• یکشنبه / ۳۰ آذر ۱۳۹۳ / ۰۰:۱۸
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93093017058

چهار ماه پس از خودکشی دانشمند اصلی طرح

محقق ژاپنی پژوهش جعلی سلول‌های بنیادی استعفا داد

محقق ژاپنی پژوهش جعلی سلول‌های بنیادی استعفا داد

یک محقق ژاپنی که نتوانست نتایج دستاورد اولیه خود در زمینه سلولهای بنیادی را در آزمایشگاه تکرار کند، از کار خود استعفا داد.

یک محقق ژاپنی که نتوانست نتایج دستاورد اولیه خود در زمینه سلولهای بنیادی را در آزمایشگاه تکرار کند، از کار خود استعفا داد.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، رسوایی مربوط به این پژوهش که به توصیف راههایی برای بازبرنامه‌ریزی سلولهای بالغ به حالت اولیه جنینی می‌پردازد، در نهایت به بازپس گیری مقاله از مجله نیچر، خودکشی یکی از محققان و لکه دار شدن شهرت تحقیقات علمی ژاپن منجر شد.

سلولهای بنیادی می‌توانند به هر نوع بافت تبدیل شوند و نوید بزرگی در علم پزشکی محسوب می‌شوند. این سلولها در حال حاضر برای استفاده در ترمیم آسیب بوجود آمده در اثر حمله قلبی و همچنین بازیابی بینایی مورد بررسی قرار دارند اما تولید این سلولها پرهزینه و مشکل بوده و همچنین یک منبع آن‌ها – جنین – با پرسش‌های اخلاقی زیادی روبرو است.

مقاله دکتر هاروکو اوبوکاتا مدعی بود که می‌توان سلولهای بنیادی را از سلولهای بالغ عادی و با قرار دادن آنها در یک دوره شوک 30 دقیقه‌ای در اسید تولید کرد.

اعلام تولید این سلولها موسوم به STAP موج شوکی را در سراسر جهان به راه انداخت. این دستاورد توسط دانشمندان این حوزه به عنوان یک کشف بزرگ علمی مطرح شد.

اما این موفقیت خیلی زود با اعلام اینکه نتایج آن در آزمایشگاه قابل تکرار نیست، به شکست تبدیل شد. بررسی های انجام شده توسط موسسه تحقیقات ریکن در ژاپن که اوبوکاتا در آنجا کار می‌کرد، نشان داد که وی بخشهایی از مقاله را دستکاری و جعل کرده است.

شینیکی آیزاوا، رئیس تیم تائید ریکن گفت: ما نتوانستیم پدیده STAP را در آزمایشگاه تکرار کنیم. قرار بود تلاشها برای تکرار این آزمایش را تا ماه مارس سال آینده ادامه دهیم اما با این نتایج، تصمیم گرفتیم که آزمایشات را به پایان برسانیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این تصمیم به معنی عدم وجود سلولهای STAP است، گفت که به عنوان یک دانشمند نمی‌تواند پاسخی بدهد.

اوبوکاتا که قاطعانه از کشف خود از جمله در یک کنفرانس خبری دفاع کرده و گفته بود که سلولهای STAP وجود دارند، سه ماه قبل برای تکرار نتایج خود در مرکز ریکن شروع به کار کرد.

وی در بیانیه‌ای در روز جمعه (28 آذر) برای شکست در این کار و ایجاد مشکل در مرکز ریکن عذرخواهی کرد.

اوبوکاتا در این بیانیه با اعلام استعفای خود گفت: من بسیار حیرت‌زده‌ام که با این نتایج به پایان کار رسیدیم.

این رسوایی، شهرت موسسه نیمه‌دولتی ریکن را که یکی از معتبرترین مراکز تحقیقات ژاپن است، لکه‌دار کرد. استاد ناظر اوبوکاتا در ماه اوت پس از ماهها تنش و خستگی خود را حلق‌آویز کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha