هشت کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پایان مناظره سیاسی امروز خود، به جمعبندی نهایی صحبتهای خود، هرکدام در مدت دو دقیقه پرداختند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، کاندیداها طبق قرعهکشی به ترتیب زیر دیدگاههای خود را مطرح کردند:
حدادعادل: در آخرین فرصت به ملت ایران میگویم برای انتخاب رییسجمهور کشور ما چند نفر قولها و وعدههای نسبت به آینده دادیم. آینده را آینده معین میکند ولی راه بهتر برای تصمیمگیری این است که مردم به جای آینده نیامده به گذشته تجربه شده مراجعه کند، چون گذشته هرکدام از ما پیش روی شماست و شما با تحقیق در عملکرد گذشته ما بهتری میتوانید تصمیم بگیرد تا آینده.
همانطور که رهبری فرمودند، کاندیداها نباید قولی دهند که اگر سال آینده در آن رابطه از آنها سوال شد شرمنده مردم شوند. من سعی کردم قولی خارج از اختیاراتم باشد و موقوف به تصمیمات سایر قوا باشد، نگیریم. تلاش خواهم کرد با انتخاب همکاران با تقوا، متخصص، با تجربه، متعهد و با کرامت آزادی و حفظ حقوق همه قشرها و مردم که استقلال ایران را در همه تاریخ همه مردم بدست آوردند، آرامش را در کشور برقرار کنند و با تعامل با سایر قوا و پرهیز از جدال و جنجال و کار و کار و کار، همه توان خود را صرف شکوفایی استعدادهای کشور بویژه استعدادهای نسل جوان کشور برای ایران آباد، آزاد و اسلامی و مستقل کنم.
جلیلی: با پشتوانه قدرت، عزت، مقبولیت و کارآمدی ما اسلام ناب و باور به مردم است و جمهوری اسلامی ایران براساس این دو شکل گرفت و هرچقدر این دو با سازوکار دولتی به هم نزدیکتر شوند تولید بیشتری از ظرفیتهای پیشرفت و قدرت ایجاد میشود. این اندیشه یک مدل بیبدیل است و نقطه قوت ماست و میتواند ما را وارد مرحله تمدنسازی کند و آزادی و امنیت را تعریف میکند. دولتی میتواند در این اندیشه مقتدر باشد که هم مردم و هم اسلام ناب را باور کند. دولت مقتدر سازوکار پلیسی ندارد، بلکه مردم و اسلام ناب را که ما در ولایت فقیه میدانیم اعتقاد دارد.
قالیباف: خدارا شاکرم که این روزها این فرصت را پیدا کردم که از منظر یک نامزد ارتباط بیشتری با مردم برقرار کنم. البته در این ارتباطات نگرانیهای جدی را در میان مردم دیدم و صد البته امید مخصوصا چشم امیدم به جوانان عزیز و امیدی است که در چشمهای آن عزیزان دیدم و به من بیش از گذشته آموخت که از سیاست بازی و اختلاف در دولت آینده دوری کنیم.
اگر دغدغهای داریم جز دغدغه مردم چیز دیگری نداشته باشیم، هر چند این روزها ناگزیر بودیم زیاد حرف بزنیم، ولی امیدوارم در دولت آینده مثل کارنامه گذشته ام بیشتر اقدام کنم و کار انجام دهم تا حرف بزنم. به خاطر اعتماد و مشارکت مردم اولویت من تاکید بر حقوق ملت است و ما از فرهنگ نهج البلاغه این را یاد گرفتیم تا حقوق مردم را ندهیم به دنبال حقوق حاکمیت و دولت نرویم. در حوزه دیپلماسی تلاش می کنم که احساسات،قهرمان بازی و تصمیمات ماجراجویانه را از حوزه دیپلماسی دور کنم. طبیعتا نیازمند یک مدیریت جدی در حوزه دیپلماسی عمومی کشور هستیم که نه امتداد وضع موجود و نه برگشت به گذشته باشد، بلکه نگاه به امید در کنار مزیتهایی که کشور عزیزمان دارد. توجه به تشکلها، برگشتن نخبگان به متن تصمیم گیری مهمترین موضوع است زیرا منابع انسانی بسیار اهمیت دارند، مخصوصا تشکلهایی که ریشه دینی، مذهبی و اعتقادی دارند و کشور را تا امروز همراهی کردهاند.
عارف: قبل از اینکه نکاتی را مطرح کنم، باید بگویم در زمان استراحت به من اطلاع دادند آقای دکتر معین، دکتر ظریفیان و آقای احمدی معاون وقت وزیر کشور اظهارات دکتر جلیلی را تکذیب کردهاند.
مردم عزیز! تنها راه پیشرفت کشور، حضور و مشارکت شما در سرنوشت خودتان است. میدانم برخی از شما انگیزه کافی برای حضور در پای صندوقهای رای ندارید اما باید به پای صندوقهای رای آمد. قهر کردن و رای ندادن اعتراض نیست، عقبنشینی است. باید مشارکت حداکثری داشت.
از همه مردم خوب کشورم از همه اقشار مختلف و اقوام گوناگون میخواهم در 24 خرداد به پای صندوقهای رای بیایند و در تعیین سرنوشت خود موثر باشید. یک رای هم ارزشمند است و هم موثر. به کسی رای دهید که نشان داده میتواند کشور را به خوبی اداره کند و از همه ظرفیت کشور برای پاسخگویی به مشکلات شما استفاده کند. به کسی رای دهید که از همه ظرفیتهای قانون اساسی برای پیشرفت و تعالی کشور استفاده کند به کسی رای دهید که ظرفیت استفاده از همه امکانات و همه نخبگان و شایستگان کشور داشته باشد؛ کسی که بتواند با ایجاد دولتی فراگیر و پاسخگو تعالی و پیشرفت کشور را پیگیری کند.
غرضی خطاب به عارف: 10 سال دیر تکذیب کردند. باید زودتر تکذیب میکردند.
غرضی در ادامه: دولتی که پایگاه اجتماعی قوی داشته باشد، دولتی مقتدر است. 55 میلیون یا به قول 50 میلیون صاحب رای است. اگر همه تشریف بیاورند رای دهند دو اتفاق بسیار مهم رخ میدهد. اول اینکه آمریکاییها عقبنشینی میکنند و دوم اینکه شما به کسی که میخواهید رای میدهید. دولتی که توان اجتماعی پایین داشته باشد، نه میتواند با رانت مقابله کند، نه با هیچ چیز دیگر. تعداد کم آرا نفی حقوق فقراست.
شعار من توسعه جمهوریت و توسعه اسلامیت است. توسعه اسلامیت گفتم که دست دولت را از جیب فقرا کم میکنم یعنی نمیگذارم که قیمت دلار به این سرعت خدایی نکرده پایین یا بالا شود و انشاءالله تثبیت شود. توسعه جمهوریت میگویم که ارگانها و سازمانهایی که در کشور نتوانستهاند حقوق خود را کسب کنند؛ البته در بخش استانداران گفتم که از مردم خواهش میکنم خود استاندارشان را انتخاب کنند. در بخشهای دیگر مثل ورزش، هنر و سینما و رسانهها نیز مطالبی را میگویم. در این بخشها خیلی از حقوق پایمال شده است. من چون این تجربه اجتماعی را به مدت 30 سال داشتهام و آمدم ایستادم و نظام مهندسی کشور را ایجاد کردم، نزدیک 500 هزار نفر را در یک بحران اجتماعی اشتغال دادم انشاءالله سعی خواهم کرد همه این ارگانها را قانونمند کنم و دست رانتبگیر و رانتخوار و گرفتارکن را در اینکه در بخش مثلا سینما یک عده با دولت بسازم و یک عده ضددولت شوند ما هیچ پول در این زمینهها کم نداریم. اماکن را نیز انشاءالله سامان خواهیم داد.
رضایی: از شهدا جانبازان و خانوادههایشان، از سپاه، ارتش و نیروی انتظامی تشکر می کنم به ویژه نیروی انتظامی که در این مناظره تضعیف شد.
معلمان، دانشجویان، اساتید، بازنشستگان، کشاورزان و کارگران خود را برای پیروزیهای بزرگ در آینده آماده کنیم. نموداری که اکنون در دست من است نشان می دهد که بیکاری، تورم و گرانی با چه شیبی در حال صعود است، آیا با این وضعیت حق داریم دعوا کنیم، منازعه کنیم و وقت ملت را بگیریم. خیزش حق خواهی اسلامی را درست می کنیم که همه همراه رهبر بزرگمان دور آن جمع شویم که دلشان از این وضعیت خون است چرا همهاش از خودمان دفاع می کنیم ما باید فداکاری کنیم ما دفاع از مردم را اصل میگذاریم.
ولایتی: برای اینکه موضوع فعالیتهای سیاسی در جنگ تحمیلی نادیده گرفته نشود و عجر دوستان ما که در این زمینه زحمت کشیدهاند، نادیده گرفته نشود، لازم است نکاتی را مطرح کنم. اولا من وزیر خارجه دفاع مقدس بودم و بعد از اولین انتخابات هرگاه که کابینه به مجلس معرفی شد حضرت امام از طریق مرحوم حاج احمد آقا پیغامی دادند که فلانی باید وزیر خارجه بماند. آقای روحانی نیز شاهد هستند.
بنده فقط کار سیاسی نکردهام؛ زمینه خرید تسلیحات از کشورهای دیگر با فعالیتهای سیاسی را فراهم میکردم که نمونه آن چین است. سال 61 به چین رفتم با وزیر خارجه این کشور صحبت کردم و گفتم که شما همه نوع سلاح به عراق میفروشید و باید به ما نیز بفروشید او گفت که ما تسلیحات نمیفروشیم اما شرکتی در هنگکنگ است که کمک میکنیم از طریق این شرکت فروش تسلیحات انجام شود کار ما با چین تا آنجا پیش رفت که در این اواخر آلفا جت خریدیم و حتی قرارداد هستهیی امضا کردیم چون چینیها در رسانهها اعلام کردهاند بنده قضیه تسلیحاتی را مطرح میکنم.
در رابطه با جنگ تحمیلی و برای مشخص شدن فعالیتهای انجام شده به دوستان توصیه میکنم کتاب تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی که تالیف بنده و مرجع دانشگاه است و بارها چاپ شده بخوانند تا بدانند چه فعالیتهایی انجام شده است.
نکته بعدی این است که در قطعنامه 598 صحبت از پرداخت غرامت نشده است، بلکه بند 6 در مورد تعیین متجاوز است و به کشورهای دیگر توصیه شده داوطلبانه به دو طرف برای سازندگی کشور کمک کنند، آقای دکتر روحانی از این موضوع خبر دارند.
این موضوع اختلاف نظر و آقای حدادعادل است با اینکه ایشان دوست صدیق بنده است اما ایشان ورودی در این کارهای دیپلماسی ندارند و سختی این مسائل را متوجه نیستند و در نتیجه میفرمایند که کار راحتی بود.
حدادعادل: بنده از این موارد بیاطلاع نیستم.
ولایتی: چون شما اطلاعی ندارید این مطالب را عرض کردم.
حسن روحانی: در آخرین لحظاتی که در محضر مردم هستم از همه اقشار مردم تشکر می کنم و این نکته را میگویم که نیامدهام در مقابل عزیزان دیگر خودنمایی کنم،فقط از مردم میخواهم نه به جملات زیبا که به تدابیر محکم، نه به ادعاهای که به عملکردها،نه به فیلمهای تبلیغاتی که به واقعیتهای عینی، نه به ستادهای پرزرق و برق، بلکه به استقامت در نظر و اینده نگری رای دهند.
40 سال است با سخنرانی،مصاحبه،میز خطابه با شما مردم سخن گفتم، اما هیچگاه شما را فریب ندادم،خلاف عقیدهام هیچگاه سخنی نگفتم،درمعاملات کثیف سیاسی و اقتصادی هرگز وارد نشدم، هیچگاه نخواستم سیاستمداری مشهور باشم،همواره سربلندی نظام و رفاه مردم را بر محبوبیت و عوامفریبی ترجیح دادم.
نمیگویم بهترین انتخاب برای مردم ایران هستم اما امیدوارم همه توان خود را در طبق اخلاص بگذارم و جرعهای آبی در کام تشنه شما مردم بریزم.امیدوارم دولت شما یعنی دولت تدبیر و امید چنان برنامهریزی کند که بیشتر نگران تعالی بیشتر و روابط بهتر با دیگران باشید تا پرداخت اقساط وامهای جدید، زمان بیشتری با خانواده و دوستان خود بگذرانید، غذای مناسب و سالمتری میل کنید، مسکن راحت تری داشته باشید و از امکانات بهداشتی و درمانی بهتری برخوردار باشید و دیگر دائما نگویید: « هر سال دریغ از پارسال».
انتهای پیام
نظرات