موسویان با بیان اینکه نسبت به توافق هستهای تا پایان مارس خوشبین هستم گفت: پیشرفتهای حاصله هم بیش از آن است که دو طرف ریسک عقب گرد را بپذیرند. عقب گرد عواقب فاجعه باری خواهد داشت. اگر هم تا پایان مارس به توافق قطعی کلی نرسند، راهی برای ادامه مذاکرات خواهند یافت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سید حسین موسویان، مذاکره کننده هستهای پیشین ایران در گفتوگو با شبکه رادیویی سایروس اکس ام آمریکا درباره برداشت ایران از نامه 47 سناتور جمهوریخواه گفت: نامه 47 سناتور آمریکایی به رهبران ایران، نشانی از اعلان جنگ جمهوریخواهان با رییسجمهور آمریکا و آشفتگی اوضاع سیاسی داخلی آمریکاست. ایران این واقیعیت را درک میکند.
او گفت: سخنرانی نتانیاهو و نامه 47 سناتور، اعتبار حاکمیت سیاسی آمریکا را نه تنها نزد ایرانیان بلکه نزد سایر کشورهای اسلامی و حتی نزد متحدان غربی آمریکا خدشهدار کرد. اکنون اینگونه برداشت میشود که کنگره آمریکا به نخستوزیر یک کشور خارجی بیش از رییسجمهور خودشان اعتماد دارند. آمریکا بهعنوان ابرقدرت جهان اختیار تصمیم گیری در مورد سیاستهایش در خاورمیانه ندارد و این اسراییل است که برای آمریکا در مورد سیاستهای خاورمیانه تصمیم میگیرد.
این دیپلمات پیشین ایران درباره مخالفتهای داخلی در ایران با توافق هستهای اظهار کرد: تفاوتهای عمدهای در مورد اختلاف دیدگاههای مخالفان توافق هستهای در تهران و واشینگتن وجود دارد. روشن است که این توافق هم در تهران و هم در واشینگتن با مخالفتهایی مواجه است. اما کشورهای خارجی مثل عربستان و رژیم اسراییل در تصمیم گیری دولت آمریکا مداخله موثر دارند. ایران به هیچ کشور خارجی اجازه مداخله در سیاستهایش را نمیدهد حتی به قدرتهای جهانی. مذاکرهکنندگان هستهای ایران همه تعهدات در قالب ان. پی. تی را میپذیرند. اما آنها برای اثبات حسن نیت ایران حاضرند برای یک دوره زمانی غنی سازی زیر 5% داشته باشند و تاسیسات بازفرآوری پلوتونیوم هم در این دوره نداشته باشند. این حسن نیتی فرای ان. پی. تی است. زیرا با این دو اقدام کاملا روشن است که هیچ امکان ساخت بمب در تاسیسات غنیسازی و آب سنگین نخواهد بود. با این وجود مخالفان در واشینگتن میخواهند مانع توافق شوند. این بدان معنی است که مخالفان در آمریکا هیچ اعتبار و ارزشی برای معاهده ان. پی. تی قائل نیستند و مخالفان در تهران منطقیتر هستند.
موسویان گفت: در ایران یک تصمیم گیرنده نهایی وجود دارد. اگر توافقی صورت بگیرد و رهبری ایران تایید کند، این توافق محکم و ابدی و پایدار خواهد بود و مجلس ایران هم حمایت خواهد کرد. اما این شبهه وجود دارد که با این بازار آشفته سیاست در واشینگتن توافقی که مورد تایید رییسجمهور آمریکا باشد، پایدار خواهد بود یا نه. در ایران یک نفر هست که حرف آخر را میزند اما در آمریکا اوضاع تصمیمگیری متزلزل است.
معاون امور بینالملل پیشین دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران درباره تاثیر این نامه بر مذاکرهکنندگان ایرانی تصریح کرد: دو فرد کلیدی مذاکرات آقای ظریف، وزیر خارجه و آقای صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران هستند. اینها هر دو سالها در آمریکا زندگی کرده و فارغ تحصیل دکتری از دانشگاههای آمریکا هستند. آنها با سیاست داخلی آمریکا آشنا هستند و فریب بازی نخستوزیر اسراییل و جناح تندرو کنگره را نخواهند خورد و با قدرت به مذاکرات ادامه خواهند داد. آنها خوب میفهمند که توافق هستهای با آمریکا نخواهد بود بلکه یک توافقی است با همه 5 عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل. توافقی که به شورای امنیت خواهد رفت و به صورت مصوبه شورای امنیت سازمان ملل در خواهد آمد که اجرای آن برای دولت بعدی آمریکا هم الزامآور خواهد بود و اگر دولت بعدی هم از اجرای آن سرباز بزند سایر کشورهای جهان با آمریکا همراه نخواهند شد و در این صورت ایران هم آمریکا را منزوی خواهد کرد و هم برای دنیا ثابت خواهد کرد که این آمریکاست که ناقض توافقات و مقررات بینالمللی است و نه ایران.
او در پاسخ به اینکه آیا نسبت به توافق در پایان مارس خوشبین هستید؟ گفت: من خوشبین هستم چون ملاک معاهده ان. پی. تی است و ایران مشکلی با تعهدات حداکثری در قالب معاهده ندارد. پیشرفتهای حاصله هم بیش از آن است که دو طرف ریسک عقب گرد را بپذیرند. عقب گرد عواقب فاجعه باری خواهد داشت. اگر هم تا پایان مارس به توافق قطعی کلی نرسند، راهی برای ادامه مذاکرات خواهند یافت.
انتهای پیام
نظرات