌ له می‌شویم" ادامه داد: اداره کل وزارت نفت یک طرف و تامین یارانه‌ها نیز طرف دیگر است. اگر چه در سال 1393 نسبت به 1392 فشار کمتر شد، اما واقعا فشار له کننده است.

زنگنه در ادامه پرده از عدد عجیبی برداشت که حجم فشار بر این وزارتخانه را نشان می‌دهد. او به صراحت اعلام کرد که در سال گذشته روزانه 125 میلیارد تومان بابت یارانه پرداخت کردیم و این یارانه تمامی ندارد؛ سپس اضافه کرد: شرکت نفت اکنون به همه عالم بدهکار است و برای اولین بار در سال گذشته بعد از ظهر 28 اسفند‌ماه حقوق پرداخت کردیم. آن‌هم مجبور شدیم برای این‌کار با سختی از بانک مرکزی برای پرداخت حقوق‌ها پول قرض کنیم!

حالا به نظر می‌رسد گلایه طعنه آمیز این بار وزیر نفت تا حدودی موثر واقع شده است و ممکن است تصمیم‌هایی در سطح کلان دولت در این زمینه گرفته شود. در این زمینه سخنگوی دولت گفت: با همفکری و همکاری با وزارت نفت باید راه حلی برای پرداخت حجم عظیم یارانه ها پیدا کرد.

محمد باقر نوبخت درباره پرداخت ماهانه سه هزار و پانصد میلیارد تومان یارانه از سوی صنعت نفت و این که وزیر نفت در نشست اخیر خود با خبرنگاران پرداخت این حجم از یارانه را " له کننده" عنوان کرده است، گفته است: ضمن همدردی با وزیر محترم نفت که البته احساس درد ما بیشتر از ایشان است؛ باید با همفکری و همکاری با یکدیگر راه حلی مناسب برای این حجم از یارانه پیدا کرد.

البته فاز جدید انتقادها از سوی وزارت نفت سوی دیگری را نشانه گرفته است،‌ وقتی معاون وزیر نفت صراحتا می‌گوید اگر دولت می‌خواهد از صنعت نفت انتظاری داشته باشد باید فکری به حال یارانه‌ها کند، به نظر می‌رسد نفتی‌ها فقط از همدردی دولت خشنود نیستند و باید منتظر بود که در آینده تصمیم‌هایی اساسی در حوزه پرداخت یارانه نقدی گرفته شود. اتفاقی که ممکن است زمزمه‌های حذف یارانه پنج گروه پردرآمد جامعه، آغازی برای آن باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۲۰:۰۶

حيات خانواده ما در گرو همين صدقه است