یک کارشناس اقتصادی میگوید: «به دلیل وفاقی که در داخل کشور شکل گرفته است به نظر من ظرف سه چهار ماه آینده گشایشی در وضعیت ارزی کشور به وجود خواهد آمد. این شرایط باعث می شود که نسبت به تحقق دسترسی کشور به منابع ارزی خود در خارج از کشور و افزایش درآمد ارزی کشور از محل صادرات نفت در آینده نزدیک خوشبین باشیم.»
به گزارش ایسنا، سعید لیلاز در گفتگو با فرارو معتقد است: «به هر حال باید روزی فرا برسد که تولید در این کشور در اولویت باشد. در ایران هرگاه درآمدهای نفتی افزایش یافته است تمامی سیاست های توسعه ای کنار گذاشته شده و واردات جای تولید را گرفته است و در مقابل با کاهش درآمد ارزی بحث مقاومت ارزی و تولید دوباره مطرح شده است.»
لیلاز با تاکید بر اینکه این کشور بالاخره باید روزی نظام تولید خود را مستقل از نوسانات ارزی برنامه ریزی کند گفت: «کاهش قیمت ارز به هر دلیل اقتصادی یا غیر اقتصادی باعث ارزان تر شدن تولید به نسبت وابستگی آن به واردات خواهد شد. اما باید توجه کرد که دراین شرایط وابستگی به نوسانات ارزی همچنان باقی خواهد ماند.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «کاهش قیمت ارز جدای از افزایش بار کسری بودجه به دولت بعدی و اجبار آن به چاپ اسکناس و افزایش تورم، موجب رشد واردات، فساد اقتصادی الگوی مصرف و تضعیف تولید و اشتغال خواهد شد. علاوه بر این وابستگی به واردات باعث انتقال تمام نوسانات بازارهای جهانی به داخل خواهد شد.»
وی با اشاره به تاثیر اقتصاد بر سیاست خارجی گفت: « وابستگی اقتصاد بر دیپلماسی خارجی کشور نیز موثر است تا جایی که پذیرش تعلیق غنی سازی 20 درصد در آلماتی 2 در برابر لغو برخی از تحریم ها تنها نتیجه افزایش تضعیف بیش از پیش اقتصاد ایران و شکاف بین ملت و دولت بود.»
لیلاز در پاسخ به این سوال که کاهش نرخ ارز آیا می تواند به تک نرخی شدن ارز کمک کند گفت: «شرط تک نرخی شدن ارز این است که تمامی دلارهای زیر و بالای 2500 تومان به قیمت مبادله ای نزدیک شود و تنها یک نرخ بر دلار حاکم باشد. به عبارت دیگر با قطع پرداخت ارز مرجع قطعا ارزش دلار بازار آزاد نیز کاهش خواهد یافت.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر این موضوع که از نظام چند نرخی ارز چیزی جر فساد و رانت بیرون نمی آید گفت: «کاهش نرخ ارز، در صورتی که دولت نیز از پرداخت ارز یارانه ای خودداری کند، می تواند به روند تک نرخی شدن ارز کمک کند.»
لیلاز در مورد آینده بازار ارز و بازگشت قیمت ها پس از عبور از جو روانی گفت: «کاهش نرخ دلار تماما کاذب نیست و مقدار قابل توجه ارز در دست مردم و انتظار بهبود شرایط موجب کاهش قیمت دلار شده است. با پایان یافتن جو روانی حاصل از نتیجه انتخابات نیز معلوم نیست که مردم باز به خرید دلار اشتیاق نشان دهند.»
وی در پایان تصریح کرد: «به دلیل وفاقی که در داخل کشور شکل گرفته است به نظر من ظرف سه چهار ماه آینده گشایشی در وضعیت ارزی کشور به وجود خواهد آمد. این شرایط باعث می شود که نسبت به تحقق دسترسی کشور به منابع ارزی خود در خارج از کشور و افزایش درآمد ارزی کشور از محل صادرات نفت در آینده نزدیک خوشبین باشیم.»
انتهای پیام
نظرات