• یکشنبه / ۷ دی ۱۳۹۳ / ۱۱:۱۳
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 93100703042
  • خبرنگار : 71456

کشف تأثیر خشونت فیزیکی علیه زنان بر نوعی هورمون استرس

کشف تأثیر خشونت فیزیکی علیه زنان بر نوعی هورمون استرس

بررسی جدید دانشمندان در امریکا ارتباط بین خشونت فیزیکی علیه زنان از طرف همسرانشان را با بروز اختلال در نوعی هورمون کلیدی آشکار می‌کند که دارای اثراتی منفی بر سلامتی آن‌هاست.

بررسی جدید دانشمندان در امریکا ارتباط بین خشونت فیزیکی علیه زنان از طرف همسرانشان را با بروز اختلال در نوعی هورمون کلیدی آشکار می‌کند که دارای اثراتی منفی بر سلامتی آن‌هاست.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، محققان «مرکز یادگیری اجتماعی» اورگون و دانشگاه اورگون، نوسانات روزانه سطوح کورتیزول را در مردان و زنان بررسی کردند.

در این پژوهش، دانشمندان سطوح کورتیزول موجود در نمونه‌های بزاق 122 زوج را بررسی کردند. این نمونه‌ها طی چهار روز متوالی و چهار بار در روز یعنی هنگام بیدارشدن از خواب، 30 دقیقه بعد، اواسط یا اواخر بعدازظهر و وقت خواب از این داوطلبان گرفته می‌شدند.

سطوح کورتیزول زمانی که افراد از خواب برمی‌خیزند، افزایش می‌یابد، مدتی کوتاه پس از بیداری به اوج خود می‌رسد و سپس به سرعت کاهش می‌یابد.

محققان حاضر سطوح کورتیزول را با فرکانس خشونت بین فردی در روابط زوجین مقایسه کردند و نوعی اختلال در ریتم‌های کورتیزول روزانه را فقط در زنان مشاهده کردند؛ در واقع، سطوح کورتیزول در این زنان تمامی بعداز ظهر به کندی کاهش می‌یافت و اواخر روز به بیش از حد معمول می‌رسید.

جامعه علمی سال‌هاست بر این باور بوده‌ که سیستم کنترلی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال در بدن تحت تاثیر خشونت است. محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال، به تعامل پیچیده بین سه غده هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال گفته می‌شود که تولید کورتیزول را در واکنش به استرس کنترل می‌کند.

دانشمندان در این پژوهش دریافتند قربانی‌شدن زنان و نه مردان، با شاخص‌های چندگانه سطوح کورتیزول روزانه مرتبط بودند. آن‌ها معتقدند خشونت بین فردی برای زنان بیش از مردان تعیین‌کننده است و پژوهش جدید نیز نشان می‌دهد این موضوع احتمالا به دلیل اختلال در فعالیت محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال آنان است.

تیم علمی در حال بررسی ریتم‌های کورتیزول روزانه مختل شده و ارتباط آن با بازدهی‌های روان‌شناسی و فیزیکی هستند تا با کمک نتایج حاصله، نوعی آسیب‌پذیری جنسیتی خاص به خشونت بین‌فردی در روابط را تایید کنند.

جزئیات این پژوهش در نشریه Psychoneuroendocrinology قابل‌مشاهده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha