مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: پس از برنامههای علمی، تحقیقی و پژوهشی و بررسی در مناطق استان و برخی گشتزنی های میدانی طولانی مدت، مطالعات آثار و برخی نشانههای علمی و حیاتی سازمان حفاظت محیط زیست موفق شد یک گونه مار را برای اولین بار در جهان در ایران و در استان سیستان و بلوچستان کشف و ثبت جهانی کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه سیستان و بلوچستان، محمودی افزود: این گونه جدید مار از خانواده مارهای کبرا است و مقاله علمی و ثبت جهانی آن در ژورنال خزندهشناسی کشور روسیه نیز به چاپ رسیده است.
محمودی ادامهداد: گونه مار جدید که برای اولین بار در جهان و در استان سیستان و بلوچستان کشف و ثبت جهانی شده با نام علمی Bungarus persicus به ثبت جهانی رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: در این تحقیق و کشف علمی تیمی متشکل از کارشناسان سازمان و این اداره کل حضور داشتهاند.
محمودی اضافه کرد: مطالعه و بررسی زیستگاه و پراکنش گونههای در سطح کشور و نیز امکان شناسائی نمونههای و گونهها و حوزههای پراکنشی جدید از جمله مهمترین برنامهها و فعالیتهای بخشهای تخصصی محیط طبیعی در سازمان حفاظت محیطزیست است که عموماً با همکاری بخشهای ستادی و استانی به انجام میرسد.
مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: مناطق مرزی و نیز مناطقی که دارای تیپهای زیستگاهی متفاوتی هستند، بیشترین پتانسیل را در رابطه با وجود گونههای جدید یا به عنوان حوزه جدید پراکنشی دارند. در میان گونههای مهرهداران نیز خزندگان به علت امکان تغییر در ویژگیهای ریختی - ظاهری و رفتاری و در نهایت ژنتیکی دارای پتانسیل بالائی در ایجاد گونههای جدید هستند، ضمن اینکه زندگی مخفی اغلب آنها و نیز بررسیهای اندک انجام یافته امکان شناسائی حوزههای جدید پراکنشی را نیز فراهم میسازد.
وی تصریح کرد: در طی مطالعات و بررسیهای انجام گرفته در چهار سال اخیر در مناطق مرزی نزدیک کشور پاکستان در استان سیستان و بلوچستان در حوزه منطقه سرباز و بعد از بررسیهای صحرائی طولانی یک گونه جدید مار متعلق به جنس Bungarus و نام انگلیسی Krait که در زبان محلی به آن سیاه مار میگویند مورد شناسائی و ثبت قرار گرفت. بعد از بررسیهای لازم روی نمونههای صید شده توسط گروه محققان داخلی و خارجی مشخص شد که این نمونهها با گونههای مشابه ثبت شده که در سایر کشورها پراکنش دارند تفاوت معنی داری دارند و به عنوان گونه جهانی جدید B. persicus یا سیاه مار ایرانی نامگذاری شد.
محمدی اظهارکرد: جنس سیاه مار متعلق به خانواده مارهای کبری است که به شدت سمی بوده و تاکنون 13 گونه مختلف از آن به ثبت رسیده بود. پراکنش عمده این گونههای در جنوب و جنوب شرق آسیا بوده و اساساً به عنوان یک گونه شبه قاره هند شناخته میشود که در هند، سریلانکا، بنگلادش و اندونزی پراکنش وسیعی دارد. گونههائی نیز از این جنس در پاکستان و افغانستان پراکنش دارند. بنابراین، گونه سیاه مار ایرانی به عنوان چهاردهمین گونه از این جنس تلقی میشود.
مدیرکل محیط زیست استان گفت: در ایران تاکنون دو گونه خشکی زی از این خانواده، یعنی مار کبری و کفچه مار، به ثبت رسیده بود و این گونه جدید به عنوان سومین عضو خشکی زی این خانواده در کشورمان شناخته خواهد شد. این گونه به شدت سمی بوده و به مانند سایر اعضای هم خانواده خود سم آن از نوع موثر بر اعصاب است. تفاوت ظاهری عمده این گونه با سایر گونههای نزدیک خود در تعداد فلسهای روی بدن و سر است.
وی گفت: با توجه به اهمیت و بعد علمی این یافته در سطح ملی و بینالمللی مطالعات و بررسی روی جنبههای مختلف زیستی و پراکنشی آن در حال برنامهریزی است.
انتهای پیام
نظرات