مدیر اداره مطالعات معاونت آبخیزداری استان گفت: نبود فرهنگسازی کافی در استان منجر به تخریب شدید منابع طبیعی میشود.
"جعفر بیات" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه زنجان، با بیان این مطلب، اظهارکرد: در حوضههای آبخیز با شخم زدنهای موازی شیب در اراضی زراعی، افزایش دام به چند برابر ظرفیت تولید علوفه در حوضهها، رسوب زائی فزاینده در اجرای طرحهای عمرانی از قبیل ساخت جاده و بهرهبرداری از معادن، آلودهسازی منابع آب و خاک در اثر آزاد سازی زبالههای شهری و روستائی موجب به خطر افتادن پایداری منابع موجود در آبخیزها خواهد بود.
وی با اعلام اینکه تاسیسات و سکونتگاههای شهری و روستایی واقع در دامنههای با شیب زیاد و نیز حاشیه و مسیر رودخانهها و آبراهههای سیلابی استان در معرض خطر سیل قرار دارند، افزود: این پدیده در محلهایی که در حریم آبراههها دخل و تصرف، تجاوز و ساخت و ساز یا زراعت صورت میگیرد، به چند برابر افزایش پیدا میکند.
به گفته وی اقدامات آبخیزداری دیر بازده است که معمولا روستائیان و حوضه نشینان چندان تمایلی برای اجرای این طرحها ندارند.
این مقام مسئول ادامه داد: اقداماتی مانند حفاظت اراضی حاشیه رودخانهها و اجرای سازههای ذخیره آب که منفعت آنی و بازده کوتاه مدت دارند، برای بهرهبرداران جذابیت بیشتر داشته و اجرای اینگونه طرحها را مطالعه میکنند.
وی با بیان اینکه استان زنجان همانند اغلب نقاط کشور با سیلابهای زیادی در مناطق مسکونی مواجه است، افزود: در زمینه کاهش خسارات سیل در مناطق مختلف نیازمند اقدامات قابل توجه و موثری هستیم.
بیات با تاکید بر ضرورت انجام مطالعات آبخیزداری و کنترل سیل در حوضههای اطراف شهرها و روستاها و اجرای طرحهای آبخیزداری و کنترل سیل در این حوضهها، یادآور شد: در محدوده شهرها و روستاها، روشهای سازهای برای کاهش خسارات ناشی از سیلاب استفاده میشود که کنترل سیلاب به این روش نیازمند دیواره سازی در طرفین آبراهه در محدودههای شهری و روستایی است.
وی اجرای این طرحها را هزینه بر دانست و گفت: آشنا ساختن مدیران و کارشناسان دستگاههای اجرایی استان و نیز مهندسان مشاور با نقش اجرای طرحهای آبخیزداری در کنترل و پیشگیری سیلابها حائز اهمیت است.
بیات افزود: این طرحها میتواند به هدایت اصولی و متناسب فعالیتها، اعتبارات و طرحها منجر شده و از میزان خسارات ناشی از سیل بکاهد.
انتهای پیام
نظرات