دانشمندان دانشگاه امپریال کالج لندن از گاز زنون برای درمان آسیبهای مغزی ناشی از واردآمدن ضربه به سر استفاده کردهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آسیب ناشی از واردآمدن ضربه به سر دارای دو مرحله است: نخستین مرحله از ضربه اولیه ناشی میشود و مرحله دوم آسیبهای ثانویه است که ساعتها و روزها پس از آسیبدیدگی اولیه شروع میشوند.
دانشمندان تاکنون شیوههایی را برای شناسایی شدت آسیب اولیه ارائه دادهاند اما هیچ درمان دارویی برای درمان آسیب ثانویه معرفی نشده بود، این در حالی است که چنین آسیبی مسئول ناتوانیهای فیزیکی و ذهنی طولانی بیماران است. اکنون محققان دریافتهاند گاز زنون نویدبخش درمان این آسیبهاست.
مطالعات پیشین در این دانشگاه نشان داده بودند گاز زنون توانایی محافظت از سلولهای مغزی در مقابل آسیبهای مکانیکی در آزمایشگاه را دارد، اما در تحقیق جدید برای نخستین بار اثرات محافظتی این گاز در حیوانات زنده مشاهده شد.
تیم علمی مطالعه خود را با بیهوشکردن موشها و پیش از اعمال نیروی مکانیکی کنترلشده به مغز آنها آغاز کرد. آنها سپس تعدادی از موشها را با تراکمهای مختلف زنون در زمانهای مختلف پس از آسیبدیدگی درمان کردند.
در آزمایشهای انجامشده برای ارزیابی نارساییهای عصبی مانند مشکلات تعادل و حرکت، مشخص شد موشهایی که با با گاز زنون درمان شده بودند، در مقایسه با موشهایی که چنین درمانی دریافت نکرده بودند، طی روزها و ماهها پس از آسیبدیدگی عملکرد بهتری داشتند. حتی در صورت به تعویقافتادن درمان تا سه ساعت پس از آسیبدیدگی نیز موشهای درمانشده با گاز زنون آسیب مغزی کمتری داشتند.
محققان هماکنون در حال انجام مطالعات بالینی برای بررسی پتانسیل گاز زنون برای درمان نوزادانی هستند که هنگام تولد از کمبود اکسیژن رنج میبرند.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Critical Care Medicine منتشر شد.
انتهای پیام
نظرات