پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با همکاری پژوهشگران دانشگاه آزاد واحد نجف آباد با طراحی یک سیستم سنتز و پخت مناسب، به ساخت یک کامپوزیت پایه سرامیکی آلومینایی با چقرمگی و استحکام بالا دست پیدا کردند.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا به نقل از ستاد نانو، کامپوزیتهای سرامیک و آلومینا با استفاده از سرامیکهایی با اندازه نانو تقویت میشوند که امروزه به دلیل خواص مناسب و پتانسیل کاربردی فراوان مورد توجه قرار گرفته است. به گزارش برخی محققان پراکنش مناسب فاز دوم (نانوذرات) با ضریب انبساط حرارتی پایینتراز زمینه باعث افزایش خواص مکانیکی مواد سرامیکی میشود. از این رو SiCها به علت ضریب انبساط حرارتی پایین، سختی بالا و واکنش پذیری پایین میتواند به عنوان یک تقویتکننده مناسب معرفی شود. اختلاط این مواد برای تهیه نانوکامپوزیت قبلا از روشهای پخت دماپایین، پخت فشار داغ یا جرقه پلاسما و... صورت میگرفت.
دکتر احسان طاهری نساج از دانشگاه تربیت مدرس، با بیان این که نتایج به دست آمده از این تحقیق میتواند در صنایع هوا-فضا مورد استفاده قرار بگیرد، اظهار کرد: این تحقیق به روش سل ژل و با مواد اولیه تحقیق AlCl3.6H2O، TEOS، ساکاروز و B2O3 انجام شد. سپس این مواد به صورت کامپوزیت Al2O3-SiC در دمای 1600 درجه سانتیگراد سنتز و سپس در دمای 1700 درجه پخت شدند. سپس ریزساختار و خواص مکانیکی نمونه بررسی شد.
وی افزود: طراحی سیستم اتمسفر کنترل که بتواند گازهای احیاءکننده Ar + H2 را به محل واکنش برده و فرآیند سنتز و سپس پخت تحت آن دو گاز صورت گیرد، از نمونه ویژگیهای این طرح است.
وی تصریح کرد: افزایش چقرمگی، استحکام و سختی در قطعات آلومینایی و محتملترین مکانیزمهای آن توزیع ذرات نانو سایز SiC در داخل دانههای آلفا آلومینا و نیز جلوگیری از رشد دانههای آلومینا به علت وجود ذرات ریز و نانو سایز SiC از جمله خواصی است که به علت استفاده از فناوری نانو در این تحقیقات به دست آمده است.
نتایج این کار تحقیقاتی که توسط دکتر احسان طاهری نساج دکترای مهندسی مواد از دانشگاه تربیت مدرس، مهندس سمیه رسولی کارشناس ارشد مهندسی مواد و دکتر سید علی حسن زاده دکترای مهندسی مواد دانشگاه آزاد نجف آباد صورت گرفته، در مجله Ceramics International منتشرشده است.
انتهای پیام
نظرات