محققان دانشکده پزشکی جفرسون در فیلادلفیا به تولید نوعی نمایشگر هولوگرام مانند از اندام یک بیمار پرداختهاند که جراحان میتوانند از آنها برای برنامهریزی عمل جراحی بهره ببرند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این رویکرد از تصاویر مولکولی پت-سیتی (PET-CT) از بیمار برای ساخت یک تصویر سه بعدی از فرد استفاده میکند تا جراحان بتوانند ساختار آناتومی دقیق بدن را دیده، لایههای بافت را کنار زده و در فضای داخلی برای مشاهده تمام جوانب تومور پیش از وارد شدن به اتاق عمل و برداشتن آن حرکت کنند.
پت-سیتی تلفیقی از فناوری مقطعنگاری رایانهای و مقطعنگاری با نشر پوزیترون است. سیستمهای پت-سیتی به طور همزمان تصاویر کارکردی و کالبدشناختی از بیمار ثبت میکنند، از این رو میتوان از هر دو دستگاه به صورت پیاپی در یک جلسه از بیمار تصویربرداری کرده و آنها را در یک تصویر واحد روی هم سوار کرد.
محققان یک شبیهسازی جراحی از سرطان لوزالمعده ایجاد کردند که از اسکنهای پت و سیتی اسکنهای بیمار بازسازی شده بود. شش جراح دانشکده جفرسون به ارزیابی این مدل سه بعدی برای دقت، کاربری و سودمندی آن در تجربه واقعی جراحی پرداختند.
به گفته این جراحان، شیوه تصویربرداری سهبعدی میتواند در برنامهریزی برای جراحی کمک کند. علاوه بر آن، محققان تاکید کردند که اگر تصویر سه بعدی در اتاق عمل در زمان جراحی در دسترس باشد، از فایده بیشتری برخوردار است.
بر اساس این گزارش که در مجله PLOS ONE منتشر شده است، تصاویر سه بعدی برای افزایش سرعت برداشتن بافت بدخیم و جلوگیری از خونریزی رگها و عروق در مناطق غیرمنتظره طراحی شده است.
جراحی بر لمس و دستکاری بافتها در محیط اتاق عمل تکیه داشته و در حال حاضر جراحان تنها از تصاویر مسطح سیتی اسکن و تصور خود برای پیشبینی آناتومی اطراف ضایعهای که باید برداشته شود، در کنار تجربه شخصی و قضاوت خود استفاده میکنند.
تصویر سه بعدی نویدبخش حذف مشکلاتی است که اغلب در طول جراحی به دلیل پیچیدگی آناتومیکی غیرمنتظره رخ میدهند.
در مرحله بعدی این پژوهش، حس لامسه و احساس به همراه کنترلکنندههای لمسی به تصویر بصری سه بعدی افزوده خواهد شد. این کار یک محیط واقعی برای درک واضح آناتومی و آسیبشناسی بیمار ارائه کرده و به برنامهریزی و اجرای دقیق عمل جراحی کمک خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات