یک کارشناس اقتصادی تاکید کرد: تمام اقتصاد مقاومتی بر روی ریل فرهنگ حرکت میکند که در این حرکت، مردم ضمن منتفع شدن از اقتصاد مقاومتی، مشارکت فعال دارند.
محمد قربانی - عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد - در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: سه مولفه در اقتصاد مقاومتی تعیینکننده است؛ اولین مولفه مربوط به مسوولان است که وظیفه اجرای سیاستهای پشتیبانی کننده را بر عهده دارند. دومین مولفه بعد مردمی به عنوان محور اصلی تکیه اقتصاد مقاومتی را تشکیل میدهد. سومین مولفه نیز ریل فرهنگ به عنوان واسط بین سیاستهای اجرایی و مردمی است. تمام اقتصاد مقاومتی بر روی ریل فرهنگ حرکت میکند. در این حرکت، مردم ضمن منتفع شدن از اقتصاد مقاومتی، مشارکت فعال دارند.
وی افزود: نگاه اقتصاد مقاومتی به جای بیرون، معطوف به درون کشور، استفاده از ظرفیتهای طبیعی، انسانی و تکنولوژیکی است. لذا اگر ظرفیتهای خودمان را در بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات بشناسیم میتوانیم ضمن عبور از اقتصاد نفتزده، در مسیر توسعه قرار بگیریم.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بخشهای صنعت و کشاورزی با توجه به ارتباط نزدیک به یکدیگر میتوانند نقش ویژهای در تحقق اقتصادی مقاومتی ایفا کنند، گفت: اقتصاد مقاومتی یا توسعهی درونزا راهکارهای مقابله با تحریم را نشان میدهد. کشور کوبا توانست با بهکارگیری چنین سیاستهایی با تحریمهای آمریکا مقابله کند.
قربانی، تعریف وزن اصلاحات اقتصادی در جهت مقاوم شدن در تعاملات بینالمللی را ضروری دانست و گفت: بر اساس این وزن، اقتصاد مقاومتی شکل میگیرد. اگر این وزن کم باشد یعنی ما هنوز نگاهمان به بیرون است اما اگر زیاد باشد، همه مولفههای اقتصاد را به سمت تکیه بر تولید، نوآوری و استفاده از ظرفیتهای مردمی سوق میدهد.
وی با بیان این که طی یک سال گذشته قوای سهگانه در تعیین نحوه حرکت و نقشه راه، قصور داشتند، گفت: برنامهریزی عملیاتی از سوی مجریان صورت نگرفته و سمت و سوگیریهای برنامه مشخص نشده است. در تبیین تا حدودی خوب عمل شد اما در مدیریت دچار ضعف هستیم. اطلاعرسانی شفاف و تبیین نقش مردم در فضای کلان اقتصاد نیز باید جدی گرفته شود.
قربانی تصریح کرد: هنوز مشخص نشده که کدامیک از بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات در اقتصاد مقاومتی نقش پیشتاز را ایفا خواهند کرد. همچنین دیدگاههای سیاسی باید از حوزهی اقتصاد حذف شوند. اصل 44 از جمله بخشهایی است که میتواند اقتصاد را به دوش مردم بگذارد اما با توجه به مقاومت مدیران دولتی در واگذاریها، این امر صورت نگرفت.
این کارشناس اقتصادی، به حداقل رساندن اصطکاک و هزینه برای رسیدن به وضع مطلوب در اقتصاد را از راهکارهای اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی مشارکت آحاد جامعه در مبارزه با عناصر بیمار، بیکار، نازا (یک بار مصرف) و نامانا (بیثبات).
انتهای پیام
نظرات