خبرآنلاین نوشت: طرح و ایده تعطیلات زمستانی و کاهش تعطیلات تابستانی مدارس نخستین بار در سال 1336 از سوی وزارت فرهنگ آن زمان مطرح شد که به دلیل نبود توافق تا سال 75 سخنی از آن به میان نیامد.
به گزارش ایسنا، در بخش هایی از این گزارش آمده است: اما در سال 75 قرار شد 10 روز در میانه زمستان تعطیل باشد؛ طبق این طرح، دانشآموزان 15 روز زودتر و در میانه شهریورماه، سال تحصیلی را آغاز میکردند تا تعطیلات زمستانی، داشته باشند. محمدعلی نجفی، وزیر وقت آموزش و پرورش هدف از اجرای آن را امکان مسافرتهای زمستانی خانوادهها و ایرانگردی در این فصل عنوان کرد. این طرح دو سه سال اجرا شد و بعد با توجه به مشکلاتی در برخی مناطق به دلیل ناسازگاری جغرافیایی و شرایط آب و هوایی و سپس ترمی واحدی شدن مدارس، عملا به فراموشی سپرده شد.
تجربه دیگر کشورها
کشورهای دنیا تجربه های مختلفی در تنظیم سال تحصیلی دارند؛ در آلمان، دانشآموزان 235 روز سال را (از فروردین تا بهمن) به مدرسه میروند که 17 روز در 3 ماهه اول، 21 روز در سه ماهه دوم و 6 هفته در سه ماهه سوم تعطیل هستند.
در انگلستان مدارس 200 روز در سال (شهریور تا تیر) دایر است که 21 روز در سه ماهه اول، 14 روز در سه ماهه دوم و 6 هفته در سه ماه سوم مدرسه تعطیل هستند.
سال تحصیلی در کشور ژاپن 225 روز (از اردیبهشت تا بهمن ماه) است که 13 روز در سه ماه اول، 15 روز در سه ماه دوم و 45 روز در سه ماه سوم تعطیلی دارند.
ایالات متحده نیز با 187 روز سال تحصیلی را (از شهریور تا خرداد) سپری میکند که تنها 21 روز در سه ماه اول و 14 روز در سه ماه دوم تعطیل دارد.
در هندوستان هم سال تحصیلی از تیر ماه تا اردیبهشت ماه طول میکشد و تنها شهریور و بهمن ماه زمان تعطیلی مدارس و دانشگاههاست.
بازگشت تعطیلات زمستانی
هرچند تعطیلات زیاد در ایران و گاهی قرار گرفتن یک روز به عنوان بین التعطیلی، همواره باعث شده تا کارشناسان نسبت به ساعتهای کار مفید و کاهش بهره وری و ضررهای اقتصادی معترض باشند اما این بار رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نگاه دیگری به این موضوع دارد.
او در بخشی از گفتگوی نوروزی خود با خبرآنلاین دراین باره می گوید: «با وجود اینکه ایران اقلیم های متنوعی دارد و بسیاری از شهرها در زمستان آب وهوای خوبی دارند اما هنوز زمستان برای بسیاری از مردم ایران فصل سفر نیست، چون فصل مدارس است.»
کارشناسان گردشگری معتقدند که فرهنگ سفر در زمستان برای مردم وجود ندارد و با وجود اینکه در زمستان هتلها تا ۶۰ درصد هم تخفیف میدهند اما بیشتر آنها خالی می مانند. آن وقت در ایامی مانند نوروز و یا تعطیلات تابستانی آژانس های مسافرتی گرانترین نرخ ها را از مسافران می گیرند، هتلها نرخ اتاق را افزایش می دهند، بلیت اتوبوس و هواپیما به سختی یافت می شود، استانهای پرگردشگر مانند گیلان و مازندران و خراسان رضوی با حجم انبوه سفرها و جاده ها با بیشترین میزان ترافیک مواجه می شوند.
برای همین مسعود سلطانی فر پیشنهاد طرح تعطیلات نوروزی را به دولت داده است. او می گوید: «ما به هیات دولت پیشنهاد دادیم که از 16 تا 22 بهمن تعطیلات نوروزی داشته باشیم تا توزیع سفر در ایام سال اتفاق بیفتد و فرهنگ سفر در زمستان هم ایجاد شود.»
به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، در این طرح پیش بینی شده که تعطیلات تابستانی کم شود: «اما مشکل این است که آموزش و پرورش چندان موافق این طرح نیست چون به خاطر بدی هوا در برخی استانها، مدارس در خرداد تعطیل می شوند و در استانهای سردسیر اول تیر ماه؛ پس نمی توان مدارس این استانها را با برنامه آموزشی تطبیق داد.»
او ادامه می دهد: «البته تعطیلی اداره های دولتی در زمستان مشکلی ندارد، در دانشگاه ها هم تعطیلات زمستانی با تعطیلی بین دو ترم همزمان می شود اما، وزارت آموزش و پرورش باید با این موضوع موافقت کند.»
کارشناسان معتقدند اجرای طرح تعطیلات زمستانی علاوه بر اینکه فرهنگ سفر را بین مردم ایجاد می کند بلکه باعث می شود تا در مصرف سوخت در ادارات و مدارس صرفه جویی شود و از میزان آلودگی در روزهای سرد زمستانی بکاهد.
انتهای پیام
نظرات