• دوشنبه / ۱۶ دی ۱۳۹۲ / ۱۲:۳۴
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 92101608723
  • منبع : نمایندگی البرز

/گزارش/

وقف کلید ماندگاری!

وقف کلید ماندگاری!

ایسنا/البرز بعدازظهر یک روز زمستانی پرسوز است، با عجله قدم برمی‌دارم تا به اتوبوسی که آن طرف خیابان لابه‌لای ماشین‌ها گیرکرده برسم، برای راننده دست تکان می‌دهم، راننده با نیش ترمزی نشان می‌دهد که پیام دست‌هایم را گرفته و تا رسیدنم منتظر می‌ماند ... در حالی که سوار اتوبوس می شوم چشم می گردانم تا جای مناسبی برای نشستن پیدا کنم، یک صندلی خالی کنار پنجره! به آرامی بر روی صندلی جا خوش می‌کنم، پرده را کنار می زنم و مشغول تماشای بیرون می‌شوم، آسمان دلش گرفته، اما نمی دانم از رودربایستی خیابان‌های پرچاله، چوله شهر است که نمی بارد یا نگران بی سرپناهی کسانی است که جز او سقفی بالای سر ندارند! ز آسمان چشم می‌گیرم و به چهره‌های مسافران اتوبوس نگاه می‌کنم، عده‌ای چرت می‌زنند و عده‌ای دیگر به نقطه‌هایی نامعلوم خیره شده‌اند! با خودم فکر می‌کنم زندگی خاکستری یعنی همین ... در همین حال و هوا صدای خنده‌ای توجهم را جلب می‌کند، صدای خنده از عقب اتوبوس می آید، برمی‌گردم پیرمردی در آخرین صندلی اتوبوس نشسته و بدون هراس از قضاوت‌های دیگران با صدای نسبتاً بلندی می‌خندد و با خود تکرار می‌کند: کربلایی دیگه نمی میری! با کنجکاوی از جایم بلند شدم و با گفتن این که حاج آقا چیزی شده؟ می تونم کمکتون کنم؟ سرصحبت را با پیرمرد باز می‌کنم.

بعدازظهر یک روز زمستانی پرسوز است، با عجله قدم برمی‌دارم تا به اتوبوسی که آن طرف خیابان لابه‌لای ماشین‌ها گیرکرده برسم، برای راننده دست تکان می‌دهم، راننده با نیش ترمزی نشان می‌دهد که پیام دست‌هایم را گرفته و تا رسیدنم منتظر می‌ماند ... در حالی که سوار اتوبوس می شوم چشم می گردانم تا جای مناسبی برای نشستن پیدا کنم، یک صندلی خالی کنار پنجره! به آرامی بر روی صندلی جا خوش می‌کنم، پرده را کنار می زنم و مشغول تماشای بیرون می‌شوم، آسمان دلش گرفته، اما نمی دانم از رودربایستی خیابان‌های پرچاله، چوله شهر است که نمی بارد یا نگران بی سرپناهی کسانی است که جز او سقفی بالای سر ندارند! ز آسمان چشم می‌گیرم و به چهره‌های مسافران اتوبوس نگاه می‌کنم، عده‌ای چرت می‌زنند و عده‌ای دیگر به نقطه‌هایی نامعلوم خیره شده‌اند! با خودم فکر می‌کنم زندگی خاکستری یعنی همین ... در همین حال و هوا صدای خنده‌ای توجهم را جلب می‌کند، صدای خنده از عقب اتوبوس می آید، برمی‌گردم پیرمردی در آخرین صندلی اتوبوس نشسته و بدون هراس از قضاوت‌های دیگران با صدای نسبتاً بلندی می‌خندد و با خود تکرار می‌کند: کربلایی دیگه نمی میری! با کنجکاوی از جایم بلند شدم و با گفتن این که حاج آقا چیزی شده؟ می تونم کمکتون کنم؟ سرصحبت را با پیرمرد باز می‌کنم.

اهل یکی از روستاهای طالقان است، به گفته خودش بیش از 70 بهار را دیده و 70 زمستان پرسوزتر از حالا را سپری کرده و در همه این سال ها کمتر از انگشتان دو دستش پا از روستای کوچکشان بیرون گذاشته است، فرزندی ندارد و برای وقف منزل مسکونیاش به ایران کوچک سفر کرده است. می گوید در سه روزی که مهمان کرجی‌ها بوده هر روز به پابوس یکی از امام زاده‌ها رفته و خدارا به آبروی آنها قسم داده که تا نفس آخر با عزت زندگی کند، می‌گوید از دوران کودکی دوست داشته کاری انجام دهد که یاد و خاطرش زنده بماند، کربلایی بیش از چند کلاس سواد ندارد و گفته هایش نشان می‌دهد که جز همین ساختمان دارایی دیگری ندارد‌، او محل زندگی خود را وقف کرده تا پس از مرگش کودکان و نوجوانان روستایش بتوانند بدون دغدغه کنار هم جمع شوند و قرآن بخوانند و بیاموزند تا شاید اندکی از ثواب این کار خیر سبب آرامش روح او شود، به فکر فرومی روم، با خودم می‌گویم گذشتن از چیزهایی که یک عمر برای به دست آوردنشان زحمت کشیده‌ای دل شیری می‌خواهد که اکثر آدم‌ها ندارند! نمی دانم چند نفر دراین شهر بزرگ هستند که به قول خودمان پولشان از پارو بالا می رود اما روحشان آنقدر بزرگ نشده که بتوانند بخشی از اموال خود را وقف کنند.

بعد با خودم می گویم تو با دیگران چه کار داری؟ روح خودت چقدر صیقلی شده؟ با تکان کربلایی رشته افکارم پاره می شود، با لبخندی می پرسد جوان به چه فکر می کنی؟ به چشم هایش نگاه می‌کنم و می گویم: کربلایی‌ ای کاش همه واقف باشیم!

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) مدیرکل اوقاف استان البرز ضمن اشاره به اهمیت وقف در اسلام گفت: سنت حسنه وقف از سنت‌هایی است که خداوند متعال به آن تأکید بسیاری کرده و در بیشتر آیات و احادیث از وقف به عنوان سنت حسنه الهی یاد شده است .

حجت الاسلام محمد صالحی اظهار کرد: همه ائمه و معصومین بر انجام وقف تأکید فراوان داشته‌اند و با استناد به اسناد تاریخی می‌توان دریافت که همه بزرگان دین ما واقف بوده و همواره بخشی از اموال و دارایی‌های خود وقف می‌کرده‌اند.

وی با اشاره به تبعات اقتصادی وقف در جامعه افزود: وقف با کاهش فقر موجبات کاهش فاصله طبقاتی در جامعه را فراهم می‌کند و بخشی از کاستی‌های جامعه را بدون این که دولت هزینه‌ای پرداخت کند و ناچار به تخصیص اعتبار شود از بین برده و موجب تقویت اقتصاد کشور نیز می‌شود.

صالحی خاطرنشان کرد: متأسفانه طی سال‌های گذشته آن طور که باید و شاید فرهنگ «همه واقف باشیم» در بین مردم درونی سازی نشده که همین امر در نهایت منجر به این شده که تعداد وقف‌هایی که امسال در استان البرز انجام شده به تعداد انگشتان دو دست هم نرسد.

وی ادامه داد: باید زمینه‌ای ایجاد شود که فرهنگ غنی وقف مجدداً در خانواده‌ها ریشه بدواند و به عنوان اقدامی مستمر مورد توجه افراد و خانواده‌های سطوح مختلف جامعه باشد چرا که با افزایش وقف تعادلی بین سطح اجتماعی مردم در جامعه ایجاد می‌شود و شکاف‌های بزرگ طبقاتی موجود پر می‌شود.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه البرز، یادآور شد: تصور اینکه تنها افراد ثروتمند و با تمکن مالی باید اموال خود را وقف کنند، نادرست است بلکه باید شرایطی ایجاد شود که مردم در سطوح مختلف اجتماعی و با توان مالی مختلف خود را نسبت به وقف آنچه در وسع و توان دارند، اقدام کنند.

وی ادامه داد: به موضوع وقف نباید به عنوان مسکن و علاجی مقطعی در خصوص بهبود وضعیت اقتصادی جامعه نگاه کرد چرا که این سنت حسنه می‌تواند بهترین درمان برای رفع فاصله‌های اقتصادی و کاهش محرومیت‌ها باشد.

حجت الاسلام صالحی ابراز کرد: از آنجایی درآمدهای موقوفه صرفاً باید در جریان نیت واقف هزینه شود، افراد باید قبل از وقف اموال و دارایی‌های خود با بهره گیری از نظرات مشاوران ادارات اوقاف نسبت به انتخاب نیت خود اقدام کنند تا وقف آنها متناسب با نیازهای روز جامعه صورت بگیرد.

مدیر کل اوقاف استان البرز گفت: بیشتر موقوفات استان البرز با نیت‌های مذهبی از جمله احداث مسجد، حسینیه و ساخت مکانی جهت روضه خوانی اباعبدلله الحسین (ع) انجام می شود.

این مسئول ابراز کرد: خط قرمز موقوفات نیت واقف است و درآمدهای حاصل از آنها یا برای نگهداری موقوفه صرف می‌شود یا جهت تحقق نیت واقف هزینه می شود.

این مسئول اظهار داشت: هر چند درآمدزایی برخی موقوفات مناسب است ولی اکثر آنها درآمد کافی برای نگهداری مکان وقف شده را هم ندارند و در مجموع وضعیت موقوفات استان آن طور که باید و شاید مطلوب نیست.

وی افزود: هدف اصلی اوقاف در بحث ترویج فرهنگ وقف ایجاد موقوفات جدید در استان است و در این راستا اقدامات مناسبی انجام شده ولی هنوز تا نقطه مطلوب بسیار فاصله داریم.

در بخش دیگری از این گزارش حمید رضا عسگری مورودی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: موضوع وقف در دین اسلام از اهمیت بسزایی برخوردار است چراکه این اقدام پسندیده با ایجاد تعادل و توازن در سطح اقتصادی جامعه موجبات رضایت مردم را فراهم می کند.

معاون اداره کل اجتماعی و فرهنگی استانداری البرز افزود: با توسعه فرهنگ وقف در جامعه افراد نابرخوردار و کم برخوردار جامعه می توانند بدون دغدغه مالی از برخی امکانات بهره‌مند شوند.

وی خاطر نشان کرد: نباید اجازه دهیم سنت پسندیده وقف در جامعه اسلامی فراموش شود، بنابراین این اقدام پسندیده باید در کنار سایر تاکیدات دین از جمله خمس و زکات مورد توجه قرار گیرد.

عسگری مورودی ادامه داد: کسانی که برخوردار هستند و استطاعت مالی بالایی دارند می بایست بخشی از اموال خود را در قالب موقوفات دربیاورند تا زمینه بهره وری عامه مردم به ویژه قشر محروم از قسمت کوچکی از اموال آنها فراهم شود.

وی گفت: بدون شک با ترویج فرهنگ وقف جامعه از بسیاری از آسیب‌ها مصون خواهد بود و مردم با آرامش روانی بیشتری در کنار هم زندگی خواهند کرد.

عسگری مورودی ابراز کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم که فرهنگ وقف از متن به حاشیه وارد شده و افراد کمتر تمایل به وقف اموال خود دارند.

این مسئول اضافه کرد: بدون شک همه ما به افرادی برخورده‌ایم که بیش از نیاز خود و حتی بیش از نیاز چندین نسل بعد خود دارای تمکن مالی و سرمایه اقتصادی هستند اما تمایلی به وقف ندارند.

وی تاکید کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد این بوده‌ایم که مسایل مادی در بین مردم جامعه ما از ارزش بیشتری نسبت به مسایل معنوی برخوردار شده است.

معاون اداره کل اجتماعی و فرهنگی استانداری البرز گفت: توسعه ارتباطات، هجمه سنگین مکاتب غربی و تحریم‌ها و فشار اقتصادی که مردم در طول سال‌های اخیر متحمل شده اند بخشی از دلایل بی توجهی مردم به امور معنوی می باشد که باعث شده مردم کمتر نسبت به وقف علاقه نشان دهند.

وی تصریح کرد: امروز مکاتب غربی که مادی گرایی را اولویت اهداف خود قرار داده اند، با همه توان و با استفاده از ابزارهای مختلف و تبلیغات گسترده در میدان هستند و تلاش دارند مردم سایر کشورها را به سمت خود جذب کنند چراکه این اقدام باعث می شود مردم کشورهای دیگر مصرفی بار بیایند.

عسگری مورودی ادامه داد: بدون شک مصرفی شدن ملت ایران با سرریز ارز به کشورهایی که مادی گرایی را تبلیغ می کنند همراه خواهد بود و برای مقابله با شرایط موجود رسانه‌ها و دستگاه‌های تبلیغی رسالت سنگینی به عهده دارند و می بایست زمینه فرهنگ سازی در خصوص وقف و انفاق را در گروه‌های مختلف مردم ایجاد کنند.

وی گفت: متولیان وقف می بایست در کنار ترویج این سنت حسنه اعتماد مناسبی را در بین افرادی که تمایل به وقف دارند ایجاد کنند تا واقفان با اطمینان نسبت به اقدام عامه المنفعه خود اقدام کنند و نیت خود را عملی سازند.

این مسئول در پایان یادآور شد: رسانه‌ها نیز باید با اطلاع رسانی مناسب در خصوص وقف‌های انجام شده در استان علاقه مردم را نسبت به این اقدام خداپسندانه افزایش دهند و به این ترتیب یاری دهنده‌ای برای مجموعه اوقاف باشند.

در بخش دیگری از این گزارش سرپرست معاونت قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز به ایسنا گفت: در حال حاضر استان البرز نیاز ویژه‌ای در زمینه وقف در حوزه های مختلف قرآن دارد.

رسول عطاپوری ابراز کرد: حوزه قرآن یکی از بهترین موضوعات وقفی است که واقفان باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند.

وی ادامه داد: در حال حاضر فعالان و مدیران موسسات قرآنی استان بسیار نیازمند کمک واقفان هستند تا بتوانند فعالیت های خود را توسعه بدهند.

وی افزود: افراد زیادی متقاضی آغاز فعالیت‌های قرآنی به شکل گسترده در استان هستند اما چون امکان خرید و یا اجاره مکانی به عنوان موسسه قرآنی را ندارند از این اقدام بازمانده اند.

وی تصریح کرد: علاقه مندان می توانند با وقف قطعه زمین برای احداث موسسه قرآنی یا وقف واحد مسکونی با نیت آموزش قرآن زمینه ترویج آموزه های قرآنی را در استان ایجاد کنند.

عطاپوری ابراز کرد: علاوه بر این در حال حاضر بسیاری از موسسات قرآنی با کمبود قرآن مواجه هستند و برای تامین قرآن برای قرآن آموزان خود با مشکل مواجه هستند.

این مسئول اضافه کرد: واقفان می توانند با اهدای مبالغ جهت خرید قرآن و یا وقف قرآن بخشی از مشکلات موجود را از میان بردارند.

وی اظهار کرد: واقفان حتی می‌توانند هزینه‌های آموزش برخی از افرادی که استعداد و علاقه زیادی به آموختن قرآن دارند ولی از لحاظ مالی این امکان برایشان مقدور نیست را تامین کنند.

وی درپایان گفت: وقف سنت حسنه ای است که باید در تمام ابعاد زندگی افراد جامعه ورود پیدا کند و به نسل‌های بعد منتقل شود.

گزارش از المیرا اگیر خبرنگار ایسنای البرز

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha