• شنبه / ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 92061609418
  • منبع : نمایندگی خراسان شمالی

/گزارش/

آتش‏‌زنندگان کاه و کلش بازنده هستند

آتش‏‌زنندگان کاه و کلش بازنده هستند

ایسنا/خراسان شمالی آتش‏‌زنندگان کاه و کلش بازندگان اصلی فرصت برد- برد هستند.

آتش‏‌زنندگان کاه و کلش بازندگان اصلی فرصت برد- برد هستند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران‌(ایسنا) - منطقه گیلان، امسال وضعیت برنج در گیلان از نظر کمی و کیفی بسیار خوب بود و این شیرینی زمانی به کام مردم و مسافرین گیلان تلخ شد که در برخی از روزها به دلیل دود ناشی از آتش زدن کاه و کلش نفش کشیدن برای همه به خصوص کودکان و افراد کهنسال سخت شد.

‌از نیمه دوم مرداد امسال، گیلان میزبان توده هوای خنک و باران‏زایی بود که همزمان با آغاز موج دوم سفرهای تابستانی، ترنم و لطافت هوای این استان شمالی را دوچندان کرد.

اما روزهای پایانی این ماه، هوای بسیاری از مناطق گیلان از جمله رشت، شهر ترنم و باران، زیر چتر آلودگی‏ای رفت که دودش از شالیزارها بلند می‏شد.

اگرچه هر سال با فرهنگ‏سازی و آموزش شالیکارن همچنین برخوردهای قانونی، با بانیان آتش زدن کاه و کلش، تا حدودی از افزایش این روند جلوگیری می‏‌شود، اما تا مدت‌ها پس از درو هر از چند گاهی در مناطق مختلف استان سرمایه‏‌های کوه شده در شالیزارها، دود شده و به جان هوای تازه با لطافت گیلان می‌‏افتد.

با وجود ایده‌‏های نو برای کاربردی شدن کاه و کلش در گیلان به نظر می‏‌رسد به علت وجود مشکلاتی چون همکاری ضعیف بانک‏‌ها در پرداخت تسهیلات به دلیل نا آشنا بودن به فناوری‏‌های نو، بروکراسی‏‌های اداری، نبود سامانه‌‏ی تامین مواد اولیه و کمبود برخی تجهیزات فنی برای تولید انبوه، آن‌گونه که باید از سرمایه‏‌گذاری و عملیاتی شدن این فناوری‏‌ها در استان استقبال نشده است.

بی‏شک مسئولان استانی، می‌‏توانند با فراهم کردن امکانات و زمینه‌‏های بیشتر سرمایه‌‏گذاری برای تولید محصولات نوین از این پسماند کشاورزی، علاوه بر حل معضل فصل دروی گیلان، سبب رونق اقتصادی استان نیز شوند.

براساس اعلام ایستگاه سنجش آلودگی هوای اداره‌‏کل حفاظت محیط زیست گیلان، 28 مرداد میزان آلودگی هوا در رشت به حد اضطرار رسید.

شاخص‏های ایستگاه سنجش آلودگی هوای رشت، غلظت ذرات معلق در هوا را در آن روز 470 میکروگرم بر مترمکعب نشان داد که حدود 2 برابر استاندارد سلامت بود. این رقم در یک تا دو کیلومتری مزارعی که کاه و کلش در آن سوزانده می‏‌شد، به مراتب به 3 تا 4 برابر استاندارد سلامت هم رسیده بود.

دکتر بهاری یکی از پزشکان عمومی شهرستان رشت در گفت‏وگو با خبرنگار ایسنا گفت: ذرات معلق و دود ناشی از سوزاندن کاه و کلش، موجب کاهش اکسیژن محیط، به هم خوردن تنظیم ضربان قلب، اختلال در فشارخون، تخریب گلبول‌های قرمز، تشدید تنگی راه‏‌های هوایی در بیماران مبتلا به آسم و برونشیت مزمن می‏‌شود.

اگرچه با پیگیری‏‌های اداره‏‌کل حفاظت محیط زیست و رسانه‏ها، وضعیت هوا به حالت عادی بازگشت و از شدت آلودگی‏ها کم شد، اما دودی که از سوزاندن کاه‏‌های کوه شده در شالیزارها به آسمان بلند می‌‏شود، هر از چندگاهی از حاشیه شهرها هم سر در می‌‏آورد.

امیر عبدوس مدیر‏کل حفاظت محیط زیست گیلان با بیان اینکه اداره‌‏کل حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه ناظر، بر عملکرد دستگاه‌‏های اجرایی مدیریت پسماند، نظارت می‌‏کند، گفت: عملکرد دستگاه‌‏های اجرایی در این رابطه چندان مطلوب نیست و به نظر می‏رسد وزارت جهاد کشاورزی که متولی اصلی در این باره است برنامه جدی برای مدیریت بقایای کشت برنج به عنوان یک محصول جانبی ندارد و از طرفی کشاورز هم فقط می‏‌خواهد حجم انبوهی از کاه و کلش را در کوتاه‌‏ترین زمان ممکن از بین ببرد.

وی با اشاره به اینکه اداره‏کل حفاظت محیط زیست، مجوز برخورد با آلوده‏کنندگان هوا را دارد گفت: از نیمه دوم مرداد، 18 گروه برای شناسایی عاملان آتش زدن کاه برنج در سراسر گیلان فعال شده‏‌اند که تاکنون با اطلاع‏‌رسانی به موقع مردم، بیش از 80 متخلف را شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کرده‏‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اظهار تاسف گفت: در بین متخلفان 4 دهیار هم دیده می‏‌شود. کسانی که باید خودشان، باید و نباید سوزاندن کاه و کلش را به کشاورزان تذکر دهند.

‌عبدوس با اشاره به اینکه شناسایی این دست متخلفان کار راحتی نیست، افزود: بیشتر مواقع کشاورزان پس از آتش زدن کاه و کلش، محل را ترک می‏‌کنند و ماموران حفاظت محیط زیست هم قادر به شناسایی آنان و معرفی شان به مراجع قضایی نیستند.

وی گفت: اگرچه طبق تبصره ماده 6 قانون مدیریت پسماندها، سازمان جهاد کشاورزی موظف است با اطلاع‌‏رسانی و آموزش روستاییان و تولیدکنندگان، برای ساماندهی این دست پسماندها اقدام کند، اما به نظر می‌رسد سریال تکراری سوزاندن کاه و کلش در گیلان، با نقش‌‏آفرینی تاثیرگذار جهاد کشاورزی، فرمانداری‌‏ها، دهیاری‏‌ها، نیروی انتظامی، شورای تامین، دستگاه قضایی و مردم پایان یابد.

در ادامه علیرضا شعبان‌‏نژاد رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفت‌‏وگو با خبرنگار ایسنا درخصوص راه‌های جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش در شالیزارها گفت: طبق قانون، جهادکشاورزی اهرمی ندارد که با این افراد مقابله کند و تاکنون با همکاری محیط زیست استان توانسته‏‌ایم این آتش زدن‏‌ها را به حداقل برسانیم.

وی ادامه داد: شهرستان‏‌های رشت و صومعه‏سرا بیشترین تخلف را در این بخش داشتند و شهرستان‌هایی مانند فومن و ماسال این موارد کمتر دیده شد و حتی به صفر هم رسید.

دوریش‌‏پور مدیر جهاد کشاورزی ماسال که در شهرستانش اصلا آتش زدن کاه و کلش اتفاق نیفتاده بود، در گفت‌‏وگو با ایسنا خاطرنشان کرد: ماسال از شهرستان‏‌های دام خیز مهم گیلان است و ما کاه و کلش‏‌ها را جمع‌‏آوری و به مصرف دام‌ها می‌‏رسانیم.

وی اضافه کرد: ما آمادگی داشتیم که از شهرستان‏‌های همجوار نیز کاه و کلش را بخریم و در موارد اندکی این امر را اجرایی کردیم.

مهندس مهدوی مدیر جهاد کشاورزی رشت که بیشترین متخلفان سوزاندن کاه و کلش را دارد، گفت: علیرغم اطلاع‌‏رسانی‌‏ها به کشاورزان همچنان شاهد آتش زدن‏‌های کاه و کلش بودیم و از سازمان حفاظت محیط زیست برای مقابله با این افراد کمک گرفتیم.

اصغر داداش‌‏پور مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی گیلان در ادامه به خبرنگار ایسنا گفت: خوشبختانه امروز اغلب کشاورزان با برنامه‏‌های ترویجی و اطلاع‌‏رسانی رسانه‏‌ها، با مضرات سوزاندن کاه و کلش آشنا هستند، اما چون در برداشت ماشینی برنج، حجم زیادی از کاه و کلش در مدت کوتاهی در شالیزارها جمع می‌‏شود و جمع‏‌آوری و انتقال آن به انبار هزینه‏‌بر است، شالیکار رغبتی برای این کار ندارد.

وی با بیان اینکه برخی کشاورزان هم صاحب زمین نیستند و مناسب کاری می‌‏کنند، گفت: این گروه از کشاورزان فقط به فکر برداشت شلتوک بوده و از منظر آنان کاه و کلش محصول زاید و اضافه است که باید هرچه سریعتر آن را از صحنه شالیزار پاک کنند.

وی با تاکید بر تبصره ماده‏ی 6 قانون مدیریت پسماندها، گفت: مدیریت اجرایی پسماند کشاورزی از جمله برنامه‏‌ریزی، جمع‏‌آوری، ذخیره‏‌سازی، حمل و بازیافت و ساماندهی پسماندهایی چون کاه و کلش برعهده شهرداری‏‌ها، دهیاری‏‌ها و بخشداری‏‌هاست و جهاد کشاورزی فقط موظف است به کشاورزان اطلاع‌‏رسانی کند و آموزش دهد.

‌داداش‌‏پور که از آمادگی اتحادیه شرکت‏‌های تعاونی دامداران استان برای خرید کاه و کلش شالیکاران خبر داد و افزود: با استفاده از کاه و کلش برای غذای دام و توسعه دامداری‌‏های سنتی می‏توان این تهدید زیست محیطی را به فرصت تبدیل کرد.

ایرج بنیادی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان هم در گفت‌‏وگو با ایسنا بیان اینکه سالانه از 237 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان پس از برداشت برنج، بیش از یک میلیون و 100 هزار تن کاه، به جای می‏ماند گفت: شالیزارهای شهرستان‌‏های صومعه‌‏سرا و رشت بیشتر از دیگر مناطق استان در تب آتش زدن کاه و کلش می‌سوزند.

وی در‌خصوص بی‏‌استفاده ماندن کاه و کلش گفت: در گذشته کشاورزان، در کنار کار کشاورزی دست کم یک یا دو دام نگه می‏‌داشتند، اما با توسعه شهرنشینی و پرورش دام صنعتی به جای سنتی نیاز روستاییان به ضایعات برنج از جمله کاه و کلش هم مرتفع می‏‌شود‌.

وی افزود: امروزه کشاورزان تمام تلاش‌شان بر این است که برنج را در زمان کوتاه‌‏تری برداشت کرده و هرچه سریعتر از کار کردن در مزرعه فارغ شوند و براین اساس رغبت چندانی برای جمع‏‌آوری و بسته‏‌بندی کاه و کلش ندارند. این درحالیست که اگر کشاورزان همت کرده و با استفاده از 600 دستگاه بیلری که در استان موجود است، کاه و کلش را بسته‌‏بندی کنند، می‏‌توانند به طور میانگین کاه و کلش بسته‌بندی شده را بسته‏‌ای 2 تا 3 هزار تومان بفروشند.

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان، بسته‏بندی هر بسته کاه و کلش 700 تومان هزینه در بردارد که این کار علاوه بر جلوگیری از آسیب زدن به محیط زیست، منبع درآمدی هم برای کشاورزان است.

به گزارش ایسنا، اما، دستیابی به فن‏آوری‏‌های متعدد فرآوری و استفاده بهینه از کاه و کلش راهکاری نوین برای خلاص شدن از انباشت این محصول جانبی برنج است.

اگرچه تعدادی از شالیکاران از مزایای بسته‌‏بندی کاه و کلش به خبرنگار ما گفتند اما گروهی هم به دلیل هزینه‌‏بر بودن این کار، تن ندادن به کار و راحت‌طلبی و خلاص شدن هرچه سریعتر از کار کشاورزی از بسته‏‌بندی کاه و کلش سرباز می‌‏زنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha