به دنبال استعفای "وولودیمیر ریباک"، رییس پارلمان اوکراین به دلیل آنچه که آن را بیماری خواند، الکساندر تورچینف، از حزب یولیا تیموشنکو به عنوان رئیس جدید پارلمان انتخاب شد. در همین حال لایحهای برای استیضاح رییس جمهور به پارلمان اوکراین تقدیم شد که هنوز هیچ جزئیاتی درباره آن به دست نیامده است. رهبر مخالفان نیز خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در تاریخ 25 مه (اوایل خرداد) شده است و بر اساس آخرین خبرها نیروهای امنیتی از خیابانهای کییف و ساختمانهای دولتی عقب نشینی کردهاند و معترضان مسئولیت آنها را به عهده گرفتهاند. در همین حال اخبار ضد و نقیضی نیز از استعفای یانوکوویچ منتشر شده است.
همچنین بر اساس تازهترین خبرها یولیا تیموشنکو ظرف ساعات آتی از زندان آزاد میشود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به گزارش خبرگزاری نووستی، علاوه بر اعلام استعفای رییس پارلمان که معاونش آن را اعلام کرد، بسیاری از اعضای حزب حاکم "مناطق" اوکراین نیز اعلام کردهاند در اعتراض به استفاده پلیس از زور علیه معترضان، از این حزب کنارهگیری میکنند.
پس از کنارهگیری رئیس پارلمان «الکساندر تورچینف» با 288 رای موافق به عنوان رئیس جدید انتخاب شد. وی رئیس سابق نیروهای امنیتی اوکراین و متحد یولیا تیموشنکو، نخستوزیر سابق اوکراین است.
پایگاه خبری راشا تودی گزارش داد، «آرسن آواکوف» از قانونگذاران اپوزیسیون به عنوان وزیر کشور جدید تا زمان تشکیل دولت ائتلافی جدید منصوب شد.
طبق گزارش راشا تودی، لایحه استیضاح رییس جمهوری تقدیم مجلس شده و ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهوری اوکراین، کییف را به مقصد خارکف ترک کرد تا در نشست مناطق جنوب شرقی شرکت کند. در پی انتشار خبر خروج یانوکوویچ، معترضان مقر ریاست جمهوری در مرکز کییف را محاصره کردهاند و بر اساس آخرین اخبار مخالفان وارد دفاتر و ساختمانهای مسکونی در کاخ ریاست جمهوری شدهاند.
روزنامه گاردین نیز گزارش داد که ویکتور یانوکوویچ کییف را به مقصد نامشخصی ترک کرده است و این در حالی است که برخی از گمانهزنیها حاکی از آن است که وی به خارکف رفته است.
یکی از خبرنگاران بیبیسی که در محوطه کاخ ریاست جمهوری بوده، میگوید به نظر میرسد ساختمان خالی است.
لایحه جدید استیضاح ریاست جمهوری توسط نیکولای رودکووسکی، رئیس حزب سوسیالیست اوکراین که بخشی از ائتلاف حاکم "مناطق" است، تدوین شد.
قانون کنونی اوکراین یک بند استیضاح دارد اما شدیدا پیچیده است و بسیاری میگویند، اجرای آن غیرممکن است.
از سوی دیگر اعلام شد قانون اساسی سال 2004 امروز بدون امضای یانوکوویچ مجددا به اجرا گذاشته میشود. بر اساس این قانون اساسی اختیارات یانوکوویچ کاهش یافته و بر اختیارات پارلمان افزوده میشود.
در همین حال با وجود توافقی که میان دولت و مخالفان اوکراین امضا شده، در طول شب گذشته دهها هزار نفر همچنان در میدان استقلال در مرکز شهر کییف، پایتخت، ماندند.
به گفته خبرنگاران، معترضان به این توافق برای برگزاری انتخابات زودهنگام با احتیاط نگاه میکنند و معتقدند که مفاد آن اجرا نخواهد شد.
روز جمعه، زمانی که رهبران مخالفان در میدان استقلال حاضر شدند، تظاهرکنندگان آنها را هو کردند. بسیاری از معترضان از این خشمگین هستند که رهبران مخالفان نتوانستهاند ویکتور یانوکوویچ، رییس جمهور، را وادار به استعفا کنند.
برگزاری انتخابات زودهنگام، تشکیل دولت وحدت ملی و ایجاد تغییراتی در قانون اساسی برای کاهش اختیارات رئیس جمهور از جمله مفاد این توافق است.
این توافق با میانجیگری سه کشور اروپایی لهستان، فرانسه و آلمان حاصل شد.
به گزارش بیبیسی گروهی از معترضان تهدید کردهاند که اگر یانوکوویچ تا صبح امروز استعفا نکند، به ساختمانهای دولتی حمله خواهند کرد.
پیشتر، با انتقال تابوت تعدادی از کشته شدگان خشونتهای سه روز اخیر به میدان استقلال، این میدان شاهد صحنههای عاطفی بود.
با آنکه دولت و مخالفان به توافق رسیدهاند، مردم اوکراین همچنان دو دسته هستند و اعتراضها در بعضی از دیگر شهرها ادامه دارد.
در شهر لویو واقع در نزدیکی مرز لهستان معترضان دست به تظاهرات آرام زده و میگویند تا وقتی یانوکوویچ در راس قدرت است، در خیابانها خواهند ماند.
برعکس، شهر دونتسک در شرق اوکراین و در قلب منطقهای که به آن کشور یانوکوویچ میگویند، کاملا آرام است. مردم این شهر به طور علنی از دولت حمایت میکنند اما نگران آن هستند که ادامه بحران، منجر به جنگ داخلی شود.
طی سه روز اخیر دستکم ۷۷ نفر در خشونتهای اوکراین کشته شدند.
ناآرامیهای اوکراین از ماه نوامبر و زمانی آغاز شد که ویکتور یانوکوویچ از امضای یک قرارداد تجاری با اتحادیه اروپا سر باز زد و به جای آن، به روسیه بیشتر نزدیک شد.
انتهای پیام
نظرات