«روز پرکار و پر تنش» این را یکی از نمایندگان مجلس در توصیف جلسه امروز میگوید.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) بعد از حضور وزیر اقتصاد در جلسه امروز مجلس، پارلمان با حضور وزیر نفت در جلسه علنی امروز داغتر شد.
سوال از وزیر نفت امروز چالش جدی پارلمان بود؛ سوالی که طراح اصلیاش حمیدرسایی، از اعضای جبهه پایداری مجلس بود در اواسط آبان ماه سال گذشته طرح شده بود اما هیات رییسه در مورد لزوم طرح آن در صحن علنی تردید داشت.
موضوع این است که سوال در مورد اظهار نظر وزیر نفت در یک جلسه خصوصی مطرح شده بود و بسیاری از نمایندگان تردید داشتند که آیا سوالی در چنین موضوعی میتواند جزو مفاد اصل 88 قانون اساسی که نمایندگان را محق میکند در مورد وظایف مسوولان از آنها سوال بپرسند باشد یا نه.
یکی از مخالفان طرح سوال، بهروز نعمتی، نماینده اسدآباد بود که سوال را به بغض معاویه تشبیه کرد، و از مجلس خواست تا برای طرح سوال از نمایندگان رای گیری شود.
ایرج ندیمی، دیگر معترض به طرح سوال هم با استناد به همان اصل 88 قانون اساسی، تاکید کرد که سوال باید در حیطه وظایف و اختیارات وزیر باشد؛ مصباحی مقدم رییس کمیسیون برنامه و بودجه هم با طرح این سوال که سوال طرح شده در کدام حیطه از وظایف وزیر است، اظهار کرد: «نمیتوان از وظایف عمومی وزیر سوال کرد. اگر اینطور باشد انحرافی در رویه مجلس ایجاد میشود.»
تابش دیگر مخالف طرح سوال در جلسه امروز هم با شائبهدار دانستن طرح سوال از وزیر نفت، با اشاره به مشکلات مهم کشور در حوزههای اقتصادی گفت: «هیات رییسه موظف است براساس اصل 88 قانون اساسی سوال را در حیطه وظایف وزرا در دستور قرار دهد چرا کمیسیون مربوطه سوال را ملی اعلام کرد؟ هرچه نمایندگان میگویند همان را اعلام کنید.»
با این حال، هیات رییسه آن طور که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی هم اذعان کرد به دلیل موقعیتی که آقای زنگنه دارد، نگران این بود که مانع شدن از طرح سوال از آقای وزیر به مسائل دیگری تعبیر شود، و به همین دلیل در میان اخطارهای قانون اساسی و فریادهای اعتراض تعدادی از نمایندگان مخالف طرح سوال، مجلس وارد بررسی این دستور شد.
سوال حمید رسایی در مورد علت آنچه که او «اظهارات خلاف واقع و سیاه نمایی مطلق» خوانده است بود. اشاره او به اظهارات وزیر نفت در جلسه خصوصی در بزرگداشت مهندس تندگویان، اولین وزیر نفت جمهوری اسلامی با حضور همکلاسیهای این شهید بود. رسایی مدعی شد که وزیر نفت در آن جلسه گفته است که یکی از وزرای دولت احمدی نژاد از یک شیخ عرب، مبالغی پول قرض گرفته است و وقتی وزیر نفت این موضوع را برای رییس جمهور نقل کرده، حسن روحانی در جلسه هیات دولت گریه کرده است.
بعد از رسایی، وزیر نفت، پشت تریبون آمد تا به سوال پاسخ دهد: «من در آن جلسه که با حضور همشاگردیهای مهندس تندگویان برای بزرگداشت ایشان برگزار شده بود و یک جلسه خصوصی بود، گفتم که با شعار نمیشود کشور را اداره کرد، کشور را باید با شعور و خرد پیش برد. این جریان تا یک زمانی در حال حرکت بود، اما در سال 84 دچار تلاطم شد. من یک بار پیش امیر قطر رفتم، او به من گفت من غبطه میخورم به آن چه شما در پارس جنوبی انجام میدهید، حرف من این است که ما باید کاری کنیم که دیگران به وضعیت ما غبطه بخورند.»
«بعد هم من گفتم که آقای روحانی در یک جلسهای چیزی گفتند که من متاثر شدم، من نگفتم وزیری پولی قرض کرده است، پولی که گرفته شده پول خودمان بود، اما آیا گرفتن پول خودمان با خواهش و تمنا، عزت است؟ میفرمایند من سیاهنمایی کردهام، سیاهنمایی مال وقتی است که ما به چیزی که سپید است بگوییم سیاه، اما این طور نبود.»
«به من میگویند چرا این حرف را زدهای؟ خوب اگر ایراد شما به این است که من چرا در یک جلسه خصوصی موضوعی را گفتهام که سایتها منتشر کردهاند و فرضا 100 هزار نفر از این موضع با خبر شدهاند، شما با طرح این موضوع در اینجا (صحن علنی مجلس) کاری کردید که 40-50 میلیون نفر در جریان قرار بگیرند.»
این اظهارات آقای وزیر البته با فریادهای احسنت و تشویق برخی نمایندگان هم همراه شد، تا توضیحات وی به موضوع شایعههای متعدد استعفایش رسید.
وزیر نفت در مورد اخبار مربوط به استعفای خودش که در ماههای اول کاری وی منتشر شده بود، تاکید کرد کسانی استعفا میدهد که ناامید باشند اما من ناامید نیستم. «گفتند من سه بار استعفا دادم، بعد گفتند آقای ربیعی گفتهاند که من استعفا دادهام. ایشان اشتباه گفتهاند. کسی استعفا میدهد که ناامید باشد. من میدانستم به کجا میروم. کسی که به هتل پنج ستاره میرود با یک سری تجهیزات میرود و کسی که به میدان مین میرود با یک سری تجهیزات دیگر. تجهیزات من تجهیزات رفتن به میدان مین است، من مشکلات را میدانم و با این وضع باز هم به آینده امیدوارم. میگویند من تا زمان طرح سوال سه بار استعفا دادهام، من بیش از 20 سال سابقه وزارت دارد، اگر این طور است که می گویند من در سه ماه سه بار استعفا دادهام باید در سابقهام 360 استعفا وجود داشته باشد. من نه استعفا دادم نه میدهم، اظهاراتم هم سیاه نمایی نبوده، من به دنبال این بودم که وضعیت خوب باشد، در این راه حمایت مجلس را لازم دارم.»
بعد از اظهارات وزیر نفت که چند باری هم با فریادهای احسنت نمایندگان رو به رو شد، طراح سوال دوباره تریبون را به دست گرفت و بیان این که فایل صوتی از وزیر نفت وجود دارد که حرفهای این نماینده مجلس را تایید میکند، اظهار کرد: بحث این نیست که 40 میلیون نفر این موضوع را بدانند؛ مساله این است که اصل این حرفها دروغ است. کدام وزیر از شیخ عرب پول گرفته است؟ وزیر نرفته توافق ژنو امضا کند، و خون شهدای هستهای و دستآوردهای این صنعت را پایمال کند که 4 میلیارد و 200 میلیون دلار پول بگیرد.»
وی با اشاره به بخشی از اظهارات وزیر که در آن به تلاشها برای جلوگیری از پدیدههایی مانند بابک زنجانی اشاره کرده بود گفت: «آقای وزیر به جای این که جلوی تکرار بابک زنجانیها را بگیرد، کرسنت را بگیرد.»
در حالی که حمید رسایی تلاش میکرد که بحث سوال امروز را به قرارداد کرسنت هم بکشاند لاریجانی با تذکر چندین باره سخن او را قطع کرد و با اشاره به این که پرونده قرارداد کرسنت در شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی است رسایی را از ورود به این موضوع منع کرد.
در پایان اظهارات رسایی لاریجانی از او پرسید که آیا از توضیحات داده شده توسط وزیر قانع شده است یا نه، رسایی با تاکید بر این که به نظر او «دروغ گویی بر ملا شده است» گفت که نیازی به رایگیری نمیبیند.
از نظر رییس مجلس اما هنوز اشکال آیین نامه و اخطارها بر اساس اصل 88 قانون اساسی که سوال امروز از وزیر نفت را وارد نمیدانست پا برجا بود؛ با این حال نمایندگان حاضر به رای دادن در مورد این که آیا از این به بعد هم میتوان در مورد موضوعاتی نظیر اظهار نظرها یا آنچه که به برداشت برخی نمایندگان «جزو وظایف عمومی و مسائلی که میتوان طبق اصل 88 از آن سوال کرد، نیست» طرح سوال کرد یا خیر، نشدند.
انتهای پیام
نظرات