• پنجشنبه / ۶ فروردین ۱۳۹۴ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 94010601048
  • منبع : نمایندگی گیلان

درهای باز خانه میرزا کوچک خان جنگلی بر روی گردشگران

درهای باز خانه میرزا کوچک خان جنگلی بر روی گردشگران

ایسنا/گیلان میرزا کوچک خان جنگلی یکی از بناهای تاریخی شهر رشت است که درهای آن در ایام نوروز بر روی گردشگران باز است.

میرزا کوچک خان جنگلی یکی از بناهای تاریخی شهر رشت است که درهای آن در ایام نوروز بر روی گردشگران باز است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه گیلان، میرزا کوچک خان جنگلی بزرگ مرد تاریخ گیلان و کشور که شرح حال مبارزات وی در مقابل استعمار و رژیم حاکم از رویدادهای مهم این سرزمین است و قیام وی و یارانش به نام قیام جنگل‌، مبنای بسیاری از مبارزات آزادیخواهانه در کشور بوده است، در سال 1298 هجری قمری در محله‌ استاد سرای رشت دیده به جهان گشود‌.

نام او یونس استاد سرایی بود که به واسطه ‌ شغل پدرش " میرزا بزرگ " که مسئول دفاتر مالیاتی در نزد عبدالوهاب مستوفی بود به میرزا کوچک شهرت یافت و تا پایان عمر به همین نام معروف گردید‌. میرزا کوچک به دلیل فعالیت‌های حق طلبانه و آزادیخواهانه خود در شهرها و روستاهای مختلفی در استان ساکن شد و مردم نیز به دلیل علاقه خاصی که به او و یارانش داشتند در تمامی سال‌های مبارزه وی را در پناه خود گرفتند‌.

اکنون خانه میرزا کوچک خان جنگلی به واقع یونس استادسرایی از مبارزان انقلاب مشروطه و رهبر جنبش جنگل به یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری مهم استان گیلان و خانه یکی از بزرگترین مشاهیر ایران تبدیل شده است.

خانه میرزا واقع در محله ی استاد سرای رشت و در نزدیکی یکی از میادین اصلی و مهم یعنی سبزه میدان واقع است‌. این خانه متعلق به پدر میرزا کوچک بود که در گذشته حیاط وسیعی داشت و تا پشت تکیه مستوفی امتداد می‌یافت‌. مساحت این خانه 1200 متر مربع است که پس از شهادت میرزا‌، خانواده‌ وی به دلیل عدم احساس امنیت در حکومت پهلوی اول‌، خانه را ترک کرده و بعدها آن را به فرو رساندند‌.

طبق اسناد و مدارک به دست آمده‌، این خانه توسط رحیم خان برادر میرزا کوچک به شخصی به نام ابراهیم کلیمی اصفهانی و سپس در سال 1327 هجری شمسی به مرحوم سیف الله ملک زاده فروخته شده که بعدها فرزندان وی به تفکیک محوطه و فروش قسمت بیشتر این خانه اقدام کردند و خانه میرزا تا سال 1360 به مستاجران واگذار می‌شد‌.

مهران اشراقی مجموعه دار بزرگ گیلانی در خصوص وجود اسنادی در زمینه‌ مالکیت این خانه و اجازه ‌فروش آن می‌گوید‌: بر طبق سندی که در مجموعه‌ اسناد خانه میرزا در اختیار بازدید عموم نیز قرار دارد، نامه‌ای مشتمل بر وکیل بودن رحیم خان برادر میرزا برای فروش یا اجاره این خانه از سوی میرزا موجود است .

در سال 1381 مالکین جدید تصمیم گرفتند این بنا را تخریب و مجتمع مسکونی را در آن مکان احداث نمایند که در روز تخریب‌، شهردار وقت رشت از طریق فردی ناشناس در جریان امر قرار گرفته و بی درنگ جلوی تخریب کامل بنا را می‌گیرد و با واگذاری زمین معوض به مالکین آن‌، بنای مخروبه میرزا به تملک شهرداری در می‌آید و بازسازی بنای فعلی از سال 1382 با استفاده از کارشناسان مجرب و کارآزموده به سبک معماری بومی انجام شده و اکنون به صورت این مجموعه ‌ زیبا خودنمایی می‌کند‌.

بنای فعلی در دو طبقه به مساحت 300 متر مربع است که هر طبقه چهار اتاق و ایوان و دو پلکان در دو طرف خانه برای ورود به ایوان و اتاق‌های بالا‌ست.

طبقه پایین به همت پژوهشگران و سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری رشت به نمایشگاه دایمی کتب مربوط به تاریخ گیلان و نهضت جنگل تبدیل شده است و طبقه بالا محل زندگی خانواده بوده به مانند شرایط و وسایلی در قدیم وجود داشته بازسازی شده است. در گوشه و کنار خانه هم روی دیوارها عکس‌ها و اسنادی از دوران مبارزات نهضت جنگل نصب شده است.

خانه موزه و مرکز اسناد میرزا کوچک جنگلی همه روزه برای بازدید علاقمندان دایر است و یکی از مایه های مباهات تاریخ شهر رشت است‌.

نکته‌ای که توجه هر گردشگر را در بدو ورود به زادگاه کوچک جنگلی به خود جلب می‌کند این جمله معروف میرزا‌ست که روی دیوار نوشته شده " من استقلال ایران را خواهانم و بقای اعتبارات کشور را طالبم"

به گزارش ایسنا٬ رهبر جنبش جنگل در 11آذرماه 1300هجری شمسی بعد از نبردی سنگین با قوای دولتی بعد از چند روز سرگردانی در کوه‌های تالش، براثر سرما و یخبندان درگذشت و بعد از اینکه توسط نیروهای حکومتی سر از تنش جدا شد، در محله سلیمان داراب رشت به خاک سپرده شد و سالانه تعداد زیادی از آرامگاه این قهرمان بزرگ دیدن می‌کنند‌.

خانه میرزاکوچک خان

خانه میرزاکوچک خان

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha