وزیر نفت از اقدامات صورت گرفته در مورد عملیات سوآپ نفت خام ابراز بیاطلاعی کرد.
بیژن نامدار زنگنه در پاسخ به سوال خبرنگار انرژی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در مورد این که آیا وزارت نفت موفق به امضای قرارداد جدیدی در زمینه سوآپ نفت خام شده است؟ گفت: "در مورد اقدامات صورت گرفته در بخش سوآپ نفت خام اطلاعی ندارم و نمیدانم که در این مورد قرارداد جدیدی بسته شده است یا خیر."
وی افزود: "البته دستور دادهام که با شرایط و ضوابط خاصی عملیات سوآپ نفت خام ادامه یابد."
منصور معظمی - معاون وزیر نفت پیش از این به خبرنگار انرژی ایسنا اعلام کرده بود که بازارهای قدیمی ایران در عملیات سوآپ نفت خام از دست رفته است و ایران به دنبال بازارهای جدید برای ادامه سوآپ نفت است.
وی با بیان اینکه گرفتن بازارهای قدیمی از دست رقبا بسیار سخت است، گفته بود: به دلیل تصمیمی که از سوی ایران گرفته شد، ایران به تعهدات خود پایبند نبود و قراردادهای سوآپ نفت خام بر هم زده شد در نتیجه مشتریان سابق ایران نیاز خود را از طریق بازارهای دیگر تامین کردهاند.
معاون امور برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزارت نفت اظهار کرده بود: کارهای اولیه برای از سرگیری دوباره سوآپ نفت خام انجام شده و مذاکراتی صورت گرفته که موفقیتآمیز بوده و در آینده نتایج آن را خواهیم دید.
به گزارش ایسنا، از مردادماه 1389 عملیات سوآپ نفت خام از مسیر ایران به دلیل این که وزیر نفت وقت معتقد بود سوآپ نفت خام، کشور را به وارد کننده نفت خام تبدیل کرده است متوقف شد.
عملیات معاوضه نفت خام از مسیر ایران در حالی متوقف شده است که با توجه به تحریمهای اعمال شده علیه صنعت نفت کشور، "طرح تجارت نفت" میتوانست نقش بسیار مهمی را در کاهش تاثیر محدودیتهای صورت گرفته علیه ایران داشته باشد؛ به طوری که بعد از توقف سوآپ، بخش اقتصادی شورای عالی امنیت ملی بعد از جلسهای با مدیران نفتی و دریافت گزارش و نظرات آنها به وزارت نفت تاکید کرد که دوباره با شرکتهای سوآپ کننده وارد مذاکره شوند.
هم اکنون بیش از سه سال از توقف سوآپ نفت خام میگذرد اما خبرها حاکی از آن است که با وجود تلاش تیم جدید وزارت نفت برای مذاکره با کشورهای حاشیه دریای خزر برای از سرگیری سوآپ نفت خام، این کشورها باتوجه به قطع ناگهانی سوآپ نفت در دولت قبلی چندان تمایلی برای همکاری دوباره با ایران ندارند.
مذاکرهکنندگان ایرانی علاوه بر محدودیتهای تحریم صنعت نفت یکی از دلایل بیرغبتی کشورهای حاشیه دریای خزر برای ادامه عملیات سوآپ را به وجود آمدن جو بیاعتمادی در این کشورها نسبت به مواضع مسوولان نفتی ایران میدانند.
از سوی دیگر در زمانی که ایران بازار خود را تقدیم رقیبان خود میکرد گزینههای دیگری برای انتقال نفت منطقه آسیای میانه به بازارهای جهان نقش پررنگتری یافت؛ خط لوله BTC و CPC با وجود این که از نظر کارشناسان اقتصادی نیست اما به دلایل استراتژیک توانست موفقیت نسبتاً مهمی را در دیپلماسی خطوط لوله نفت و گاز نصیب خود کند.
انتهای پیام
نظرات