• شنبه / ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ / ۱۹:۲۶
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 93013012743
  • منبع : فضای مجازی

صالحی: مذاکره با آمریکا از دولت پیشین شروع شد/ پیشنهاد ما به 1+5 طرح پلکانی غنی‌سازی است

صالحی: مذاکره با آمریکا از دولت پیشین شروع شد/ پیشنهاد ما به 1+5 طرح پلکانی غنی‌سازی است

وزیر امور خارجه پیشین ایران تاکید کرد: در زمینه مذاکره با آمریکا، نخستین‌بار ما برای کسب اجازه، نزد مقام معظم رهبری رفتیم و ایشان شرط گذاشتند که مذاکرات فقط در زمینه هسته‌ای باشد و ما در آن زمان کار را شروع کرده بودیم.

وزیر امور خارجه پیشین ایران تاکید کرد: در زمینه مذاکره با آمریکا، نخستین‌بار ما برای کسب اجازه، نزد مقام معظم رهبری رفتیم و ایشان شرط گذاشتند که مذاکرات فقط در زمینه هسته‌ای باشد و ما در آن زمان کار را شروع کرده بودیم.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی اکبر صالحی روز شنبه در مصاحبه با شبکه خبری العالم، خاطرنشان کرد: دو سال و نیم پیش بود که پس از کسب تکلیف از مقام معظم رهبری کار در زمینه مذاکره با آمریکا شروع شد و در ادامه، کار به دولت بعدی سپرده شد.

رییس سازمان انرژی اتمی که در برنامه "من طهران" شبکه العالم حضور یافته بود، افزود: برخی از مسوولان دولت پیشین، بر مذاکره دوجانبه با دولت آمریکا درباره مساله هسته‌ای نظر داشتند. آن زمان که من در وزارت امور خارجه بودم یعنی حدود دو سال و نیم یا سه سال پیش موضوع را به خدمت رهبری عرض کردم و گفتم، اجازه دهید که ما با آمریکایی‌ها راجع به موضوع هسته‌ای وارد مذاکره شویم. حضرت آقا فرمودند که به آمریکایی‌ها نمی‌شود اعتماد کرد و مصداق‌هایی را در این خصوص فرمودند به عنوان مثال در موضوع افغانستان، در موضوع عراق و این که آن‌ها عهدشکنی می‌کنند، نقض پیمان می‌کنند و قابل اعتماد نیستند و حسن نیت ندارند. من خدمت ایشان عرض کردم که اگر اجازه دهید، ما در موضوع هسته‌ای هم این را تجربه کنیم. ایشان فرمودند: اشکالی ندارد، بروید و این کار را انجام دهید، اما بدانید که این اتمام حجت خواهد بود. ما بهانه را از آن‌ها خواهیم گرفت و به مردم خودمان اعلام خواهیم کرد که از هر فرصتی برای حل و فصل مسالمت‌آمیز این موضوع در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت استفاده می‌کنیم و بهانه را از آن‌ها خواهیم گرفت که آن‌ها با افکار عمومی بازی نکنند. البته ایشان چند تا شرط گذاشتند و گفتند این چهار شرط را شما رعایت کنید: یکی از شروط آن بود که مذاکرات فقط در مورد هسته‌ای باشد. در مجموع می‌خواهم بگویم که کار شروع شد؛ این مساله تقریبا مربوط به دو یا دو سال و نیم پیش است، بالاخره به هر ترتیبی کار شروع شد و به دولت جدید رسید که ادامه یافت.

رقیق‌سازی اورانیوم 20 درصد در حال انجام است

او با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و غرب گفت: طبق توافق قرار بود نیمی از 200 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنی شده را اکسید اورانیوم و نصف دیگر را رقیق کنیم و این کار در حال انجام است. طبق توافق اگر رقیق‌سازی اورانیوم سرعت بیش‌تری داشته باشد، در پرداخت اقساط اموال بلوکه شده ایران نیز تسریع خواهد شد. بنابراین اکسیداسیون و رقیق‌سازی هر دو به خوبی در حال اجراست و گزارش آژانس هم این موضوع را تایید کرده است.

گزارش‌های اخیر آژانس متوازن‌تر بود

صالحی در ادامه، گزارش‌های اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران را متوازن توصیف و خاطرنشان کرد: آن‌ها می‌خواهند واقعیت‌هایی را که براساس بازدیدهای‌شان می‌بینند، منعکس کنند و درعین حال در این زمینه بسیار با دقت و با وسواس عمل می‌کنند، تا جایی که حتی اگر کوچک‌ترین اطلاعاتی درباره فعالیت اتمی ایران به آن‌ها رسیده باشد، متاسفانه آن اطلاعات را مبنا قرار داده و منعکس می‌کنند.

وی افزود: با وجود تمام این مسائل، گزارش‌های اخیر آژانس در مقایسه با گزارش‌های پیشین، مثبت‌تر بوده است.

گله‌مندی ایران از نحوه گزارش‌دهی آژانس

رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: یکی از نکات مهم در تهیه گزارش‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران این است که همواره این عبارت درج می‌شود که "ما نسبت به مواد اعلام نشده ایران نمی‌توانیم نظر بدهیم و از این جهت نمی‌توانیم با قطع یقین نظر بدهیم که همه فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز است".

او اظهار کرد: از آن‌جایی که ما مواد هسته‌ای اعلام نشده نداریم و همه مواد هسته‌ای ما اعلام شده است، در این خصوص گله‌مندیم زیرا این امر در مورد همه کشورها مصداق دارد، ولی وقتی ما این موضوع را منعکس می‌کنیم می گویند: اگر کشور دیگری نیز وجود داشته باشد که در موقعیت ایران قرار بگیرد و قرار باشد ما درباره برنامه اتمی آن اعلام نظر کنیم، همین عبارت را تکرار خواهیم کرد.

پرونده فعالیت هسته‌ای ایران بسته می‌شود

صالحی در ادامه به مرحله دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب اشاره کرد و گفت: طبق توافق‌های صورت گرفته که شش مساله در آن مطرح است و طبق وعده‌هایی که به آژانس داده‌ایم انتظار می‌رود در مدت زمان سه ماهه تعیین شده برای این امر، به همه سوالات آژانس پاسخ دهیم.

وی درباره احتمال انعقاد توافق‌نامه دوم با توجه به مطرح بودن مسائلی چون فعالیت‌های پارچین و... افزود: در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای، بر اساس تعریف فعالیت هسته‌ای، ما دیگر مشکلی با آژانس نداریم و در این خصوص دیگر سوالی نیست که از سوی آژانس مطرح شده باشد و ما پاسخ نداده باشیم و به عبارت دیگر می‌توان گفت که درباره فعالیت هسته‌ای ایران پرونده بسته شده تلقی می‌شود. به‌ویژه این که شش پاسخ اخیر هم ظرف یک‌ماه آینده تکمیل خواهد شد.

مستندات ارایه کنند، برای بازدید از پارچین مشکلی نداریم

صالحی اظهار کرد: موضوع دیگری در این میان با عنوان مطالعات ادعایی وجود دارد و این امر به معنای واقعی کلمه، مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای نیست. آن‌ها مدعی هستند که ما یک سلسه شبیه‌سازی‌های انفجاری با نیت انجام انفجارهای هسته‌ای در آینده، انجام داده‌ایم و این یک ادعا و تهمت بی‌اساس است و ما آن را اطلاعات ادعایی تلقی می‌کنیم.

او گفت: آن‌ها اصرار دارند که به خاطر همین موضوع می‌خواهند از پارچین بازدید کنند این در حالی است که پیش‌تر دو بار از پارچین بازدید و نمونه‌برداری کرده‌اند و به این حقیقت رسیده‌اند که مساله مشکوکی وجود ندارد، اما باز هم براساس اطلاعاتی نادرست که از جایی به آن‌ها می‌رسد، تصمیم می‌گیرند که از این مکان دیدار کنند که به عقیده ما این امر نباید این گونه ادامه داشته باشد و باید در نقطه‌ای متوقف شود. از طرفی ما هنوز توجیه نشده‌ایم که چرا این‌ها با وجود دوبار بازدید از پارچین، می‌خواهند برای بار سوم از این مکان بازدید کنند.

صالحی تصریح کرد: آن‌ها می‌گویند ما اطلاعاتی در اختیار داریم و ما نیز گفته‌ایم این اطلاعات را در اختیار ما قرار دهید تا از اصالت آن مطمئن شویم، اما آن‌ها تا کنون از این کار خودداری کرده‌اند.

وی گفت: واقعیت این است که ما تا به امروز شفاف‌سازی کرده‌ایم و حتی خارج از حیطه مقررات و توافق‌نامه پادمانی اجازه بارزسی داده‌ایم و درباره بازدید از پارچین هم هیچ مشکلی نداریم و فقط دلیل منطقی و مستندات با اصالت، از آژانس می‌خواهیم.

به گفته صالحی، درباره موضوع مربوط به آب سنگین اراک نیر با کشورهای عضو 1+5 مذاکره شد و پیشنهاد ما باز طراحی قلب راکتور اراک و کاهش پلوتونیوم تولیدی به میزان یک پنجم بود که مورد استقبال 1+5 قرار گرفت.

صالحی در عین حال اظهار کرد که برخی از کشورهای عضو 1+5 پیشنهاد ساخت راکتور آب سبک را به ایران دادند در حالی که آب سبک برای تولید برق و آب سنگین برای تولید رادیو داروهاست.

او تاکید کرد: در زمینه غنی‌سازی پیشنهاد ما اجرای طرح پلکانی غنی‌سازی است که بر اساس آن 4 تا 5 سال تعداد دستگاه‌های سانتریفیوژ همین نسبت 20 هزار دستگاه باشد و بعد از آن به صورت تدریجی تعداد سانتریفیوژها را افزایش دهیم تا در سال به ظرفیت تولید 30 تن اورانیوم در سال برسیم و این موضوع هم‌چنان جای بحث دارد و آن‌ها می‌گویند که این طرح نیاز به تصمیم‌گیری سیاسی دارد.

رییس سازمان انرژی اتمی هم‌چنین اظهار کرد: ما موضوع رقیق‌سازی اورانیوم 20 درصد به 5 درصد را به میزان 103 کیلوگرم در تاریخ 93.1.23 نهایی کردیم و در کل موضوع رقیق‌سازی بسته شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۰۱-۳۱ ۰۰:۲۹

جناب دکترصالحي انسان خوبي هستند اميدوارم سلامت وموفق باشند

avatar
۱۳۹۳-۰۱-۳۱ ۰۰:۴۶

اين قدر يک طرفه با امريکايها همکاري نکنيد همين اسراييل در خاورميانه تنها دارنده بمب اتمي هست عضو npt هم نيست هر سال هم داره موشک هاي بالستيک دوربرد تست مي کنه بازرسان آژانس هم به کشورش راه نمي ده بعد ميشه منبع استنادات آژّانس!! پاکستان و هند در شرق ايران هر سال بمب و موشک اتمي تست مي کنن روسيه هم شمال ايران که بيشترين تعداد بمب رو داره خود امريکا هم که تنها دارنده اي هست که استفاده کرده و ايران و کره شمالي رو تهديد به استفاده کرده کمي به فکر نسل‌هاي بعد باشيد تا جنگ جهاني اول و دوم دوباره در ايران تکرار نشه