تاریخچه به وجود آمدن تپه مرادآب به سالهای قبل از انقلاب بازمیگردد. این تپه در ابتدا محل چراگاه احشام اهالی بیلقان بود و کم کم به منطقهای مسکونی تبدیل شد. در فرهنگ عامیانه، اسلامآباد را «زورآباد» یا «نگین شب» و «زگیل روز» مینامند و علت آن این است که این منطقه به دلیل قرارگیری در ارتفاع، شبها همچون نگینی در بهترین جای شهر میدرخشد و با آمدن روز و هنگامی که تاریکی شب کنار میرود، زشتیها و فقر آن مشخص میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه البرز، در فاصله سالهای 52 به بعد با افزایش درآمدهای ناشی از رشد قیمت نفت، بازار داغ راهاندازی کارخانههای مونتاژ در حد فاصل تهران - قزوین موجب شد بسیاری از مردم برای یافتن شغل مناسب به سمت تهران سرازیر شوند اما به دلیل نگرانی تامین مسکن و شرایط ویژه زندگی در پایتخت، آنها روانه کرج شده و در این میان، تپه مرادآب نیز خان گستردهای برای این سیل مهاجر شد، به طوری که در سال 56 ظرفیت تپه، تکمیل و امکان ساخت حتی یک خانه نیز در آن مقدور نبود، اما ماجرا تنها به اسکان مهاجران ختم نشد و اندازه کوچک ساختمانهای مسکونی و نامناسب بودن اغلب آنها از نظر بهداشتی و فنی، شیب تند منطقه خصوصا در بخش شمالی تپه و ارتباطات اصلی و فرعی بدون نظام شهری منسجم و پوشش نامناسب خانهها، شکل ناموزونی از سکونت و به عبارتی وصلهای ناجوری برای شهر کرج شد.
تپه مرادآب در بخشی از کرج واقع شده که برای افرادی که از تهران به کرج وارد میشوند، جلب توجه کرده و به آبروی شهر لطمه میزند. در سال 70 پس از بازدید رئیس جمهور وقت، بررسیهایی آغاز شد که به شکلگیری طرح ساماندهی تپه مرادآب انجامید. این طرح هم اکنون نیز در دست اجرا قرار دارد و تا حدودی پیش رفته است.
امکانات منطقه اسلامآباد درشان ساکنین نیست
شهردار منطقه یک کرج در گفتوگو با ایسنای منطقه البرز گفت: عقبماندگیهایی در منطقهی اسلامآباد کرج وجود دارد که باید با برنامهریزی و اجرای طرحهای عملیاتی برطرف شود.
مصطفی خدابین افزود: هر چند طی چند سال پیش شهرداری اقدامات مناسبی برای برطرف کردن معضلات ساکنان این منطقه انجام داده اما امکانات و زیرساختهای کنونی اسلامآباد تا رسیدن به نقطهی مطلوب فاصلهی زیادی دارد و در شأن ساکنان نیست.
شهردار منطقه یک کرج خاطرنشان کرد: رساندن ساکنان اسلامآباد به حقوقشان از اهداف اصلی شهرداری منطقهی یک بوده و تاکنون اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شده است.
یک ششم بافت فرسوده کرج در اسلامآباد قرار دارد
خدابین ادامه داد: منطقهی اسلامآباد در مجموع 170 هکتار وسعت دارد که واحدهای مسکونی آن در متراژهای کوچک و به اصطلاح ریزدانه احداث شدهاند.
وی یادآورشد: منطقهی زورآباد (اسلامآباد) یک ششم از بافت فرسودهی کرج را به خود اختصاص داده است.
شهردار منطقه یک کرج تصریح کرد: افق دید اصلی طرح ساماندهی اسلام آباد در راستای بهبود وضعیت بافتهای فرسوده است و به نوعی در نظر دارد که بافت فرسوده را از محل خارج کند.
خریداری 4000 واحد مسکونی در20 سال
شهردار منطقه یک کرج ادامه داد: طی 20 سال گذشته حدود 4000 واحد مسکونی اسلامآباد تملک و خریداری شده و ساکنان آن پس از فروش واحدهای خود در سایر مناطق کرج ساکن شدهاند.
خدابین افزود: این 4000 واحد حدوداً 70 هکتار از مجموع 170 هکتاری اسلامآباد را شامل میشود.
وی گفت: از آنجایی که اسلامآباد به نوعی سکونتگاهی خودرو و غیررسمی محسوب میشود اکثر واحدهای مسکونی آن بدون توجه به اصول ساختمانسازی و بدون دریافت مجوز ساخته شدهاند.
شهردار منطقه یک کرج اظهار کرد: بسیاری از این واحدها در طول دهههای گذشته سست شده و آسیب دیدهاند و به بازسازی و بهسازی نیاز دارند و اگر بازسازی نشوند بدون شک خطرآفرین خواهند شد.
وی اظهار کرد: علیرغم این که املاکی موجود در این محل اکثرا در دو یا سه طبقه کوچک ساخته شدهاند اما جمعیت زیادی را درخود جای دادهاند بدون شک خدماترسانی به این جمعیت زیاد با مشکلاتی همراه است.
خدابین کوچک بودن واحدهای این منطقه را یکی از مشکلات تملک این واحدها دانست و گفت: گستردگی، پراکندگی و متراژهای پایین این واحدها باعث صرف هزینه بالای تملک و ایجاد مشکلاتی در آزادسازی واحدهای مسکونی این منطقه میشود.
این مسئول یادآور شد: فضای زندگی برای اعضاء خانوادهها در این واحدهای مسکونی کوچک مناسب نیست و بیشتر آنان به ناچار در این واحدهای کوچک زندگی میکنند.
وی اضافه کرد: این خانههای کوچک از آنجایی که با مصالح نامناسب و در شرایط غیراستاندارد ساخته شدهاند چهره نازیبایی به منطقه دادهاند.
خدابین ادامه داد: طی چند سال گذشته شهرداری اقدامات مناسبی برای جلب اطمینان و اعتماد ساکنان این منطقه انجام داده و در حوزهی خدمترسانی بسیار مناسب عمل کرده است.
وی از جمعآوری آبهای زیرسطحی، ارتقاء سیستم جمعآوری زباله، پلمب ضایعات فروشیها، تعریض و آسفالت معابر و خیابانهای این منطقه، پلهگذاری در همهی معابر شیبدار به عنوان بخشی از اقدامات شهرداری در طول سالهای اخیر نام میبرد.
اسلامآباد الماس نتراشیده کرج است
شهردار منطقه یک کرج گفت: بدون شک اقدامات انجام شده باعث میشود ساکنان این منطقه به این اطمینان برسند که مسئولان به آنها نیز همانند ساکنان سایر مناطق کرج اهمیت میدهند و رفاه و آسایش آنان را در اولویت برنامههای خود قرار دادهاند.
خدابین افزود: برخلاف تصور برخی اسلامآباد از نظر شهرداری، منطقهای با پتانسیلهای فراوان است و به نوعی الماسی محسوب میشود که هنوز تراشیده نشده است.
زمین، سرمایهای که توسعه شهری را به دنبال دارد
خدابین با اشاره به این که در دنیای امروز زمین سرمایه محسوب میشود، گفت: این سرمایه رشد و پیشرفت را به دنبال دارد و باعث توسعه زندگی شهری میشود، از این رو تپه مرادآباد این امکان را به ما میدهد که برای توسعه شهرمان سرمایه خوبی در اختیار داشته باشیم.
بسترهای سرمایهگذاری در تپه مرادآب فراهم شود
وی ادامه داد: وجود ارتفاع و منابع آبی خوب و موقعیت جغرافیایی مطلوب و شرایط آب و هوایی ویژه، امکان توسعه شهر کرج را در این منطقه به خوبی فراهم کرده است و از منظر دیگر بستری مناسب برای افزایش سرانه خدماتی کلانشهر کرج است.
این مسئول گفت: این منطقه در آینده با جذب سرمایهگذاران به نوعی امکانات رفاهی کرج را گسترش میدهد.
وی اظهار کرد: تپه مرادآب همه بسترهای مناسب برای سرمایهگذاری را دارد که باید به آنها توجه ویژه شود.
وی تصریح کرد: با مشارکت مردم و سرمایهگذاران و تلاش مسئولان در آیندهای نزدیک شاهد به فعلیت رسیدن ظرفیتهای این منطقه از طریق اجرای طرحهای مناسب خواهیم بود.
طرح موضعی ساماندهی مرادآب بازنگری میشود
در بخش دیگری از این گزارش معاون فنی و شهرسازی شهرداری منطقه یک درباره بازنگری طرح موضعی منطقه اسلامآباد به خبرنگار ایسنا گفت: برای ساماندهی منطقه اسلامآباد اجرای طرح موضعی به تصویب رسیده که این طرح در مرحله بازنگری قرار گرفته است.
مجید حیدرشاهی افزود: طی سالهای گذشته برای منطقه اسلامآباد هیچ مجوز ساخت و سازی صادر نشده که این مسئله از لحاظی مثبت و از سویی منفی تلقی میشود.
مجوز ساخت در منطقه اسلامآباد صادر نمیشود
وی ادامه داد: از آنجایی که اکثر بافت تپه مرادآب در متراژهای کوچک ساخته شده است صدور مجوز ساخت و تنها منجر به افزایش واحدهای ریزدانه و در نتیجه توسعه نامتوازن و غیراصولی این منطقه میشود.
حیدرشاهی خاطرنشان کرد: به همین دلیل شهرداری در طول سالیان گذشته هیچ مجوزی برای ساخت واحد مسکونی جدید در این منطقه صادر نکرده است.
این مسئول اظهار کرد: هرچند این عدم صدور مجوز ساخت نتایج مثبت زیادی در پی داشته ولی بدون شک خالی از اشکال نیز نبوده است؛ چراکه عدم ساخت واحدهای مسکونی جدید در این منطقه باعث شده بافت این تپه همچنان به صورت بافتی فرسوده باقی بماند و تغییر نکند.
تغییر بافت مرادآب مستلزم اجرای طرح تشویقی برای سرمایهگذاران است
حیدرشاهی گفت: برای این که بتوانیم تغییراتی در بافت اسلامآباد ایجاد کنیم باید با طرحهای تشویقی سازندگان کوچک و متوسط را به سرمایهگذاری دراین منطقه ترغیب کنیم.
وی افزود: این طرحهای تشویقی میتواند تسهیل در فرآیند صدور مجوز و برخی بخششهای مالی برای دریافت پایان کار را شامل شود.
معاون فنی و شهرسازی شهرداری منطقه یک کرج خاطرنشان کرد: سازندگان میتوانند چند واحد مسکونی کوچک را با هم ترکیب و از مساحت به دست آمده برای ساخت واحدهای استاندارد و بزرگتر استفاده کنند.
هیات امنا پیگیر مشکلات ساکنان اسلامآباد هستند
در بخش دیگری از این گزارش مدیر املاک شهرداری منطقه یک کرج در گفتوگو با ایسنا گفت: معتمدان تپه مرادآب هیات امنایی تشکیل دادهاند و از این طریق پیگیر حل مشکلات ساکنان این منطقه هستند.
جمال اسکندری افزود: این هیات امنا روند اجرای تمامی طرحها و پروژههای در دست اجرای این منطقه را رصد و در صورت کند شدن و توقف هر یک از این طرحها علت را از شهرداری و سایر دستگاههای مرتبط پیگیری میکنند.
وی اضافه کرد: برخی از موانعی که تا کنون در مسیر اجرای طرحهای این منطقه وجود داشته با تعامل و پیگیری این هیات امنا برطرف شده است.
وی گفت: شهرداری هیچ تبعیضی بین ساکنان منطقه مرادآب و شهروندان برخوردار منطقه یک قائل نیست و به طور یکسان به همه شهروندان خدماترسانی میکند.
اسکندری خاطرنشان کرد: به جرات میتوان گفت طرحهایی که برای مرادآب در نظرگرفته شده و اعتباری که قرار است در این منطقه هزینه شود از بسیاری از مناطق برخوردار کرج بیشتر است.
پارک علم و فناوری پروژهای استانی است
وی اضافه کرد: احداث دو بیمارستان امام علی (ع) و باهنر، اجرای طرحهایی از قبیل بازگشایی خیابان شریعتی وهمچنین اجرای بخشی از پروژه ساخت پارک علم و فنآوری در این منطقه باعث شده تا اسلامآباد از انزوا خارج شود.
اسکندری درباره پارک علم و فناوری که بنا شده در این منطقه ساخته شود، گفت: بخشی از عملیات ساخت این پارک سال گذشته انجام شد ولی این پروژه برای انجام برخی بازنگریها متوقف شده است.
وی ادامه داد: پارک علم و فناوری، پروژهای استانی است که اتمام آن باعث رونق گردشگری و اشتغال و درآمدزایی برای ساکنان منطقه اسلامآباد میشود.
این مسئول گفت: با اتمام بازنگری این طرح به زودی عملیات اجرایی آن از سرگرفته میشود.
وی افزود: شهرداری برای تغییر وضعیت منطقه مرادآب طی سالهای اخیر اقدامات زیادی انجام داده و طرحهای
بسیاری را اجرایی کرده است.
وی ادامه داد: شهرداری برای ساخت بیمارستان در این منطقه پنج هکتار زمین را به علوم پزشکی واگذار کرد و علاوه بر این بدون دریافت هزینه پروانه و درگیر کردن مجموعه علومپزشکی برای طی تشریفات قانونی، راه را برای ارتقاء بخش بهداشت و درمان شهرستان هموار کرد.
اسکندری یادآور شد: شهرداری برای واحدهای مسکونی پایین ارتفاع 1400 متر منطقه اسلامآباد که امکان تملک آنها وجود ندارد، طرحهای حمایتی در نظر گرفته که اجرای آنها تغییر در چهره این منطقه را در پی دارد.
مدیراملاک شهرداری منطقه یک کرج در پایان گفت: با تغییر بافت اسلامآباد نگاه سرمایهگذاران به این منطقه تغییر میکند و به این ترتیب شاهد تغییر وضعیت این منطقه طی مدت کوتاهی خواهیم بود.
گزارش از المیرا اگیر خبرنگار ایسنای منطقه البرز
انتهای پیام
نظرات