رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به تصویب بودجه سال 94 صندوق گفت: با کسب دو سوم آرای نمایندگان مجلس مبلغ 300 میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق نوآوری و شکوفایی در سال آینده اختصاص یافت.
به گزارش خبرنگار علمی ایسنا دکتر سلطانی در نشست خبری عصر دوشنبه افزود: این مبلغ معادل 804 میلیارد تومان اعتبار است که اختصاص آن به این صندوق موجب تامین بخشی از سرمایه سه هزار میلیارد تومانی وعده داده شده صندوق نوآوری و شکوفایی است.
وی گفت: در صورت تحقق این میزان اعتبارات، مجموع کل اعتبارات اختصاص یافته به صندوق نوآوری و شکوفایی به دو هزار میلیارد تومان میرسد.
سلطانی همچنین از اعطای تسهیلات «دفتر کار» به شرکتهای دانشبنیان خبر داد و افزود: در حال حاضر بخشی از شرکتهای دانشبنیان در پارکهای علم و فناوری ، بخشی در دانشگاهها و تعدادی از آنها نیز در سطح شهرها پراکنده هستند که در نظر داریم مجتمعهای فناوری در سطح شهرها ایجاد کنیم و شرکتهای دانشبنیان میتوانند به صورت اقساطی و یا اجاره به شرط تملیک، صاحب دفتر کار در این مجتمعها شوند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: در حال حاضر مجتمعهایی با هویت فناوری در کشور وجود ندارند و تفاوت این مجمتعها با پارکهای علم و فناوری این است که پارکها در خارج شهرها مستقرند ولی این مجتمعها در سطح شهرها ایجاد خواهند شد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین از اعطای 103.5 میلیارد تومان تسهیلات به 323 طرح مصوب صندوق خبر داد و گفت: شرکتهایی که از سوی معاونت علمی به عنوان شرکتهای دانش بنیان معرفی میشوند شرکتهای نوپا هستند به گونهای که از کل هزار و 336 شرکت دانش بنیان تنها 100 شرکت درآمد سالیانه بیش از یک میلیارد تومان دارند.
وی با بیان اینکه در سال 92 که در این سمت مشغول به فعالیت شدم تعداد شرکتهای دانش بنیان و اعتبارات صندوق کم بود، افزود: در سال 92 تنها 56 شرکت حائز شرایط دانش بنیان شده بودند و از سال 93 با حمایت دولت بودجه قابل توجهی به صندوق اختصاص یافت و عملا این اعتبارات به صندوق نیز تزریق شد.
سلطانی با اشاره به عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار داشت: از هزار و 336 شرکت دانش بنیانی که از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی شد، 702 شرکت طرحهای فناورانه خود را ارائه کردند که از این تعداد 451 طرح تعیین تکلیف شدند.
وی با بیان اینکه برخی از این طرحها رد شدند، یادآور شد: هیچ از طرحهای رد شده، رد مطلق نشدند؛ چراکه برخی از شرکتها انصراف دادند و یا طرحهای آنها برای اعمال اصلاحاتی به شرکتهای مربوط برگردانده شد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی اضافه کرد: از میان 451 طرح تعیین تکلیف شده 323 طرح مصوب شده است که میزان اعطای تسهیلات صندوق به این تعداد طرح مصوب از مرز 100 میلیارد تومان گذشت و بالغ بر 103.5 میلیارد تومان شد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه 53 درصد شرکتهای دانش بنیان طرحهای خود را ارائه دادند و 47 درصد شرکتها طرحهای خود را عرضه نکردند، خاطر نشان کرد: در حال حاضر 251 طرح در دست بررسی داریم که زمان بررسی هر یک از آنها سه ماه در نظر گرفته شده است ولی از تعداد 451 طرح تعیین تکلیف شده، ارزیابی 40 طرح (کمتر از یک دهم طرحها) بیش از 3 ماه به طول انجامیده است که معاونتهای صندوق موظف شدند که این 40 مورد را به صورت خاص بررسی و زودتر تعیین تکلیف کنند.
به گفته این مقام مسئول ، صندوق نوآوری و شکوفایی قصد دارد که مدت زمان ارزیابی طرحهای شرکتهای نوپا که طرحهای کوچکتر دارند را کمتر کند.
وضعیت ارزیابی طرحهای ارسالی به صندوق نوآوری و شکوفایی
سلطانی با تاکید بر اینکه تاکنون 64 درصد طرحهای ارائه شده تعیین تکلیف شدهاند، اضافه کرد: از کل طرحهای ارائه شده، 71.6 درصد مصوب و 29 درصد رد شدند و این آمار نشان میهد که یک سوم طرحهای رسیده رد شدهاند.
وی میزان تسهیلات درخواست شده از سوی صاحبان 323 طرح مصوب را 200 میلیارد تومان ذکر کرد و ادامه داد: دلیل این امر آن است که معمولا شرکتها میزان هزینههای خود را سه برابر بیشتر اعلام میکنند که در سال اول برای کمک به ارتقای طرحها، با تساهل تسهیلات اعطا شد.
سلطانی، با تاکید بر اینکه تسهیلات اعطا شده از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی به یکباره اعطا نخواهد شد، توضیح داد: تسهیلات به صورت اقساط پرداخت خواهد شد به این صورت که پس از پرداخت قسط اول تسهیلات، در صورت پیشرفت اقساط دیگر پرداخت میشود از این رو از تاکنون 30 درصد از 103.5 میلیارد تومان اعتباراتی که قرار است به طرحهای مصوب پرداخت شود، ارائه شده است.
رییس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخت کلیه اقساط را در مدت یک سال و نیم دانست و خاطرنشان کرد: علاوه بر آن برای هزینههای غیر مستقیم شرکتهای دانش بنیان تاکنون 80 میلیارد پرداخت شده است.
سلطانی تعداد طرحهای برگشت داده شده برای اصلاح و یا انصراف داده شده از سوی شرکتها که قرار است طرح جایگزین آنها ارائه شود را 164 طرح ذکر کرد.
میزان نرخ بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه
وی در بخش دیگری از سخنان خود میزان نرخ بازپرداخت وام قرض الحسنه صندوق نوآوری و شکوفایی را از 4 ، 17 و 22 درصد ذکر کرد و یادآور شد: اخیرا طرحی را در دولت به تصویب رساندیم که نرخ سود قرض الحسنه 17 درصد به 14 درصد کاهش یافت.
سلطانی افزود: تاکنون 214 طرح مصوب مشمول دریافت وام قرض الحسنه با نرخ بازپرداخت چهار درصد شدند ضمن آنکه برای 20 طرح مصوب قبل از تولید صنعتی، 29 طرح تولید نیمه صنعتی، 29 طرح سرمایه در گردش و شش مورد نیازمند صدور ضمانت نامه، تسهیلاتی اعطا شده است. علاوه بر آن 18 طرح مشمول تسهیلات لیزینگ با نرخ بازپرداخت 12 درصد شدند.
سلطانی با بیان این که تاکنون هفت شرکت ارائه دهنده خدمات تجاریسازی به شرکتهای دانش بنیان، هر کدام 50 میلیون تومان وام قرض الحسنه با سود 4 درصدی دریافت کردند، اظهار داشت: به غیر 214 طرح و 7 مورد شرکتهای ارائه دهنده خدمات تجاری سازی که بازپرداخت تسهیلات آنها 4 درصد است، نرخ بازپرداخت بقیه موارد بین 17 تا 22 درصد است که اخیرا 17 درصد به 14 درصد کاهش یافته است.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر این که 65 درصد شرکتهایی که از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری دانش بنیان شدند، شرکتهای نوپا هستند، گفت: از کل هزار و 336 شرکت دانش بنیان تنها 100 شرکت درآمد سالیانه آنها بیش از یک میلیارد تومان و تعداد پرسنل آنها بیش از 30 نفر است.
94 درصد شرکتها نوپاهستند
وی با تاکید بر اینکه 94 درصد شرکتهایی که دانش بنیان شدند، شرکتهای نوپا هستند، اظهار داشت: شرکتهای نوپا نیاز به تسهیلات کمتری دارند چون طرحهای آنها کوچک است و از این رو با همکاری معاونت علمی درصدد هستیم که با توجیه شرکتهای بزرگ، آنها را به سمت دانش بنیان شدن هدایت کنیم.
افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان در سال 94
سلطانی از اضافه شدن دو هزار شرکت دانش بنیان در سال آینده خبر داد و افزود: دراسفندماه سال آینده تعداد شرکتهای دانش بنیان به 3 هزار و 500 شرکت افزایش خواهد یافت ضمن آنکه 600 طرحی که رد شدند، با اعمال اصلاحاتی در سال آینده ارائه میشود و از سوی دیگر درصورتی که شرکتی 30 درصد پروژه فناورانه را تکمیل کرده باشد میتواند طرح دوم خود را ارائه دهد. ازاین رو پیش بینی میشود در سال آینده حدود 5 هزار شرکت دانش بنیان تقاضای دریافت تسهیلات داشته باشند.
وی اضافه کرد: از آنجایی که درخواست تقاضا برای وام، کمتر از انتظار ما بوده است از این رو حدود نیمی از اعتبارات صندوق برای سال آینده باقی میماند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به ساختار هیات امنایی صندوق، خاطر نشان کرد: این امر موجب شده است که اعتبارات باقی مانده صندوق در پایان سال به خزانه دولت واریز نشود.
ایجاد میز پذیرش
سلطانی به تلاشهای این صندوق برای آشنایی جامعه با فعالیتها و ماموریتهای آن اشاره کرد و گفت: شرکتهای نوپا به محض آنکه دانش بنیان میشوند جلسه حضوری تحت عنوان "میز پذیرش" با آنها برگزار میشود تا آنها را برای استفاده از تسهیلات صندوق راهنمایی کنیم.
وی دلیل ایجاد این میز را جلوگیری از واسطهها برای بهره مندی از تسهیلات صندوق دانست و ادامه داد: شرکتهای بزرگی که اقدام به دانش بنیان شدن کنند، به طور ویژه از آنها پذیرش به عمل خواهد آمد.
تعامل صندوق نوآوری و شکوفایی با ستادهای فناوری
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه صندوق تعامل خوبی با ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی رییس جمهور برقرار کرده است، یادآور شد: ما به آنها اعلام کردیم که درصورت ارزیابی فنی طرحهای فناوری و ارائه گزارش آن به صندوق، کارشناسان فنی صندوق دیگر اقدام به ارزیابی طرحها نخواهند کرد.
وی همچنین افزود: تاکنون از سوی صندوق مبلغ 52 میلیارد و 640 میلیون تومان به طرحهای مرتبط با ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی اعطا شده است.
همکاری صندوقهای پژوهش و فناوری با صندوق نوآوری و شکوفایی
سلطانی با اشاره به وجود 41 شرکت خصوصی کارگزار ارزیابی صندوق، اظهار داشت: در حال حاضر تنها 20 درصد از ارزیابیهای طرحهای فناوری در صندوق انجام می شود و 80 درصد ارزیابیها از سوی کارگزاران صورت میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه از تعداد 41 شرکت کارگزار ارزیاب، 13 صندوق پژوهش و فناوری با صندوق نوآوری و شکوفایی همکاری دارند، یادآور شد: تاکنون 51.5 میلیارد تومان (50 درصد) اعتبارات صندوق از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری به شرکتهای دانش بنیان اعطا شده است.
سلطانی با بیان اینکه صندوقهای پژوهش و فناوری ضمن آنکه ارزیابی طرحها، میتوانند عاملیت مالی صندوق را بر عهده بگیرند، توضیح داد: صندوق شکوفایی و نوآوری به غیر از خودش از 3 طریق صندوق پژوهش و فناوری، بانکها و موسسات مالی دارای مجوز از بانک مرکزی اقدام به رد و بدل کردن پول میکند.
به گفته وی بر اساس اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی سهم اعطای تسهیلات از سوی صندوقهای پژوهش و فناوری پنج درصد است که در حال حاضر این میزان به 50 درصد رسیده است.
تقویت پارکهای فناوری
سلطانی بیشتر شرکتهای دانش بنیان مراجعه کننده به این صندوق را شرکتهای مستقر در پارکها دانست و ادامه داد: حدود 32 درصد اعتباراتی که ما مصوب کردیم مربوط به شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد است.
سرمایه در گردش صندوق دو ساله شد
سلطانی با بیان اینکه طرح سرمایه در گردش را به هیات دولت ارسال کردیم، گفت: بر اساس این طرح که به تصویب هیات دولت رسید، سقف یک میلیارد تومان سرمایه در گردش را به دو میلیارد تومان و دوران بازگشت آن را از یک به دو سال افزایش دادیم این در حالی است که دوران بازگشت در سیستم بانکی یک ساله است.
وی سرمایه در گردش را شامل مواد اولیه، پرسنل و هزینه های جاری دانست و افزود: سقف تسهیلات صندوق تا 10 میلیارد تومان است و اگر شرکتی بیش ازاین میزان را درخواست کند میتواند آن از بانکها دریافت کند و ما نرخ بانکی تسهیلات را کاهش میدهیم.
تلاش برای تعامل با بانکها
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی از تلاش 7 ماهه این صندوق برای برقراری تعامل با 3 بانک خبر داد و اظهار داشت: در تلاش هستیم تا با ایجاد تعامل با بانکها خدماتی از سوی آنها برای شرکتهای دانش بنیان ارائه شود.
وی با بیان اینکه تاکنون تعامل با 3 بانک نهایی شده است، افزود: برای این منظور 18 خدمت را برای بانکها تعریف کردیم که بخشی از آنها از سوی بانکها مورد پذیرش قرار گرفت.
سلطانی تعامل با مراکز شتابدهی و جایزه مدیریت تکنولوژی را از دیگر اقدامات صندوق ذکر کرد و ادامه داد: جلساتی با وزارتخانههایی چون علوم، بهداشت، اقتصاد، ارتباطات و فناوری اطلاعات، دفاع و سازمان محیط زیست برای همکاری و تعامل برگزار شده است.
وی برگزاری جلساتی با مسئولان استانها در سفرهای استانی را از دیگر اقدامات ذکر کرد و یادآور شد: بر اساس طرحی مقرر شده است که در هر استانی از افراد مقیم خارج که صاحب دانش فنی و یا سرمایه هستند برای حضور در جلسات دعوت به عمل میآید.
عدم حمایت از شرکتهای "خصولتی"
رییس هیات عامل صندوف نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه تسهیلات این صندوق تنها مشمول شرکتهای خصوصی میشود، گفت: شرکتهای به ظاهر خصوصی با ماهیت دولتی مشمول تسهیلات صندوق نخواهند شد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه تسهیلات صندوق به مرحله نیمه صنعتی به بعد اعطا میشود، یادآور شد: تسهیلات صندوق همچنین مشمول فاز تحقیقاتی طرحها نخواهد شد ولی اگر ایدهای در مرحله تحقیقاتی اما دارای جاذبه باشد صندوق سرمایه گذاری خطر پذیر میکند.
سلطانی ادامه داد: تاکنون از 21 ایده جذاب ارائه شده 4 ایده در مرحله نهایی سرمایه گذاری خطر پذیر قرار دارد.
وی با بیان اینکه سرمایه خطر پذیر در قالب خرید سهام شرکتها است، یادآور شد: از سوی دیگر اگر تسهیلات ارزان ارائه شود دیگر شرکتها تمایلی به فروش سهام خود ندارند ضمن آنکه فرهنگ مشارکت و سرمایه گذاری در کشور کم است.
برنامههای سال 94 صندوق نوآوری و شکوفایی
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه در سال 94 خبرهای خوشی از سوی این صندوق اعلام خواهد شد، گفت: طرحهایی برای تصویب به هیات امنای صندوق ارسال شده است که با امضا و تایید این طرحها اعلام خواهد شد.
وی به بخشی از این طرحها اشاره کرد و افزود: با توجه به 5 برابر شدن تعداد شرکتهای دانش بنیان میزان هزینه کرد صندوق در سال آینده 4 تا 5 برابر خواهد شد.
سلطانی اختصاص 100 میلیارد تومان برای لیزینگ را یکی از طرحهای صندوق در سال 94 انست و اظهار داشت: در اوایل سال آینده نمایشگاه بزرگی از محصولات دانش بنیان برگزار خواهیم کرد تا هم امکان خرید محصولات دانش بنیان ایجاد شود و هم شرکتهای دانش بنیان از تسهیلات لیزینگ استفاده کنند.
وی با بیان اینکه پارک فناوری پردیس مجری برگزاری این نمایشگاه خواهد بود، ابراز امیدواری کرد که سال آینده سال اوج گیری شرکتهای دانش بنیان باشد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی افزایش سقف تسهیلات از 10 میلیارد تومان به 20 میلیارد تومان را از دیگر طرحهای این صندوق در سال 94 ذکر کرد و ادامه داد: برای پروژههای فناوری محور استانها حمایتهایی در نظر گرفته شده است که بر اساس آن استانداریها با اعمال حمایتهایی چون جلب سرمایهگذار، طرحهای فناورانه را به صندوق معرفی میکنند و ما نیز بخشی از حمایتهای مالی طرح را بر عهده میگیریم.
وی با تاکید بر این که حمایت از این نوع پروژهها باید با حمایت استاندار باشد، از ارسال سیاستهای صندوق نوآوری و شکوفایی به هیات امنا برای تصویب خبر داد و ابراز امیدواری کرد که برای سال آینده 99 درصد طرحهای ارسالی به هیات امنا به تصویب برسد.
انتهای پیام
نظرات