یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به حضور رییس سازمان بورس در جلسه غیرعلنی صبح امروز (یکشنبه) مجلس، گفت که از نظر سازمان بورس، شرایط بینالمللی و وضعیت اقتصادی داخلی عامل جدی رکود در بازار بورس بوده است.
اسماعیل جلیلی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: اگرچه آقای صالحآبادی شرایط بینالمللی و وضعیت اقتصادی داخلی را عامل اصلی برای شرایطی میدانند که در بازار بورس به وجود آمد، از دید اقتصاددانان و کسانی که در حوزه بازار سرمایه فعالیت میکردند این پیشبینی میشد که اگر رونق بازار سرمایه متناسب با تحرک در سایر بخشهای اقتصادی نباشد میتواند رویکردی حبابگونه در آن ایجاد کند و باعث شود معاملات در فضایی محدود بدون پشتیبانی بخشهای تولیدی و خدماتی به رشد خود ادامه دهد.
نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس ادامه داد: در شرایطی که شاهد رکود تولید و تورم جدی بودیم رشد در بازار سرمایه روزافزون بود. هر چند برخی از کارشناسان معتقدند دلیل اصلی بالا بودن شاخصها در بازار بورس، تغییر در ارزش داراییهای شرکتهای عضو بورس بوده است یعنی آنها قبلا داراییهای با یک عدد و رقم مشخص داشتند و بعدا در فضایی که تورم ایجاد شد بازبینی کردند و عدد و رقمها بالا رفت و فاصلهای از نظر معادله مالی در تراز آنها ایجاد شد که این را به منزله سود یا افزایش دارایی در نظر گرفتند و در نتیجه موجب رشد شاخصها شد.
جلیلی با تاکید بر اینکه رشد در بازار بورس باید متناسب با شرایط اقتصادی کشور باشد، خاطرنشان کرد: متاسفانه در ماههای اخیر رشد شاخصها در بورس متناسب با شرایط اقتصادی نبود و این فاصله نهایتا منجر به افت شدید در بازار سرمایه شد و اکنون میشود گفت که تا حدودی شاخصها واقعی شده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خاطرنشان کرد: به هر حال آقای صالحآبادی به عنوان رییس سازمان بورس باید از عملکرد خود دفاع کند و ما هم باید از شرایط اقتصادی کشور دفاع کنیم. نگاه آنها در مورد دلیل افت شاخصها قدری متفاوت است اما دلیل قطعی هم برای آن نمیآورند، حتی بعضا مدیران بازار سرمایه و سازمان بورس نیز به دنبال دلایل قانعکنندهای میگردند.
وی با بیان اینکه سهم بخشهای مختلف در کاهش ارزش بازار سهام متفاوت بوده، ادامه داد: بانکها، هلدینگها و افزایش نرخ مواد خام همه در کاهش شاخصها تاثیرگذار بوده است.
جلیلی خروج از رکود و جلب اعتماد مردم به بازار بورس را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد: متاسفانه در حال حاضر جاذبه بازار بورس برای افکار عمومی کم شده در حالیکه باید برای سرمایههای خود این فضا را ایجاد کنیم تا بتوانیم از خرده سرمایهها به نفع واحدهایی که دچار افت شدند استفاده کنیم و آنها را رونق دهیم.
این نماینده مجلس گفت: برای خروج بازار بورس از وضعیت فعلی اولا مردم باید به آن اعتماد کنند و همچنین دولت باید منابع را به سمت آنها مدیریت کند.
وی در پایان تاکید کرد: البته همه متفقالقول هستند که باید بازار بورس از رکود خارج شود اما در مورد چگونگی آن باید منتظر سیاستهای دولت باشیم.
انتهای پیام
نظرات