مقصد اولین سفر کاری وزیر خارجه دولت "تدبیر و امید"، کشور دوست و برادر عراق بود که به گفته مقامات نشان دهنده اهمیت این کشور برای ایران است. اما به راستی دلیل این انتخاب چه بود؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رایزنی درباره بحران سوریه و احتمال حمله آمریکا به دمشق و تهدید این مساله برای عراق که در همسایگی سوریه قرار دارد از مهمترین دلایل سفر وزیر خارجه کشورمان به این کشور بود.
ادعای استفاده از سلاحهای شیمیایی از سوی بشار اسد توسط کشورهای غربی و برخی کشورهای منطقه و حمله احتمالی به این کشور به این بهانه، از مهمترین مسایل طرح شده در این سفر بود.
در همین حال، آمریکا پس از اعلام آمادگی برای حمله به سوریه در یکی دو هفته گذشته با تهدید مواضع و منافع خود و همپیمانانش در منطقه رو به رو شد.
به گفته وزیر خارجه کشورمان، وی برای همفکری با مقامات عراقی درباره بحران سوریه به این کشور سفر کرد.
ایران همواره سلاح شیمیایی و استفاده از آن در هر کجا و از سوی هرکسی را محکوم کرده است و معتقد است که هیچ سند و مدرکی دال بر استفاده دولت اسد از سلاح شیمیایی وجود ندارد و برعکس این تروریستها هستند که سلاح شیمیایی در اختیارشان قرار گرفته است و علیه مردم در این کشور به کار میبرند.
ایران ضمن استقبال از طرح روسیه برای جمعآوری و انتقال سلاحهای شیمیایی سوریه تاکید دارد که نظارت بینالمللی و جمعآوری سلاحهای شیمیایی باید کل منطقه را در بر گیرد چون امروز در دست تروریستها و گروههای تکفیری که در سوریه حضور دارند سلاح شیمیایی وجود دارد.
به گزارش ایسنا به نظر میرسد یکی دیگر از برنامههای سفر وزیر خارجه به عراق پاسخ به پیامهای برخی کشورها بود. همچنین ایران خواهان انتقال مواضعش درباره سوریه توسط عراق به ترکیه بود.
در عین حال این سفر به جز اهداف سیاست خارجی، هدفی دیگر هم داشت. در عرف وزارت خارجه و کشور مرسوم است که برخی وزیران و مقامات، مسوولیت خود را با یک سفر زیارتی آغاز یا به اتمام میرسانند.
آخرین سفر محمود احمدینژاد به عراق که در روزهای پایانی دولت دهم انجام شد، علاوه بر اینکه به دعوت دولت عراق و سفری دو جانبه محسوب میشد اما هدفی تشریفاتی و اعتقادی مبنی بر این که رییس دولت با یک سفر زیارتی کار خود را پایان دهد در بر داشت.
محمدجواد ظریف که آخرین سفرش به عراق به 10 سال پیش و قبل از اشغال عراق توسط آمریکا باز میگردد نیز در اینباره به صراحت در ابتدای ورودش به عراق گفت که " امیدوارم این سفر و زیارت عتبات عالیات برای شروع کارم به عنوان وزیر امور خارجه خیر و برکت به همراه داشته باشد."
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف روز یکشنبه هفته جاری در راس هیاتی برای دیدار با مقامات عالی رتبه عراقی راهی بغداد شد.
ظریف در این سفر دو روزه درباره مسائل دو جانبه، منطقه و بینالمللی به ویژه بحران سوریه با مقامات مختلف عراقی گفتوگو کرد. دیدار با هشت تن از مقامات و شخصیتهای عراقی که برخی از آنها در همان روز به برنامههای وزیر اضافه شدند حاکی از استقبال چشمگیر از سفر وزیر خارجه دولت "تدبیر و امید" بود.
ظریف با نوری المالکی نخست وزیر، هوشیار زیباری وزیر خارجه، اسامه النجیفی رییس پارلمان، خضیر الخزاعی معاون رییسجمهور، عمار حکیم رییس مجلس اعلا، حسین شهرستانی معاون نخستوزیر در امور انرژی، ابراهیم الجعفری رییس ائتلاف ملی عراق و روژ نوری شاویز معاون نخستوزیر در امور اقتصادی دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدارها یکی از اهداف سفرش به عراق را همفکری با مسوولان این کشور در زمینه تحولات منطقه به ویژه موضوع سوریه دانست و گفت: خوشبختانه در این سفر مشاهده کردم همه مسوولان عراقی برای گسترش نیافتن دامنه فتنه از سوی تکفیریها و تروریستها اراده سیاسی دارند.
ظریف اظهار کرد که سلاح شیمیایی و استفاده از آن را جرم میدانیم و به کارگیری آن را در هر شکلی و از سوی هرکسی را محکوم میکنیم.
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: اطلاعات بسیار زیادی در اختیار است که نشان میدهد سلاح شیمیایی در دست گروههای تکفیری است و این تهدیدی برای ما، عراق و کل منطقه است. ما به هیچ شکل نمیتوانیم بپذیریم که به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی جنگ دیگری در منطقه به راه افتد. چراکه در این صورت قربانی اول مردم سوریه و ملتهای منطقه هستند.
وی از مقامات عراقی خواست تا در سفرها و رایزنیهای سیاسیشان در کشورهای منطقه از جنگ در منطقه و شعلهور شدن آتش فتنه جلوگیری کنند.
وزیر خارجه کشورمان همچنین بر آمادگی تهران برای هرگونه همکاری با عراق و کشورهای دیگر که خواهان پایان دادن به یک فتنه تاریخی در منطقه هستند، تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، ظریف در کنفرانس خبری با همتای عراقیاش با اشاره به اعلام آمریکا مبنی بر حمله به سوریه به بهانه سلاحهای شیمیایی و اینکه آنها دائم تاکید میکنند گزینه جنگ روی میز است گفت: نمیدانم چرا هیچ کس متوجه این مساله نیست که دنیای متمدن 65 سال پیش همه انتخابها را از روی میزش برداشت و انتخابی دیگر روی میز نیست که بتواند از آن استفاده کند.
اشاره ظریف به جنگ جهانی دوم و استفاده از سلاح اتمی در دنیا از سوی آمریکا بود که دنیا را با بنبست در حوزه حقوق بشر مواجه کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان که به زبان انگلیسی به طور کامل مسلط است وقتی دید مترجم عربی به خوبی نتوانست منظور وی برای بیان جمله فوق را به خوبی به عربی ترجمه کند، خود دست به کار شد و به زبان انگلیسی این بخش از سخنانش را برای همتای عراقی و خبرنگاران شرح داد.
به گزارش ایسنا، ظریف و هیات همراه در بغداد در پایان روز نخست به زیارت حرمین شریفین امام موسی کاظم (ع) و امام جواد (ع) رفتند و از تولیت آستان حرمین شریفین بازدید کرد. وی پس از آن راهی کربلا شد و بامداد روز دوشنبه به زیارت مرقد مطهر امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) رفت. وی همچنین از تولیت آستان حضرت عباس و امام حسین (ع) بازدید کرد.
وزیر خارجه کشورمان صبح روز دوشنبه به نجف رفت و ضمن زیارت بارگاه امیرالمومنین (ع) با 4 چهار تن از مراجع عالیقدر شیعه نجف آیات عظام بشیر نجفی، سعید حکیم، اسحاق فیاض و علی سیستانی دیدار و گفتوگو کرد.
حال و هوای شهر نجف به طور قابل توجهی از شهرهای کربلا و بغداد متفاوت است. علاوه بر هوای سالمتر که کمتر در آن گرد و خاک به چشم میخورد فضایی معنوی، دینی و درس و طلبهگی در خود دارد که هر ایرانی را به یاد خیابانها و کوچههای قم میاندازد. منازل مراجع تقلید شیعه به شدت از سوی نیروهای امنیتی شخصی مراقبت میشود و مهمانان وزیر امور خارجه و تیم حفاظت وی برای وارد شدن به هریک از منازل باید از هفت خان بگذرند. علاوه بر این هیچ کدام از بیوت مراجع به جز آیتالله سعید حکیم، خانمهای همراه هیات را به داخل راه ندادند و دو تن از خبرنگاران خانم نیز توانستند از نزدیک آیتالله حکیم را ملاقات کنند. در این دیدار حکیم نسبت به وضعیت شیعیان در منطقه و دنیا انتقاد کرد و از اینکه شیعیان در دنیا به طور شایسته و خوب معرفی نمیشوند گله کرد و از وزیر امور خارجه ایران خواست تا به عنوان کشور مهم در منطقه نسبت به این امر حساسیت بیشتری به خرج دهد.
صدای آیتلله آنقدر ضعیف بود که مترجم وی نیز به سختی صدای او را میشنید و حاضران نیز بهره کمی از صحبتهای وی میبردند، اما ظریف چشم و گوش به دهان وی دوخته بود تا کلامی را از قلم جا نیندازد.
به گزارش ایسنا، از جمله مهمترین دیدارهای ظریف در سفر به عراق دیدار وی با آیتالله علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق بود. منزل سیستانی دویست قدم مانده به حرم امام علی (ع) در انتهای کوچهای باریک قرار دارد که به شدت توسط نیروهای امنیتی مسلح حفاظت میشود. کوچههای اطراف نیز توسط نیروهای امنیتی حفاظت و افراد حتی افراد محلی مورد بازرسی قرار میگیرند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، آیتالله سیستانی در این دیدار ظریف را مرد "علم و عمل" خواند و گفت که نوشتهها و مقالات وی را مطالعه کرده است.
آیتالله سیستانی در یک سال گذشته با مقامات عراقی به خاطر انتقاداتی که به اداره کشورش دارد ملاقاتی نداشته است. همچنین با وجود درخواست مقامات کشورمان برای دیدار با وی در یک سال گذشته دیداری انجام نشده بود. بنابراین دیدار وی با وزیر خارجه دولت حسن روحانی اولین دیدار آیتالله در یک سال گذشته بود.
در این سفر ظریف را حسن کاظمی قمی، مشاور وزیر در امور اقتصادی، حسن داناییفر سفیر ایران در عراق، کاظم جلالی، رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و تعدادی از مدیران وزارت خارجه همراهی میکردند.
انتهای پیام
نظرات