سرانۀ مصرف قارچ در کشور هماکنون کمترین میزان یعنی معادل 100 تا 200 گرم در سال است و این عدد بسیار کوچکی در مقابل مزایای فراوان قارچ است که علت اصلی آن را میتوان در گسترش نیافتن فرهنگ شناخت، مصرف، تولید و صادرات این محصول با ارزش جستجو کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی آذربایجانشرقی، علاوه بر مصرف قارچ در صنایع مختلف دارویی و غذایی تولید آن را نیز میتوان در هر سطحی یعنی تولید خانگی برای مصارف خانگی و تولید جانبی برای تأمین کمک هزینههای زندگی و نیز تولیدات صنعتی برای مصارف دارویی و غذایی انجام داد که هر تیپ از این تولیدات و به هر منظور در مقایسه با طیف متعددی از تولیدات دیگر به سرمایهگذاری بسیار کمتری نیاز دارد.
بُستان آباد، مراغه، میانه، بُناب، آذرشهر و شبستر از شهرستانهای توانمند در تولید قارچ خوراکی در آذربایجانشرقی محسوب میشوند.
در سال های 90 و 91 به ترتیب 1860 و 2085 تن قارچ خوراکی در آذربایجانشرقی تولید شد.
«مسعود محمدیان»، رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی به ایسنا گفت: میزان باردهی محصول در مورد قارچهای صدفی اغلب بیش از 100درصد بوده و این میزان محصول، قارچ را در ردیف محصولات با راندمان بیولوژیکی بالا قرار داده است.
وی با اشاره به تهیه مواد اولیه پرورش قارچ در داخل کشور افزود: عمدهترین مواد اولیه در تولید انواع قارچ، کاه کود مرغی و بذر است که به وفور و با قیمت مناسب قابل تهیه است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی از نیاز به سرمایه کم برای پروش قارچ گفت و تشریح کرد: کشت قارچ در یک کیسه حداکثر با مبلغی معادل 1000 تومان امکانپذیر است در حالی که هزینۀ تولید یک دورهی قارچ در یک سالن 78 متر مربعی استاندارد برای به دست آوردن یک تن محصول شامل هزینههای آب، برق، سوخت، بذر، بستر، آفتکش، استهلاک ساختمان و تاسیسات و نیروی کارگری فقط 350 تا 450 هزار تومان است.
محمدیان یادآور شد: تولید قارچ و بهکارگیری مواد زائد کشاورزی در این زمینه یکی از بهترین راههای ایجاد فرصتهای شغلی جدید و ایجاد جاذبه در روستاها و تامین پروتئین گیاهی بهحساب میآید.
وی با اشاره به عزم جدی سازمان در ورود محصولات تولیدی بخش کشاورزی به بازارهای منطقهای و جهانی گفت: افزایش تولید، استانداردسازی محصول، با توجه به کیفیّت و کمیّت محصول تولیدی و در کنار آن بازاریابی مطمئن و مستمر برای محصولات تولید شده میتواند آهنگ حرکت به سوی توسعهی پایدار بخش کشاورزی را از شتاب قابل توجهی برخوردار کند.
به گزارش ایسنا، «ایوب ایرانیفام»، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز با اشاره به زود باردهی محصول قارچ یادآور شد: یک دورۀ کامل پرورش قارچ شامل دورههای کاشت داشت و برداشت بهصورت غیرحرفهای حداکثر 60 روز و بهصورت حرفهای حداکثر 35 روز است.
وی گفت: استقبال نکردن تولیدکنندگان از بسترهای آموزشی و افزودن بر اطلاعات خود برای افزایش راندمان تولید در واحد سطح را نباید به عنوان یکی از مشکلات در پرورش این محصول گلخانهای فراموش کنیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی افزود: فرهنگسازی برای مصرف قارچ به عنوان پروتئینی گیاهی برای جایگزین شدن با گوشت در افزایش تولید قارچ خوراکی تاثیرگذار است.
ایرانیفام تولید این محصول گلخانهای را با توسعهی واحدهای کمپوستسازی مرتبط دانست و گفت: میزان تولید قارچ خوراکی رابطهی مستقیمی با توسعهی واحدهای کمپوستسازی وضعیت اقتصادی واحدهای تولید و عملکرد بالای صنایع دارد.
وی با اشاره به اینکه عمده مشکلات صنایع تولیدی قارچ خوراکی هزینههای زیاد تهیهی نهادهای اولیه است، خاطرنشان کرد: حجم زیاد سرمایهگذاری بخشهای خصوصی در این صنعت مشکلات اقتصادی این بخش را تا حد زیادی کاهش میدهد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با بیان اینکه افزایش فرهنگ و توان خرید مردم روی افزایش تولید واحدهای قارچ خوراکی تأثیر مستقیم میگذارد، ادامه داد: واحدهای تولیدی قارچ تمام توان خود را برای عرضهی محصول باکیفیّت بهمنظور رشد اقتصادی بهکار میگیرند.
به گزارش ایسنا، «سعدالله اسکندری»، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: کارشناسان، تولید 2285 تن قارچ خوراکی در سال جاری را در استان امکانپذیر میدانند.
وی افزود: مجوز پرورش قارچ خوراکی برای 20 مرکز صادر شده است اما از این تعداد در 17 مرکز این محصول تولید میشود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: هماکنون مجوز فعالیت برای پرورش قارچ خوراکی برای توانایی در تولید بیش از 100 تن صادر میشود.
اسکندری یادآور شد: تولید کمتر از 220 تن توجیه اقتصادی ندارد.
وی با اعلام حمایت از پرورش قارچ خوراکی گفت: در زمینهی اشتغالزایی، طبق آمار در هر هکتار پرورش قارچ همراه با کمپوست، برای 25 نفر توان اشتغالزایی وجود دارد، اما چون اکثر تولیدکنندگان استان، کمپوست مورد نیاز خود را از استانهای دیگر تأمین میکنند، این تعداد به 11 تا 12 نفر کاهش مییابد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با اشاره به یکی از مهمترین مشکلات تولیدکنندگان قارچ در استان یادآور شد: استقبال نکردن تولیدکنندگان از بسترهای آموزشی و افزودن بر اطلاعات خود برای افزایش راندمان تولید در واحد سطح از مشکلات پرورش این محصول گلخانهای است.
اسکندری ادامه داد: در سالنهای پرورش قارچ میتوان بیشترین میزان محصول را در واحد سطح نسبت به دیگر سبزیجات و گیاهان گلخانهای تولید کرد و با توجه به رشد بسیار سریع قارچهای خوراکی پرورش قارچ دکمهای کاری مفید و پرمنفعت معرفی شده است.
بر اساس این گزارش، صادرات این محصول انحصاری نیست و بهراحتی میتوان قارچ تازه و یا انواع فرآوردههای آن را به کشورهای مختلف صادر و از درآمد خاص حاصل از صادرات این محصول با ارزش برخوردار شد و رشد اشتغالزایی در بخش تولید قارچ خوراکی روند صعودی داشته و این امر عملکرد صنعت را افزایش میدهد.
با توجه به جمعیت فراوان جوان و جویای کار تحصیل کرده بخش کشاورزی بررسی موانع و مزایای فعالیت اشتغالزا در این حوزه اهمیت انکارناپذیری دارد تولید قارچ خوراکی یکی از فعالیتهای اشتغالزا و درعین حال زود بازده در کشاورزی است.
توسعهی صنعت پرورش قارچ راهی مطمئن و مغتنم برای ایجاد اشتغال همچنین فرصت سرمایهگذاری برای بهبود سلامت جامعه است.
قابلیت فراوان هضم پروتئین قارچ تا 90 درصد از مزیتهای قارچهای خوراکی است و این قارچها علاوه بر پروتئین، منابع ارزشمندی از املاح، ویتامینها، فیبرهای غذایی و موادی با خواص دارویی را دارند.
گزارش: امیر مسعود طایفه سلطانخانی
انتهای پیام
نظرات