اولویت دهی به بخش خصوصی برای اجرای طرحها، تمرکز بر روی توسعه میادین مشترک نفتی و تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی و گازرسانی به شهرها و روستاهای فاقد گاز طبیعی از جمله اقدامات وزارت نفت در راستای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در راستای اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی وزارت نفت موظف شد به منظور مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز اقدام به انتخاب مشتریان راهبردی، ایجاد تنوع در روشهای فروش، مشارکت دادن بخش خصوصی در فروش، افزایش صادرات گاز و برق ،محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی کند.
همچنین افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تاکید بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک و همچنین افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت و گاز، توسعه تولید کالاهای دارای بازدهی بهینه و بالا بردن صادرات برق ، محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی با تاکید بر برداشت صیانتی از منابع از دیگر وظایف وزارت نفت در راستای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی تعیین شده است.
اولویت دهی به بخش خصوصی برای اجرای طرح ها
در این راستا وزارت نفت حضور بخش خصوصی در طرح های بزرگ نفت و گاز کشور، انرژی و حمل و نقل را در اولویت قرار داده است و برای اجرای طرح های این حوزه و رشد صادرات فرآوردههای نفتی و جلوگیری از سوخت گازهای همراه و جایگزینی گاز داخلی و یا وارداتی به جای فرآوردههای نفتی اقدام به سرمایهگذاری به روش بیع متقابل با تضمین خرید محصول کرده است.
همچنین به منظور اجرای طرحهای بهینه سازی و کاهش مصرف انرژی در بخش های مختلف از جمله صنعت، حمل و نقل عمومی و ریلی درون و برون شهری، توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و گسترش استفاده از سی ان جی و تولید خودروهای کم مصرف با متقاضیان و سرمایهگذاران بخش خصوصی و عمومی قرارداد منعقد کرده است.
توسعه میادین مشترک غرب کارون
همچنین توسعه یکپارچه میادین مشترک نفتی غرب کارون و احداث خطوط لوله انتقال نفت خام پایانههای صادراتی در بنادر بهرگان و جاسک با هزینهای حدود 15 میلیارد دلار و زمان اجرای چهار ساله در شورای اقتصادی به تصویب رسیده است که هدف اصلی این پروژه تولید روزانه 550 هزار بشکه نفت از میادین مشترک است.
مقرر شده که این طرح توسط بخش غیر دولتی و با استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی اجرا شود و تسهیلات دریافتی از محل صادرات و فروش نفت استخراجی تسویه می شود.
توسعه فازهای 11 تا 24 پارس جنوبی
از دیگر طرحهای به تصویب رسیده در شورای اقتصاد اجرای طرح توسعه جامع و یکپارچه و تکمیل فازهای 11 الی 24 پارس جنوبی و خطوط سراسری شش، 9 و 11 انتقال گاز است.
این پروژه طی مدت چهار سال با هزینه ای بیش از 29 میلیارد دلار اجرا خواهد شد و با به بهره برداری رسیدن آن 435 میلیون متر مکعب گاز شیرین، 710 میلیون متر مکعب میعانات گازی، 6860 هزار تن گاز مایع، 6510 هزار تن گاز اتان، 3368 تن گوگرد تولید خواهد شد.
همچنین ظرفیت انتقال گاز خطوط لوله سراسری نهم و یازدهم هر فاز 110 میلیون متر مکعب و خط لوله سراسری ششم 90 میلیون متر مکعب تعیین شده است.
در پی اجرای این پروژه درآمدهای دولت افزایش یافته و از محل صادرات درآمد ارزی کشور نیز افزایش می یابد.
این طرح نیز توسط بخش غیر دولتی و با حمایت صندوق توسعه ملی اجرا خواهد شد و بازپرداخت تسهیلات صندوق توسعه از محل درآمدهای حاصله صورت می پذیرد.
طرح گاز رسانی به شهرها و روستاهای فاقد گاز طبیعی
گازرسانی به باقیمانده شهرها و روستاهای فاقد گاز طبیعی با هزینه ای بالغ بر چهار میلیارد دلار طی مدت چهار سال از دیگر طرحهایی است که در شورای اقتصاد به تصویب رسیده و با اجرای آن دو میلیون و 363 هزار خانوار شهری و روستایی بدون گاز از گاز طبیعی برخوردار خواهند شد.
این پروژه با مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی انجام می شود و سرمایهگذاریهای انجام شده از محل صرفه جویی در مصرف سوخت بازپرداخت می شود.
نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی
پروژه جایگزینی 17 هزار دستگاه اتوبوس فرسوده دیزلی درون شهری با اتوبوس های تمام گازسوز که در شورای اقتصاد به تصویب رسیده با هزینه 1795 میلیون دلار توسط دولت و معادل همین مبلغ توسط بخش عمومی و خصوصی طی مدت 42 ماه انجام و منجر به افزایش درآمد دولت ، کاهش هزینههای زیست محیطی و بهداشتی و درمانی و اشتغال مستقیم و غیر مستقیم میشود.
طرح افزایش کارآیی موتورخانههای موجود
پروژه افزایش کارآیی موتورخانههای موجود با هزینه دو میلیارد دلار طی مدت 33 ماه انجام خواهد شد که در پی آن 500 هزار موتورخانه واحدهای مسکونی و صد هزار موتورخانه واحدهای تجاری و اداری مصرفکننده گاز طبیعی با نصب کنتورهای هوشمند و عایق کاری و همچنین عملیات ضد رسوب ارتقا پیدا خواهند کرد.
افزایش تولید و صادرات نفت، گاز و میعانات گازی
وزارت نفت در زمینه تولید ، صادرات،نفت، گاز و میعانات گازی نیز در هفت ماه ابتدایی سال جاری گام های اساسی برداشته است. به طوری که ارزش وصولی حاصل از صادرات نفت خام در هفت ماه سال جاری با رشد 40.2 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته به بیش از 28.6 میلیارد دلار رسیده است. (از این میزان 3.2 میلیارد دلار مربوط به وصول بدهیهای سال 92 از شرکتهای هندی بوده است).
براساس این گزارش به رغم افزایش سه درصدی تولید نفت خام کشور در هفت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل همچنان میزان تولید نفت خام کشور از میزان سهمیه تعیین شده توسط اوپک (3336 هزار بشکه در روز) در سال 2014 میلادی به میزان 524 هزار بشکه در روز کمتر است.
البته وزارت نفت در طرح های کلیدی و اولویتدار خود با پیشرفت فیزیکی بالا تولید صیانتی و توسعه میادین نفتی درحوزه غرب کارون را در دستور کار خود قرار داده به گونه ای که با اجرای این طرح ها تولید نفت به میزان 700 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
ارزش 2.5 میلیارد دلاری صادرات گاز
بنا به این گزارش از میزان گاز طبیعی تحویل داده شده به شرکت ملی گاز ایران در هفت ماه ابتدایی سال جاری 5.1 میلیارد متر مکعب با ارزشی معادل 2.5 میلیارد دلار (با احتساب 49 سنت به ازای هر متر مکعب) به صادرات اختصاص یافته است.
جزییات توسعه طرح های پتروشیمی
60 طرح پتروشیمی که در برنامه های چهارم و پنجم توسعه تدوین شده اند با ظرفیت حدود 60میلیون تن در سال جاری در دست اجرا است که پلی اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام و پتروشیمی لرستان در سال جاری به بهره برداری رسیده است.
پیشرفت 78 درصدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس
طرح توسعه وتکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس همچنان ادامه دارد و پیشرفت فیزیکی این طرح در شش ماه اول سال جاری به 78.7 درصد رسیده که نسبت به پایان سال گذشته 3.9 درصد افزایش داشته است.
انتهای پیام
نظرات