پسته بعد از درخت خرما، متحملترین گونه گیاهی در مقابل خشکی و کمآبی است. ارزیابیهای میدانی بر روی ارقام مختلف پسته نشان داده است که تعدادی از انواع پستهها، سازگاری مناسبی با شرایط اقلیمی آذربایجانشرقی دارند.
افزایش راندمان تولید، بهبود کیفیت محصولات، کاهش ضایعات و تولید محصول سالم با برطرف شدن کم آبی در دریاچه ارومیه قابل پیشبینی است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: محدودیت آب، کاهش کیفیت آب و درنهایت سازگاری پسته با اقلیم آذربایجانشرقی، توسعه کشت این محصول در استان را گوشزد میکند.
ایوب ایرانیفام در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه آذربایجانشرقی، افزود: نیاز آبی کم پسته نسبت به سایر درختان مناطق معتدله مثل سیب، انگور و زردآلو و با در نظر گرفتن اقتصادی بودن پسته، توسعه باغات این محصول را در زُمره مهمترین برنامههای سازمان قرار داده است.
وی از مهمترین راهکارهای مقابله با وضعیت فعلی دریاچه ارومیه گفت و تشریح کرد: یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با وضعیت فعلی دریاچه ارومیه، کشت نهال پسته در حاشیه این دریاچه است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی یادآور شد: پسته جایگزین مناسبی برای باغهای در حال حذف شدن محسوب میشود.
ایرانی فام کشت پسته را در اصلاح الگوی کشت تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: با هدف جلوگیری هرچه بیشتر از وقوع فاجعه زیست محیطی در شهرستانهای حاشیه این دریاچه و حمایت مستقیم از بهرهبرداران بخش کشاورزی در این منطقه، توسعه کشت پسته به عنوان راهکاری مناسب جهت اصلاح الگوی کشت با توسعه گونههای باغی با نیاز آبی کمتر در حاشیه دریاچه ارومیه، مورد توجه برنامهریزان سازمان قرار داشته و توسط این مدیریت در فاز اجرایی قرار گرفته است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: تولید 139تن پسته در استان نشانگر توانایی استان در تولید این محصول باارزش و اضافه شدن این محصول در کنار سایر محصولات خشکبار است.
سعدالله اسکندری افزود: 154 هکتار از باغات پسته استان بارور محسوب میشوند.
وی از ارقام پسته سازگار با شرایط اقلیمی آذربایجانشرقی گفت و تشریح کرد: پسته رقم بادامی در استان به عنوان پایهای سازگار انتخاب شد و ارقام تجاری نظیر اوحدی، احمدآقایی و اکبری و سازگار با شرایط اقلیمی استان به عنوان تاج پیوند میشوند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی ضمن معرفی شهرستانهای موفق در تولید پسته یادآور شد: باغداران شهرستانهای مرند و اسکو در تولید پسته موفق ظاهر شدهاند.
اسکندری تاکید کرد: با کشت محصولاتی که نیاز آبی کمی دارند ضمن تداوم تولید، از بروز خطرات زیست محیطی جلوگیری میشود.
کارشناس مسئول توسعه باغات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: آذربایجان شرقی در یک منطقه نیمه خشک اقلیمی قرار گرفته و استمرار و حاکمیت خشکسالیهای چند سال اخیر در سطح استان باعث کاهش منابع آبی، اُفت شدید سفرههای آب زیرزمینی، خشک شدن و پسروی آب دریاچه ارومیه و گسترش سطح اراضی شور حاشیه دریاچه ارومیه شده است.
مسعود جعفرنژاد افزود: اجرای طرحهای آبخوانداری و آبخیزداری برای احیاء دریاچه ارومیه لازم است.
وی بهرهگیری از گیاهان مقاوم به شوری را در حفظ کشاورزی در حاشیه دریاچه ارومیه ضروری دانست و تشریح کرد: جایگزینی باغات و استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و کم آبی از راهکارهای پیشنهادی کارشناسان به بهرهبرداران است.
کارشناس مسئول توسعه باغات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با معرفی تعدادی از شهرستانهای موجود در حاشیه دریاچه ارومیه یادآور شد: تعدادی از شهرستانهای موجود در حاشیه این دریاچه از جمله، شهرستانهای جلفا، شبستر، آذرشهر، اسکو و مناطق یکانات، یامچی و کشکسرای شهرستان مرند و بسیاری از اراضی حاشیه شرق دریاچه ارومیه مناسب برای کشت پسته است.
جعفرنژاد تاکید کرد: با توجه به مشکلات و مسائلی که برای این دریاچه اتفاق افتاده و پدیده خشکی بروز کرده است شور شدن منابع آبی منطقه باعث شد که اغلب باغداران به سمت کشت پسته که مقاوم به شوری است تغییر الگوی کشت دهند.
بر اساس این گزارش، باید توجه داشت که با توجه به سرمایهگذاریهای گسترده کشورها در تولید پسته و از طرفی شناخت بیشتر و درنتیجه تقاضای بیشتر آن اقدامات لازم برای افزایش تولید و صادرات آن صورت گیرد.
گزارش: امیر مسعود طایفه سلطانخانی
انتهای پیام
نظرات