پترو پوروشنکو٬ رئیسجمهور اوکراین که برای وارد کردن این کشور به مسیری تازه درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی را صادر کرده بود٬ با جمعبندی نتایج نظرسنجیهای نهایی انتخاباتی در پی پایان فرآیند رایگیری و شمارش اولیه آرا٬ از کسب اکثریت آرا توسط احزاب حامی اروپا و غرب در پارلمان آینده این کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه واشنگتن پست، پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین گفت: بیش از سه چهارم کسانی که رای دادهاند از حامیان پیوستن اوکراین به اروپا بودهاند.
وی نتایج انتخابات را یک آرای گسترده اعتماد از جانب مردم خواند. پوروشنکو دو ساعت پس از پایان رایگیری در جمع خبرنگاران حاضر شد و از رایدهندگان به خاطر حمایتشان از اصلاحات دموکراتیک تشکر کرد.
پوروشنکو که کشورش در پی انقلاب و سقوط دولت یانوکوویچ در ماه فوریه٬ درگیر بحرانی جدی با روسیه و جداییطلبان حامی و تحت حمایت روسیه در شرق کشور شده است٬ پیروزی احزاب حامی غرب را نشانهای از حمایت مردم از برنامههای دولت برای «پایان دادن به درگیری با جداییطلبان٬ پیشبرد اصلاحات دموکراتیک و فراهم کردن زمینه پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا» خوانده است.
پیروزی احزاب حامی غرب از سوی آمریکا و متحدان اروپایی اوکراین به شدت مورد تقدیر قرار گرفت.
آنطور که اعلام شده از میان ۲۹ حزبی که در انتخابات پارلمانی شرکت کردهاند٬ حزب تحت حمایت پوروشنکو تاکنون ۲۳ درصد از مجموع آرا را به دست آورده و در جایگاه نخست نشسته است. حزب تحت حمایت نخستوزیر آرسنی یاتسنیوک٬ موسوم به "جبهه مردمی" با کسب ۲۱ درصد آرا٬ با اختلافی اندک در جایگاه دوم قرار گرفته است. جایگاه سوم هم از آن یکی دیگر از احزاب حامی اروپا شده که در غرب اوکراین فعال است.
در کل هفت حزب سیاسی به احتمال زیاد در پارلمان اوکراین دارای کرسی خواهند شد. نیمی از کرسیهای پارلمان 450 عضوی اوکراین متعلق به جناحهای پیشتاز خواهد بود.
پوروشنکو٬ رئیسجمهور ۴۹ ساله اوکراین٬ پس از پایان زمان رایگیری در انتخابات پارلمانی از «اکثریت دموکراتیک٬ اصلاحطلب٬ حامی اوکراین و حامی اروپا» در این کشور تشکر کرد و گفت: «اکثر رایدهندگان حامی آن دسته از نیروهای سیاسیاند که از طرح صلح رئیسجمهور حمایت میکنند» و به دنبال یافتن راهحلی سیاسی برای حلوفصل بحران جداییطلبان هستند.
با تایید نهایی این نتایج در انتخابات پارلمانی٬ به نظر میرسد رئیسجمهور به همکاری تنگاتنگ با نخستوزیر یاتسنیوک ادامه خواهد داد تا در کنار هم بتوانند مذاکرات حساس و سرنوشتساز با غرب برای کمک به احیای اقتصاد اوکراین را به پیش ببرند؛ اقتصادی که زیر سایه انقلاب و بحرانهای پیآمد آن که روسیه نقش پررنگی در پدید آمدنش داشت٬ روزهای سختی را سپری میکند.
پوروشنکو تاکید کرد که "جبهه مردمی" (حزب نخستوزیر) مهمترین همپیمان در تشکیل ائتلافهای احتمالی برای کسب اکثریت در پارلمان خواهد بود و مذاکرات برای تشکیل اکثریت میتواند از روز دوشنبه آغاز شود. او گفت مایل است مذاکرات به سرعت به نتیجه برسد تا «بهترین دولت اوکراین در اسرع وقت تشکیل شود.»
نکته تعجببرانگیز انتخابات پارلمانی در اوکراین٬ حضور چشمگیر گروهی بود که به نمایندگی از همپیمانان ویکتور یانوکوویچ٬ رئیسجمهور سرنگون شده این کشور٬ وارد انتخابات شد و ۷/۶ درصد آرا را به دست آورد. به این ترتیب این گروه میتواند وارد پارلمان اوکراین شود.
تاکنون تکلیف ۲۲۵ کرسی از ۴۵۰ کرسی پارلمان اوکراین روشن شده و در روزهای آتی با ادامه شمارش آرا تصویر واضحتری از چینش احزاب در پارلمان این کشور به دست خواهد آمد. انتخابات زودهنگام در اوکراین با هدف پایان دادن به دور باطل آشوب و خشونت و بازگرداندن آرامش به کشور و جمعیت ۴۶ میلیونی آن برگزار شده است. در جریان درگیریهای پساانقلابی در این کشور، بیش از ۳۷۰۰ نفر کشته شدند.
با این حال سه میلیون نفر در دو استان شرقی که مناقشه با شورشیان هوادار روسیه در آنها شعله کشیده امکان رای دادن نداشتند. جدایی طلبان هوادار روسیه در دونتسک و لوهانسک قصد دارند ماه آینده انتخابات جداگانهای برگزار کنند. یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر ساکن کریمه که روسیه آن را در ماه مارس به خاک خود ضمیمه کرد نیز در انتخابات شرکت نکردند.
این رای گیری در حالی انجام شد که اوکراین با بحران انرژی روبروست چون روسیه عرضه گاز را در ماه ژوئن به خاطر اختلاف بر سر صورت حساب های پرداخت نشده قطع کرد. اقتصاد اوکراین درحال سقوط است به طوری که انتظار می رود تولید ناخالص ملی از ۷ تا ۱۰ درصد افت کند.
چهار حزب دیگر هم در پارلمان حضور خواهند داشت که شامل بلوک مخالف هوادار روسیه است. "بلوک مخالف" را ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهور برکنار شده اوکراین تشکیل داده است. یوری بویکو رهبر این بلوک انتخابات را "کثیف ترین" در تاریخ اوکراین خواند.
انتظار می رود نتایج رسمی روز دوشنبه اعلام شود.
کنت هارستت نماینده سوئد در پارلمان اروپا و سرپرست ماموریت نظارتی سازمان امنیت و همکاری اروپا گفت که این سخت ترین انتخاباتی بود که او تاکنون بر آنها نظارت کرده است.
اما ابراز امیدواری کرد که این انتخابات نقطه عطفی در اوکراین باشد.
آنها همچنین در مسکو حضور داشتند تا ناظر بر رای دادن دو تا سه میلیون اوکراینی باشند که تخمین زده می شد در رای گیری شرکت کنند.
پارلمان اوکراین ٤٥٠ کرسی دارد اما کرسیهای متعلق به مناطق تحت کنترل شورشیان و همچنین شبه جزیره کریمه خالی خواهند ماند.
از زمان سرنگونی دولت ویکتور یانوکوویچ در ماه فوریه گذشته حدود ٣٧٠٠ نفر در درگیریهای سیاسی اوکراین جان باخته اند.
با این که دولت و شورشیان در تاریخ پنجم سپتامبر رسما اعلام آتش بس کردند، حدود ٣٠٠ نفر از آن زمان تا کنون در منازعات مسلحانه میان دو طرف کشته شدهاند.
انتهای پیام
نظرات