• دوشنبه / ۱۴ مهر ۱۳۹۳ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 93071407795

ستاری در نشست وزرای علم و فناوری حاضر دراجلاس STS اعلام کرد

استقبال ایران از تبادلات علمی و فناورانه با کشورهای مختلف جهان

استقبال ایران از تبادلات علمی و فناورانه با کشورهای مختلف جهان

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست وزرای علم و فناوری حاضر دراجلاس STS ژاپن اعلام کرد: ما به گرمی از تبادلات علمی و فناورانه با کشورهای مختلف جهان استقبال می‌کنیم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست وزرای علم و فناوری حاضر دراجلاس STS ژاپن اعلام کرد: ما به گرمی از تبادلات علمی و فناورانه با کشورهای مختلف جهان استقبال می‌کنیم.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، شهر کیوتو به عنوان یکی از مشهورترین شهرهای جهان در حوزه زیست محیطی، اینک محلی برای حضور بلندپایه ترین وزرا و مسؤولان علم و فناوری و صنایع پیشرفته جهان است. اجلاس جهانی STS به عنوان بزرگترین مجمع جهانی حوزه علم و فناوری که به «داووس» فناوری نیز مشهور است، یازدهمین دوره‌اش را از روز یکشنبه 13 مهرماه با حضور نخست وزیر ژاپن و بیش از 30 وزیر و مقام عالی‌رتبه حوزه علم و فناوری جهانی میزبانی کرد.

دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از سخنرانان روز نخست این اجلاس سه روزه، از نقش مهم علم و فناوری به عنوان کلید پیشرفت جوامع سخن گفت و تاکید کرد: امروز سیاستگذاری علم، ‌فناوری و نوآوری اهمیت فراوانی یافته و در کشورهای مختلف،‌ نهادهایی مخصوص برای این امر ایجاد شده است. مساله‌ای که سیاستگذاران همواره با آن روبرو هستند، آن است که چگونه پیشرفت علم و فناوری را ‌به توسعه پایدار و متوازن جامعه خود پیوند زنند.

وی افزود: در نگاه اول، ‌شاید بتوان تعیین نقش علم و فناوری را در ارتباط با سایر نظام‌های جامعه (یعنی نظام‌های اجتماعی، ‌اقتصادی، ‌سیاسی و محیط زیستی) به عنوان یک پاسخ اولیه پذیرفت، اما واقعیت آن است که راه توسعه علم، ‌فناوری و نوآوری بسته به زمینه و بوم، ‌متفاوت است.

ستاری با اشاره به تفاوتهای پیشرفت علم و فناوری در کشورهای در حال توسعه مانند ایران با کشورهای توسعه یافته ابراز کرد: در بیشتر موارد، ‌در کشورهای توسعه یافته، مکانیزم بازار به پیشرفت طبیعی علم و فناوری منجر می‌شود و دولتها تنها به اقدامات تنظیمی (Regulatory) می پردازند. اما در محیط کشورهای در حال توسعه، به دلیل شکست سیستم، نیاز به مداخله دولت وجود دارد و اینجا جایی است که نهادهایی مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ایران، تلاش می‌کنند نقش خود را برای پر کردن خلأهای موجود در چینش نهادی (Institutional Setting) نظام نوآوری کشور ایفا و از شکست سیستم جلوگیری کنند.

کمک به شکل گیری زیرساخت مبادله

رئیس بنیاد ملی نخبگان ایران به عدم انطباق فعالیتهای دانشگاه و پژوهشگاه‌ها با بنگاه‌های تجاری و مصرف کنندگان به عنوان دو حوزه عرضه و تقاضای علم و فناوری درایران، اشاره کرد و افزود: ماموریت اصلی معاونت علمی و فناوری، ‌کمک به شکل‌گیری زیرساخت مبادله برای تسهیل ارتباط طرفهای عرضه و تقاضای علم، فناوری و نوآوری است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: اقتصاد جهانی در حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان است و کشورهای در حال توسعه نیز با شتاب های مختلفی در حال حرکت در این جهت هستند. یکی از ارکان اقتصاد دانش بنیان، وجود بنگاه‌های دانشی است که محل انباشت دانش (Knowledge accumulation) هستند. اما مشکلی که وجود دارد، آن است که به دلیل پیچیدگی‌های فضای کسب و کار کشورهای در حال توسعه، بسیاری از این بنگاه ها توان گذار از درّه مرگ را ندارند و اینجاست که دولت باید از این بنگاه‌ها حمایت کند.

ستاری به وجود قانون پیشرفته "حمایت از شرکتهای دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات" در ایران اشاره کرد و در توضیح آن گفت: بر اساس این قانون، از شرکتهای دانش بنیانی که به تائید معاونت علمی و فناوری رسیده باشند، حمایتهایی از قبیل معافیت مالیاتی تا سقف 15 سال، معافیتهای گمرکی، اعطای وام‌های با بهره پایین و ... انجام می‌شود. تاکنون و در یک سال اخیر، بیش از 700 شرکت توانسته‌اند استانداردهای لازم برای دانش بنیان بودن را کسب کنند و مورد حمایت دولت قرار گیرند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اضافه کرد: در همین راستا، معاونت علمی و فناوری، صندوقی تحت عنوان صندوق نوآوری و شکوفایی را ایجاد کرده است که به طور خاص به شرکتهای دانش بنیان، ‌خدمات سرمایه گذاری مخاطره پذیر (Venture Capital) ارائه می کند. این سیاستی است که آثار و پیامدهای میان مدت و بلند مدتی برای اقتصاد ایران در حرکت به سمت دانش بنیان شدن خواهد داشت و این آثار در آینده و در قالب مقالات علمی به جهانیان ارائه می‌شود.

تبدیل تهدیدها به فرصتها

این مقام بلندپایه ایرانی حاضر در اجلاس جهانی STS، در ادامه بر شتاب گیری پیشرفتهای علمی ایران علیرغم تحریم‌های بی سابقه بین المللی طی سال های اخیر تاکید کرد و ادامه داد: شاید تحریم در نگاه اول، تهدیدی برای اقتصاد و معیشت ما باشد، اما مردمان فلات ایران در طول تاریخ هفت هزار ساله خود نشان داده‌اند که از تهدیدها فرصت می‌سازند. رشد بی سابقه در تولید علم، شکوفایی فناوری‌های نوظهور مانند نانو، بیو، اینفو و کاگنو، توانمندی در فناوری صلح آمیز هسته ای و تولید رادیوداروها، رشد فناوری های هواوفضا و دستیابی به دانش فنی ساخت تجهیزات نفتی، بخشی از پیشرفت هایی است که ما به واسطه نیاز داخلی و عدم تامین خارجی به دلیل تحریم، ‌بدست آورده ایم.

ستاری در پایان تصریح کرد: به عنوان معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌دارم که ما به گرمی از تبادلات علمی و فناورانه با کشورهای مختلف جهان استقبال می کنیم و آماده ایم تا علم و دانش فنی خود را به دیگر کشورها منتقل کنیم.

افتتاح STS یازدهم

پیش از سخنان معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران، یازدهمین دوره اجلاس جهانی STS با سخنرانی شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن آغاز به کار کرد و شرکت کنندگان طی صبح و بعد از ظهر شاهد سخنرانی‌های شخصیتهای دیگری از جمله وزیر امور خارجه فرانسه، وزیر علوم تایلند، وزیر علوم آرژانتین و... بودند.

نخست وزیر ژاپن در این اجلاس درباره اقتصادی شدن فناوری پیل سوختی در ژاپن برای نخستین بار در دنیا سخن گفت و وعده داد در سال آینده این فناوری به مرحله اقتصادی می‌رسد و مردم می توانند از آن به عنوان منبع انرژی مفید و غیرآلاینده در خودروهای خود بهره ببرند. برنامه های مفصل فناوری دولت ژاپن از جمله سلول‌های بنیادی، میکروالکترونیک و...، دیگر مواردی بود که شینزو آبه به آن اشاره کرد.

در ادامه این اجلاس لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه و از مقامات عالی‌رتبه این اجلاس به سخنرانی پرداخت. همچنین فرانس کوردوبا، رئیس بنیاد ملی علم آمریکا (NSF) و پیچت دورونگ کاوروج وزیر علوم تایلند، سخنرانان صبح اجلاس یازدهم STS بودند.

حضور ستاری در میان ایرانیان مقیم ژاپن

بر اساس این گزارش، دکتر ستاری روز شنبه از طریق فرودگاه اوزاکا وارد خاک ژاپن شد و در بدو ورود به این کشور، در دانشگاه دوشیشای شهر کیوتو حضور یافت و با تعدادی از دانشجویان و فارغ التحصیلان ایرانی مقیم این شهر دیدار کرد.

در این دیدار که به همراه هیات همراه و دکتر نظرآهاری سفیر ایران در ژاپن صورت گرفت، دانشجویان و فارغ التحصیلان مقیم ژاپن نقطه نظرات خود را درباره وضعیت علم و فناوری، شرکتهای دانش بنیان و نحوه همکاری دانشجویان دکتری و پسا دکتری در دوران اقامت خود در ژاپن مطرح کردند.

ردیس بنیاد ملی نخبگان ایران نیز نحوه همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اسلامی ایران و بنیاد ملی نخبگان ایران را با آنها مطرح کرد. از همین رو مهندس علی مرتضی بیرنگ به عنوان معاون امور بین‌الملل در معاونت علمی و در بنیاد به دانشجویان مقیم ژاپن معرفی شد تا از این طریق تسهیل ارتباطات بین آنان صورت گیرد.

بر اساس این گزارش، این سفر به دعوت رسمی وزیر سیاست علم و فناوری کشور ژاپن از 13 تا 15 مهرماه امسال صورت می‌گیرد. پیوند یافته های علم و فناوری با نیازهای روز جامعه با تاکید بر محافظت از زمین، ایجاد صلح و آرامش در جوامع انسانی از جمله اهداف برگزاری کنفرانس بین المللی STS است.

علاوه بر وزرای علوم و فناوری کشورهای جهان، رؤسای مجامع علمی، دانشگاه‌های معتبر و صاحبان برندهای برتر دنیا نظیر بنز، بی ام و، سونی، توشیبا، هوآوی و... در این کنفرانس که از آن به داووس علم و فناوری یاد می‌شود، شرکت می‌کنند.

به طور معمول در دوره‌های مختلف کنفرانس STS، بیش از 40 وزیر یا رؤسای آکادمی‌های علمی کشورهای بزرگ دنیا حضور می‌یابند و در کنار آن حداقل 800 نفر از رؤسای دانشگاه‌های برتر جهان و نیز صاحبان صنایع بزرگ حضور دارند.

این اجلاس در اکتبر ۲۰۱۳ دهمین سالگرد خود را با شرکت نزدیک به ۱۱۰۰ اندیشمند برجسته، از جمله ۱۲ برنده جایزه نوبل از قریب به ۱۰۰ کشور جهان و منطقه برگزار کرد.

بر همین اساس، پس از کنفرانس STS، بنا به دعوت رسمی وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن، 16 مهرماه، دکتر ستاری در «اجلاس نوآوری برای زمین خنک» در شهر توکیو پایتخت ژاپن حضور می یابد و در آن به سخنرانی می پردازد.

در این سفر، دکتر ستاری را دکتر وحید احمدی معاون وزیر علوم، مهندس علی مرتضی بیرنگ معاون امور بین الملل و تبادل فناوری معاونت علمی، دکتر سپهر قاضی نوری معاون سیاستگذاری و ارزیابی راهبردی معاونت علمی، پرویز کرمی مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و دکتر رضا نظرآهاری سفیر ایران در ژاپن همراهی می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha