تیمی از محققان کشورهای انگلستان، اسکاتلند و آمریکا نوعی پرتو کششی صوتی کاربردی را در آزمایشگاه ساختهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این پرتو قادر است اشیای با ابعاد سانتیمتری را به سمت خود بکشد.
پرتوی کششی، همان طور که در داستانهای علمی تخیلی آمده، پرتوی است که از یک کشتی فضایی ساطع میشود و میتوان آن را برای به دامانداختن دیگر اشیا، مانند کشتی فضایی دیگری به کار برد؛ این پرتو برای حرکتدادن این جسم در هر جهتی و به ویژه در جهتی که پرتو اصلی در حال ساطعشدن است به کار میرود و پرتو، به نوعی کشتی فضایی قربانی را به سمت خود میکشد.
پرتوهای نور تمایل دارند اشیا را هل بدهند و نه این که آنها را به سمت خود جذب کنند. با این حال، تحقیقات پیشین نشان دادهاند پرتوهای کششی نوری را میتوان در سطوح نانوذرهای و به ویژه نوری خلق کرد. در تلاش جدید، تیم تحقیقاتی تواناییهای یک پرتو جاذب را با استفاده از پرتوی مبتنی بر صوت و نه نور، بسط دادهاند.
در آزمایشگاه، محققان از امواج صوتی فراصوت در مخزنی از آب استفاده کردند. آنها مجموعهای از ساطعکنندههای فراصوت را در کف تانک قرار دادند و از منشور مثلثی متساویالساقین توخالی برای کشیدن شی استفاده کردند.
استفاده از این مجموعه امکان کنترل دقیق موج را داد و این موضوع امکان جهتدهی انرژی بر روی سطح خارجیتر شی را فراهم کرد؛ این موضوع نوعی پراکندگی ایجاد کرد که به ناحیه فشار پایین جلویی ختم میشد و این امر به نوبه خود منجر به کشیدن شی به سمت منبع صوت شد.
کاربردهایی این پرتو کششی محدود هستند اما محققان مدعیاند میتواند در حوزههای پزشکی کارآمد باشد.
جزئیات این مطالعه در مجله Physical Review Letters منتشر شد.
انتهای پیام
نظرات