نشریه دیپلمات در گزارشی تحلیلی نوشت: آمریکا و غرب با ایجاد بیثباتی و بروز اختلاف در عراق و سوریه به وقوع جنگ داخلی در این کشورها کمک کردند که در نهایت این وضعیت سبب شد تا این کشورها به بستری مناسب برای رشد گروههای تندرو تبدیل شوند؛ این درحالی است که برخی تلاش میکنند ایران را مقصر جلوه دهند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نشریه دیپلمات در اینباره نوشت: برخی میخواهند ایران را مرکز گسترش جنگ در منطقه نشان دهند، جنگی که باعث شده برقراری ثبات در منطقه دور از دسترس به نظر برسد. اما در واقع آمریکا، اروپای غربی و همپیمانانشان در منطقه مسوولان اصلی پیدایش و رشد گروههای تندرو همچون داعش (دولت اسلامی عراق و شام) هستند. حمله آمریکا به عراق در سال 2007 که انگلیس کاملا از آن حمایت میکرد یک استراتژی فاجعهآمیز بود. این در حالی است که عراق در دهه 1990 میلادی به عنوان وزنه برای مقابله با انقلاب اسلامی ایران در جریان هشت سال جنگ میان دو کشور مورد حمایت غرب بود. حمله به عراق با رهبری آمریکا تمام این موضوعات را تغییر داد.
جنگ عراق موجب سرنگونی صدام، بیثبات شدن این کشور و در نهایت موجب ایجاد موج اختلافات فرقهیی و خونریزی شد. همچنین عراق به یک مکان امن برای حضور و سربازگیری وابستگان القاعده تبدیل شد. القاعده در عراق که طلایهداران داعش محسوب میشوند در آوریل 2004 بنا نهاده شد. این گروه تروریستی حملات وحشیانه زیادی را علیه غیرنظامیان شیعه و مساجد با هدف گسترش اختلافات فرقهیی انجام دادند.
ایران در طول سالهای گذشته با بهبود روابطش با دولت عراق سعی کرده تا با استفاده از این فرصت این کشور را از یک وزنه تعادل استراتژیک به یک همپیمان استراتژیک تبدیل کند.
آمریکا که به تشکیل دولت عراق کمک کرده است، همواره از مالکی حمایت کرده و حتی در رفتارهای مالکی با مخالفان و فعالان جامعه با وی همراه بوده است. مالکی با سرکوب مخالفان و بهکارگیری سیاستهای تبعیضآمیز در دولت، سنیها و نیروهای نظامی را از خود بیزار کرده است. زمانیکه نیروهای مالکی در سال 2013 به چادرهای معترضان سنی هجوم بردند با اسلحههای ساخت آمریکا مسلح شده بودند. در آن زمان آمریکا و کشورهای اروپای غربی سرانجام تصمیم گرفتند که مالکی را از دولت بیرون کنند و زمینه لازم برای شورش تندروهای سنی به رهبری داعش در غرب عراق فراهم بود.
دیپلمات در ادامه آورده است: داستان سوریه حتی از این مهمتر است. افزایش مخالفتها علیه بشار اسد، رییسجمهور سوریه به یک جنگ داخلی میان گروههای مخالف مسلح و نیروهای دولتی انجامید. در اوایل این جنگ، عربستان سعودی، قطر و ترکیه دست به حمایت نظامی از گروههای مخالف زدند و این وضعیت را به عنوان فرصتی برای سرنگونی همپیمان اصلی ایران و حزبالله در منطقه تلقی کردند. با گسترش ابعاد جنگ داخلی سوریه، گروههای تندرو افراط گر به این جنگ پیوستند چون دولت اسد را یک حکومت سکولار میدیدند. این گروهها همچنین به یکی از مصرفکنندگان سلاحهای فراوان و حمایتهای مالی همپیمانان منطقهیی آمریکا تبدیل شدند.
عربستان، قطر و ترکیه آگاهانه از گروههای افراطگر در سوریه حمایت کردند که میتوان به جبهه النصره و القاعده اشاره کرد. جبهه النصره به سرعت به یکی از بزرگترین و با نفوذترین گروههای شورشی مبارز علیه دولت اسد مبدل شد. داعش و جبهه النصره ماهها براساس اصول اعتقادی جنگیدند. با این حال حمایت عربستان از داعش نامشخص است و جای بحث و گفتوگو دارد اما کارشناسان زیادی معتقدند که این کشور به میزان قابل توجهی بهصورت مالی و نظامی از گروههای شورشی تندرو حمایت کرده است.
دخالت آمریکا در جنگ سوریه خود گویای حقیقت است. در مراحل اولیه این جنگ آمریکا مخالفت خود را با بشار اسد اعلام کرد و برکناری او را خواستار شد. اگرچه خصومت آمریکا با همپیمان ایران در منطقه اتفاق عجیبی به نظر نمیآمد. آمریکا حمایتهای غیرنظامی به شورشیان سوری ارائه داد و گزارشات حاکی از آن است که بهصورت پنهانی نیز به آنها اسلحه داده است تا جایی که یک اردوگاه آموزشی برای شورشیان در شمال اردن بنا کرد.
دیپلمات همچنین نوشت: هیچکس در جنگ داخلی سوریه و عراق بیگناه نیست اما ایران اساسا مسوول شرایط کنونی و وضعیت این کشورها نیست. آمریکا و همپیمانانش به ترتیب سوریه و عراق را ناامن و بیثبات کردند و موجب شدند تا تندروهایی که پیش از این وجود نداشتند در عراق و سوریه مکانی امن برای خود بیابند. آمریکا و همپیمانانش با حمایتهای نظامی و تامین سلاح موردنیاز گروههایی چون داعش باعث شدند تا این گروههای جنایتکار به تهدیدی علیه امنیت و آرامش منطقه تبدیل شوند؛ درحالیکه ریشه این گروهها در عراق و سوریه نبود. مسلما غیرمنطقی نیست که ایران و حزبالله با کسانی که شیعیان و دیگر اقلیتهای دینی را میکشند مقابله کنند.
سیاستمداران غربی و فعالان زیادی معتقدند که ایران دلیل پیدایش سریع گروه جنایتکار داعش نیست. گروههای تندرو همچون جبهه النصره و داعش بهطور اساسی از طریق دخالتهای غرب در خاورمیانه و نفوذ بازیگران منطقهیی شامل عربستان و قطر حمایت شدند. بنابراین فهمیدن این که چه کسی مسوولیت رشد داعش را دارد یک راز نیست و غرب کافی است تنها نگاهی در آیینه بیندازد.
انتهای پیام
نظرات