هفتم آوریل برابر با 18 فروردین روز جهانی بهداشت نام گرفته و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شعار هفتهی سلامت را با رویکرد «یک عمر سلامت با خودمراقبتی» تعیین کرده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقهی خراسان و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، 65 تا 85 درصد مراقبتهایی که به سلامت منجر میشود، حاصل خودمراقبتی است و در میان اعضای خانواده بطور معمول مادران مهمترین نقش مراقبتی را برعهده دارند.
خودمراقبتی عملی است که در آن هر فردی از دانش، مهارت و توان خود بعنوان یک منبع استفاده میکند تا بطور مستقل از سلامتی خود مراقبت کند. منظور از «به طور مستقل» تصمیمگیری درباره خود با اتکا به خود است.
خودمراقبتی رفتاری است داوطلبانه، فعالیتی است آموخته شده، حق و مسئولیتی است همگانی برای حفظ سلامت خود، خانواده و نزدیکان، بخشی است از مراقبتهای نوزادان، کودکان، نوجوانان و سالمندان و بزرگسالانی که قادر به خودمراقبتی نیستند و نیازمند دریافت مراقبتهای بهداشتی از ارائهدهندگان خدمات اجتماعی یا بهداشتی هستند.
بیشتر انسانها قسمت عمدهی جوانی خود را در سلامت کامل سپری میکنند اما همهی ما گاهی به بیماریهای خفیف و گذرا مبتلا میشویم، گاهی از بیماریهای حاد رنج میبریم و گاهی در دوران میانسالی و سالمندی با بیماریهای مزمن دست و پنجه نرم میکنیم.
خودمراقبتی در تمام طیف سلامت و بیماری معنی مییابد و مراقبتهای بهداشتی در طیفی قرار میگیرند که دامنهی آن از خودمراقبتی 100 درصد تا مراقبت حرفهای 100 درصد متغیر است. بخشی از ناخوشیهای جزئی، بیماریهای مزمن و بیماریهای حاد نیازمند مراقبتهای پزشکی حرفهای است و هدف خودمراقبتی این است که بخش حرفهای مراقبت از این بیماریها را به حداقل برساند.
انواع خودمراقبتی را میتوان به چهار گروه کلی شامل خودمراقبتی برای حفظ سلامت، خودمراقبتی در ناخوشیهای جزئی، خودمراقبتی در بیماریهای مزمن و خودمراقبتی در بیماریهای حاد تقسیمبندی کرد.
براین اساس برنامههای آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور از جمله دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال جاری با رویکرد خودمراقبتی است و در هفتهی سلامت(اول تا هفتم اردیبهشت)، ویژه برنامههای مختلفی اجرا میشود.
روزشمار هفته سلامت با عناوینی از جمله دوشنبه اول اردیبهشت: توانمندسازی نوجوانان و جوانان برای خودمراقبتی، سهشنبه دوم اردیبهشت: عموم مردم، نیازمند خودمراقبتی، چهارشنبه سوم اردیبهشت: خانواده، خاستگاه خودمراقبتی، پنجشنبه چهارم اردیبهشت: رسانهها، مروّجان خودمراقبتی، جمعه پنجم اردیبهشت: نهادها و پایگاههای مردمی، کانونهای خودمراقبتی، شنبه ششم اردیبهشت: تیم سلامت، مربیان خودمراقبتی و یکشنبه هفتم اردیبهشت: سیاستگذاران و مدیران اجرایی، حامیان خودمراقبتی نامگذاری شده است.
انتهای پیام
نظرات