سخنگوی ریاست جمهوری اوکراین از تبادل صدها زندانی جنگ میان مقامهای این کشور و جدایی طلبان شرقی اوکراین خبر داد و اعلام کرد این اقدام بخشی از برنامه 12 بخشی با هدف پایان دادن به ناآرامیها در اوکراین محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری رویترز، توافق برای تبادل 150 نیروی نظامی دولت اوکراین با 222 مخالف و جدایی طلب در پی مذاکره صلح میان دولت کییف، مسکو، جدایی طلبان و سازمان امنیت و همکاری اروپا روز چهارشنبه گذشته صورت گرفت.
"سیواتوسلاو تسگولکو"، سخنگوی پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین در صفحه شخصی خود در فیس بوک نوشت، رئیس سرویس امنیتی اوکراین اعلام کرد که 146 نیروی اوکراینی به دولت کییف تحویل داده شدند. این سرویس از آزادی چهار زندانی اوکراینی دیگر در چند روز آینده خبر داد. بنابراین زندانیان میتوانند در مراسم سال نوی مسیحی شرکت کنند.
پیشتر سرویس امنیت اوکراین اعلام کرده بود که دولت کییف 225 تن از جدایی طلبان در بند اوکراین را تحویل داده است.
در جریان ناآرامیها در شرق اوکراین، شبه جزیره کریمه در پی برگزاری همه پرسی به روسیه پیوست و 4700 تن جان خود را در مناطق شرقی و جنوب شرقی اوکراین از دست دادند.
در همین حال دولت اوکراین اعلام کرد در پی تبادل این زندانیان که روز جمعه صورت گرفت، رفت و آمد تمامی اتوبوسها و قطارها به کریمه به حالت تعلیق درآمد که همین امر باعث شد تا هیچ رفت و آمدی به این منطقه و از این شبه جزیره صورت نگیرد.
مقامهای ادارههای حمل و نقل اوکراین علت این تعلیق را ضرورت حفاظت از جان مسافران به خاطر وخامت شرایط امنیتی در این شبه جزیره اعلام کردند.
کریمه تحت کنترل روسیه است اما تنها مسیر ارتباطیاش با اوکراین از طریق زمین است.
همچنین هنوز مشخص نیست که چه تعداد زندانی در بند دو طرف درگیر هستند اما ارتش اوکراین میگوید در ماه جاری میلادی حدود 600 نیروی اوکراینی به اسارت مخالفان جدایی طلب درآمدهاند.
روز چهارشنبه پس از سه ماه و نیم وقفه در مذاکرات، دولت اوکراین سرانجام با گروههای جداییطلب مورد حمایت مسکو در شرق این کشور، مذاکرات خود را در مینسک از سر گرفتند. قرار بود این مذاکرات تا روز جمعه ادامه یابند.
در مذاکرات صلح میان نمایندگان اوکراین و جداییطلبان هوادار روسیه در شرق این کشور نمایندگان روسیه و سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز حضور داشتند. آنها از جمله به دنبال راهکاری برای تبادل اسرا و برقراری صلح در شرق اوکراین بودند.
نمایندگان دولت اوکراین و جداییطلبان در این روز توافق کردند که زندانیان خود را آزاد کنند. بر این مبنا قرار شد ۲۲۲ جداییطلب و ۱۵۰ مامور امنیتی ارتش اوکراین آزاد شوند.
حتی موضوع گفتوگوها در روز جمعه نیز تعیین شده بود. قرار بود گفتوگوهای صلح میان دولت اوکراین و جداییطلبان هوادار روسیه در شرق این کشور، در ارتباط با برقراری صلح در ایالت شرقی دونباس باشد. اما دیمیتری میرونچیک، سخنگوی وزارت خارجه بلاروس، کمی قبل از شروع این گفتوگوها اعلام کرد که روز جمعه گفتوگویی در مینسک، پایتخت این کشور برگزار نخواهد شد.
در ماه سپتامبر سال جاری میلادی نیز گفتوگوهای صلح نتایجی داشتند، که متاسفانه به مرحله اجرای کامل نرسیدند. به طور مثال هنوز دوطرف یکدیگر را در ارتباط با نقض آتشبس متهم می کنند. در آن زمان ارتش اوکراین اعلام کرد که تنها در صورتی که آتشبس اجرا شود میتواند تجهیزات سنگین نظامیاش را برمبنای اصول توافق شده از منطقه خارج کند.
از دیگر توافقهای ماه سپتامبر میان دولت اوکراین و جداییطلبان هوادار روسیه در شرق اوکراین آزادی اسرا بود. پس از آزادی چند اسیر از هر دوطرف، این اقدام با مشکل روبرو شد. جداییطلبان اعلام کردند دولت اوکراین غیرنظامیان شرق این کشور را به عنوان مبارزان جداییطلبِ اسیر تحویل آنها میدهند.
جداییطلبان هوادار روسیه در شرق اوکراین از دولت مرکزی این کشور میخواهند محاصره اقتصادی ایالت شرقی دونباس را پایان دهد. هدف دولت اوکراین نیز که خواستار عضویت در ناتو است، کنترل کامل بر دوشهر دونتسک و لوگانسک در همین ایالت است. این دوشهر در کنترل جداییطلبان است و هر دو خواستار جدایی از اوکراین هستند.
اوکراین روسیه را متهم میکند که از جداییطلبان شرق اوکراین با اعزام سرباز و ارسال سلاح و تجهیزات پشتیبانی میکند. در درگیریها میان ارتش اوکراین و شورشیان جداییطلب تاکنون ۴۷۰۰ نفر کشته شدهاند. رهبری کیف روسیه را متهم میکند که سرنخ شورشها را در دست دارد.
مسکو این اتهام را رد میکند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، غرب را متهم میکند که با فروپاشی دیوار برلین در ۲۵ سال پیش، به وعده خود مبنی بر اینکه ناتو مرزهای خود را به سوی کشورهای شرق اروپا گسترش نخواهد داد، پایبند نبوده است.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق، ناتو با پذیرش عضویت لهستان مرزهای خود را به سوی روسیه گسترش داد. حال رهبری کیف به دنبال همکاری و عضویت در پیمان نظامی ناتو است. این امر نگرانی مسکو را برانگیخته است، زیرا مایل نیست نیروهای نظامی ناتو پشت دروازههای این کشور مستقر شوند.
انتهای پیام
نظرات