یک عضو فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی در واکنش به برداشتن کتبیههای فارسی زبان از مقبره نظامی گنجوی گفت: ما نسبت به افرادی مثل نظامی گنجوی وظیفه داریم؛ آنها در زمانه خود تلاش کردند میراث ما را در منظومهها، کلمات و دواوین خود حفظ کنند ما هم وظیفه داریم که در منظومههای دیپلماتیک پاسداشت آنها را حفظ کنیم.
ایرج ندیمی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) ادامه داد: میراث معنای هویت، شناسنامه و تبار جوامع است. به تعبیر دیگر هر فردی از روی شناسنامه و تبار خود شناخته میشود. از این جهت محل نگهداری میراث و چگونگی نگهداری از آن به صورتهای مختلف با هویت اجتماعی و حتی سیاسی افراد مربوط میشود.
وی افزود: اگر در جابجاییهای تاریخی و بین نسلی افراد یا حکومتها در راستای حفظ و نگهداشت مواریث کوتاهی یا تساحل داشته باشند در حقیقت به تاریخ انسانی و بشری بیتوجهی کردهاند.
این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: ایران از جهت مواریث علمی، فرهنگی، انسانی و ادبی با مشکلاتی روبرو شده است. از جمله آنها مباحثی مربوط به تقسیمات جغرافیایی یا غارت استعماری است. مثلا بخش عمدهای از مواریث ما به علل جنگها و پیماننامهها از ایران جدا شدهاند یعنی در اماکن دیگر یا کشورهای نواستقلال یافته و تازه استقلال یافته نگهداری میشود.
ندیمی تصریح کرد: هرنوع جابجایی در این مواریث از سوی مردم و یا از جهت پایش اجتماعی، علمی و ایمانی میتواند جهت اعتنا باشد. آنچه که ما در مواردی مثل مساله آرامگاه نظامی گنجوی انتظار داریم این است که از باب دیپلماسی انواع دیپلماسی را درنظر داشته باشیم. یعنی گاهی با دیپلماسی سیاسی، گاهی با دیپلماسی اقتصادی، گاهی با دیپلماسی ادبی و گاهی با دیپلماسی ورزشی عمل کنیم.
این عضو فراکسیون گردشگری مجلس ادامه داد: معنی این حرف این است که ازهمه دستگاههای مرتبط با حوزه دیپلماسی توقع داریم که چنین رویکردی داشته باشند. خود من نیز به عنوان رییس IPU (شورای اجرایی گروه بینالمجالس ایران) باید این قضیه را تعقیب کنم تا مبادا در راستای کم ارزش کردن جابجایی یا نابود کردن میراثهای ما که در کشورهای دیگر نگهداری میشود قصور، تقصیر و یا توطئهای انجام شود.
وی خاطر نشان کرد: از این رو ما در مورد شخصیتهای ادبی که به واسطه آنها ایران را به عنوان تمدن ادبی میشناسند مثل نظامی گنجوی و شخصیتهایی از این دست وظیفه داریم. آنها در زمانه خود تلاش کردند میراث ما را در منظومهها، کلمات و دواوین خود حفظ کنند ما هم وظیفه داریم که در منظومههای دیپلماتیک پاسداشت آنها را حفظ کنیم.
این نماینده مجلس درباره اقداماتی که ایران میتواند در قبال چنین حرکاتی انجام دهد، تاکید کرد: معاونت میراث و وزارت خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری در کنار مجموعهها و حتی قوای دیگر مثل پارلمان باید در رابطه با جلوگیری از تضییع این موارد و رویکردی که دشمنان شناخته یا پنهان ما در حال انجام هستند رفتار دیپلماتیکی را حداقل ازباب حفظ شرایط انجام دهند.
ندیمی ادامه داد: وقتی ما در داخل کشور حتی برای یک پل چند صد ساله قوانینی داریم و برای آن حد و مرز قائل میشویم، معلوم است که باید برای این نوع میراث که در خارج از کشور نگهداری میشود رویکرد داشته باشیم چرا که این میراثها هم ارزش و قدمت دارند و هم اصالت. ما نمیتوانیم نسبت به آنها بیتفاوت، ساکت و یا بیبرنامه باشیم.
این عضو فراکسیون گردشگری مجلس در پایان گفت: توقع این است که ما در راستای چنین اموری که مربوط به حفظ و میراث و جلوگیری از برخی مباحث است اقداماتی داشته باشیم.
انتهای پیام
نظرات