قلعه سموران که از سنگهای مرمر متمایل به قرمز ساخته شده؛ در فاصله 3 کیلومتری شمالغربی روستای رود فرق و در 60 کیلومتری شرق شهر جیرفت بر فراز کوهی احداث شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کویر، دیواره بالای کوه که حدود هزار مترمربع است، از صخرهها و پرتگاههای طبیعی تشکیل شده است.
در قسمتهایی که امکان نفوذ دشمن میرفته دیواری بلند شامل دو دروازه در ضلع جنوبی با 12 برج دیدهبانی احداث شده است. طول بالای قلعه یک کیلومتر و عرض متوسط آن حدود 150 متر است.
آثار بناهای ویران قلعه با پیهای سنگی و آجری در ابعاد و قطر 3 سانتیمتر به فراوانی دیده میشود. در ارتفاع 200 متری بالای قلعه، دیوار سنگی دیگری با ملات آهک وجود دارد که دور تا دور قلعه احداث شده است.
کناره دورنی دیواره سنگی بالای قلعه، محل نگهداری اسبها بوده است که هنوز آخورهای آن موجوداست. آثار استحکام و موقعیت قلعه بینندگان را تحت تأثیر قرار میدهد. چاه نسبتاً عمیق قلعه با گذشت قرنهای متمادی و و آسیبهای فراوان هنوز عمق خود را حفظ کرده و طرز سنگ چینی کنارههای آن بسیار جالب توجه است.
بالای قلعه دو حوض قرار دارد که آب باران را جمع میکرده است. حوض بزرگ 20 متر طول و 8 متر عرض و 3 متر عمق دارد و چهار ستون سنگی در داخل آن قرار گرفته که روی آن را برای رفع آلودگی میپوشاندهاند.
دیواره آجری حوض با روکش ظریفی از ماسه و آهک ساخته شده و حوض کوچکتر هم در فاصله نزدیک و بالاتر از حوض اصلی قرار گرفته است.
ساختمان قلعه سموران به قرون قبل از اسلام تعلق دارد، ولی در قرون اولیه اسلامی بازسازی شد و در دوران حکومت سلجوقیان قلعه مشهوری بوده است.
قلعه سموران به علت استحکام و موقعیت طبیعی شباهت زیادی به قلعههای اسماعیلیه دارد و شاید مدتها مورد استفاده پیروان اسماعیلیه قرار گرفته بوده، چون که گروههایی از فرقه اسماعیلیه دارد و شاید مدتها مورد استفاده پیروان اسماعیلیه قرار گرفته بوده، چون که گروههایی از فرقه اسماعیلیه در جبال بارز زندگی میکردند.
انتهای پیام
نظرات