در ادامه سومین روز مناظره نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، محمدرضا عارف دیدگاههای خود درباره سیاسی را بیان کرد و دیگر نامزدها به نقد دیدگاههای وی پرداختند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، صحبتهای عارف و نقدهای دیگر نامزدها بدین شرح است:
عارف: در تذکر اولیهام اشاره کردم که خوب بود جمعبندی از دو مناظره گذشته انجام میشد. ما در بخشهای مختلف در کشور با مشکلاتی روبهرو هستیم. به گفته یکی از فرماندهان نظامی، رییس جمهوری باید بیاید که کشور را از حالت بحرانی نجات دهد. سوالم این است که چه کسانی مسوول وضع موجود هستند؟ در دو مناظره قبلی به این موضوع پرداخته نشد. مردم حق دارند بدانند که چه کسانی وضع موجود را به وجود آوردهاند. جریان اصولگرا در هر سه قوه حاکمیت دارد. در مورد قوه مجریه بگویم تقریبا نیرویهای اصلاحطلب در هر بخشی که بودند، حتی در یک بخشداری را حذف کردهاند.
نتیجهاش شرایطی شد که اکنون با آن روبهرو هستیم. عملکرد 8 ساله گذشته نشان داده که نمیتوان برای تحقق آرمانهای انقلاب به یک جناح خاص محدود شد باید از نیروهای متخصص استفاده شود. عملکرد دولت اصلاحات با 8 سال گذشته را اگر مقایسه کنیم، دولت اصلاحات با شعار توسعه سیاسی آمد، اما توسعه فراگیر را دنبال کرد. فعالیت اقتصادی در نفت با هشت دلار آغاز شد اما کل درآمد 173 میلیارد دلار بود. از محل فروش نفت خام، 630 میلیارد دلار نفت خام داشتیم. رشد 6 درصدی اقتصادی، اشتغال متوسط 700 هزار فرصت شغلی وجود داشت. گرانی کنترل شد، تورم 17.3 درصدی مهار شد.
ارز تکنرخی شد و پنج سال باقی ماند. اما سوال این است که با درآمد حاصل از فروش نفت 630 میلیارد دلاری، قرار بود نفت را بر سر سفره بیاوریم چرا نان را برداشتیم باید مسوولیتها را بپذیریم. اینکه میگویند جریان موهوم انحرافی مسوول است خطاست.
رییس دولت این جریان انحرافی را نمیپذیرد. کسانی هستند که آنها را از نزدیکان خود میدانند. اخلاقی این است که جریان اصولگرا مسوولیت خود را بپذیرد. بر این باورم که در دهه چهارم انقلاب دیگر نوبت آزمون و خطا نیست بلکه باید براساس آگاهی و عملکرد خوب کار دنبال شود. اشاره کردم باید اجرایی شدن همه اصول قانون اساسی به عنوان میثاق ملی را دنبال کنیم به ویژه فصل سوم قانون اساسی که حقوق ملت را بیان میکند.
بنده در روز گذشته در سفری که به غرب کشور داشتم، در کردستان و ایلام مردم مطالبات خود را اعلام کردند، همه در مورد گرد و غبار رنج میبردند. ما باید با این پدیده چطور برخورد کنیم. من در دولتم معاونت اقوام را ایجاد خواهم کرد تا مطالبات به حق آنها را دنبال کند. در مورد زنان نیز در قانون اصولی وجود دارد. اصل 21 قانون اساسی هم تاکید کرده است. امیدوارم در دولت آینده از تمام ظرفیتهای قانون اساسی استفاده کرده و پاسخگوی مسائل مردم باشیم.
نقدهای دیگر کاندیداها:
غرضی: از اول جلسه بحث دو گروه اصلاحطلب و اصولگرا بود و سی سال است که کشور توسط این دو گروه اداره میشود. قدرت سیاسی در انحصار این دو گروه بوده که آنها در مقاطعی همدیگر را حذف کردند. اینکه الان در این مناظره افراد مختلفی از اصولگراها و اصلاحطلبها حضور دارند به معنای شکست قطعی این دو گروه است. سوال من از آقای عارف این است که دبیرکل یک حزب گفت که قانون اساسی اصلاحطلبی منشور سازمان ملل است، آیا باز رویمان میشود که بگویم اصلاحطلبیم؟ اگر شما رای دولت دارید نوش جانتان اما اگر اصلاحطلبی بخواهد با ایراد به سایر دستگاهها به قدرت برسد نتیجه آن میشود که عدهای پیدا میشوند از رهبری حزب عبور میکنند. آقای عارف اصلاحطلبند و هم از برخی اسامی نام ببرند که به وسیله آنها میخواهند رای جمع کنند و اشکالی هم ندارد اما باید اصولگراها و اصلاحطلبان بگویند با متن جامعه چه کردهاند؟ متن انقلاب در مشروطه، صنعت ملی شدن نفت، انقلاب اسلامی، جنگ و مبارزه با خارجیها بوده است این دو گروه بگویند چه اتفاقی افتاده که متن انقلاب که 98.2 درصد آرا داشته است اکنون باید کلی هزینه کنند که مردم سر صندوق رای بیایند جز این دو گروه چه کسی مردم را از متن انقلاب دور کرده است.
رضایی: دو جمله از صحبتهایی که پشت تریبون خواندهام را دوباره بگویم. امرز مردم از کشمکشهای سیاسی خسته شدهاند که باید به آن پایان دهیم. مدیریت اصلاحطلبی و اصولگرایی جواب نمیدهد. هرچند در بین اصولگرایان و اصلاحطلبان افراد خوبی وجود دارد که میتوان از همه آنها مشروط بر قبول داشتن رهبری و کارآمدی استفاده کرد و کار بزرگی در کشور انجام داد. پس به خاطر خدا و مردم بنا را بر حق مردم بگذاریم بر محور دور هم جمع شویم و بر گذشتهها صلوات فرستاده و آن را تمام کنیم. الان در تحریم هستیم و مشکلات جدی داریم. انشاءالله همه دست به دست هم میتوانیم مشکلات را حل کنیم.
ولایتی: ای به درویش توانگر به کم و بیش بد است/کار بد مصلحت آن است که مطلق نکنیم. آیا این ایرادی که شما به اصولگرایان میگیرید در دولت اصلاحات نسبت به اصولگرایان انجام ندادید؟ کسی از اصولگرایان در سمتهای بالا باقی گذاشتید یا از دَم همه را برداشتید؟ بالاخره اصولگرایان و اصلاحطلبان بخشی از ملتند و همه نظام و رهبری را قبول دارند. قبول دارم که نباید انحصارطلبی کرد اگر احیانا اصولگرایی در سمت ریاست جمهوری قرار میگیرد از افراد کارآمد، متعهد، متدین و پایبند به نظام قانون اساسی و ولایت فقیه باید استفاده کند و این طور جامعه را تقسیم نکند. شما هم قبول کنید در دولت اصلاح طلبان آنها همین کار را کردند که بعدا اصولگرایان جوابشان را بدهند. والا در دولتهای بعدی از این خبرها نبود.
روحانی: صحبتی ندارم.
حدادعادل: من با آقای عارف موافقم که باید شایستهسالاری شود. ایشان مشکلات امروز را گردن اصولگرایان میاندازند که چرا اصلاحطلبان را کنار گذاشتند، اما دیدیم که آقای خاتمی که دولت را از آقای هاشمی گرفته بودند چه پاییز برگریز اصلاحاتی را راه انداختند. مملکت را مثل یک گونی جلوی پنجره تکاندند و در برخی ادارات تنها آبدارچی باقی مانده بود. ما میگفتیم که چرا این تغییرات را انجام میدهید گفتند هرکه به خاتمی رای نداده باید برود.
من به آقای عارف رفیقم و هر دو دانشگاه تهرانی هستیم، اما میخواهم بگویم که در خود مجلس اصلاحات با من چه کردند. مگر من چه کار کرده بودم. زمانی که وزارت کشور اعلام کرد که من رای نیاوردهام، من اعتراضی نکردم اما بعدا شورای نگهبان اعلام کرد که بنده رای آوردهام، اما مجلس اصلاحات 5 ماه یک لنگه پا در جلوی در مجلس مرا نگه داشت و اعتبارنامه من را امضا نکرد. «کفاره شرابخورهای بیحساب مخمور در میانه رندان نشستن است».
شما گفتید همه چیز زیرسر اصولگرایان است. اما آقای احمدینژاد هیچگاه خود را اصولگرا ننامید. ما هم همه چیز را زیر سر احمدینژاد نمیدانیم.
حکایتی است که «خانه کسی را دزد زده بود و همه همسایگانش به او ایراد میگرفتند که مثلا قفل در را محکم نبستید، چرا دیوار را بلند نساختید. چرا وسایلت را فلانجا گذاشتید. آخر صاحبخانه با عصبانیت گفت؛ یک حرفی هم به دزد بزنید.» من میخواهم بگویم که یکی هم بگوید که دشمن خارجی ما را تحریم کرده و مقصر است. نمیگویم اصولگرایان مقصر نیستند اما لطفا آن را هم بگویید.
آقای عارف میگویند که در برخی استانها ریزگردها وجود دارد، اما ایشان میدانند که این مساله شش ماه، یک سال، دو سال نیست و البته خارج از حیطه یک کشور هم هست و نیازمند یک حرکت جهانی است و شاید با 10 سال هم درست نشود. البته این دولت هم اقداماتی کرده است اما دیگر نمیشود که دستور بدهند که ریزگردها نیایید.
جلیلی: آقای عارف من شما را به انصاف میشناسم. چند نکته عرض میکنم و توضیح شما را میشنوم. شما خیلی بحث آزادی را مطرح کردید. این چند موردی که وجود دارد زمانی که شما در مسئولیت بودید آزادی نبود؟ نمیخواهم بحث دو جناح خاص را مطرح کنم، بحث مردم را مطرح میکنم. چرا در زمان دولت شما هر اعتراض اجتماعی با بدترین وضع با آن برخورد و بیتدبیری میشد.
عارف: میشود مثال بزنید.
جلیلی: در سمیرم چند نفر وقتی یک اعتراض اجتماعی شد کشته شدند؟ هشت نفر. در ایذه چهار نفر. در فیروزآباد چهار نفر و در سبزوار یک نفر.
عارف: اینها تقصیر دولت بود.
جلیلی: بالاخره تدبیر است.
عارف: نیروی انتظامی زیر نظر دولت است.
جلیلی: زیر نظر شورای تامین استان و استانداریهاست. حالا این را میگویید نه. در صورتی که همه برخوردها زیر نظر دولت، وزارت کشور و شورای تامین استان است. مثال دیگری میزنم. حالا که بحث دانشجوی ستارهدار را مطرح میکنید، دانشجوی ستارهدار از کی مطرح شد؟ وزیر علوم، آقای توفیقی، فروردین ماه امسال مصاحبه کردند و گفتند این مال زمان ما بود. فراتر از آن این خیلی بیسابقه است که وزیر علوم وقت آقای معین نامهای به رییسجمهور مینویسد که 50 دانشجویی که از یک انجمن اسلامی مستقل جلوی وزارت علوم رفتهاند و اعتراضی کردهاند با آنها برخورد امنیتی، قضایی، اطلاعاتی و سیاسی و حقوقی شود. عرض من این است که چون شما به انصاف می شناسم که این طور بحث ها در برخورد با مردم مهم است زیاد در مورد جریانات سیاسی خاص بحث نمی کنم. برخوردهایی در شکلهای مختلف صورت می گیرد و بعد آن گونه صحبت می کنیم که انگار آن موقع آن بحثها نبوده است.
یا در بحث آزادی رسانهای عدالت رسانهای آن موقع چقدر بود وقتی می گوییم آزادی بخشی از آن امکان دادن به بقیه است حجم رسانهها در اختیار چه کسانی بود. همین اقوام، اقلیتها، شهرها و روستاها چقدر سهم رسانهای داشتند. 80 - 90 درصد آن دست عدهای خاص بود که معروف به زنجیرهای شدند. میخواهم بگویم حرفهایی که مطرح میشود باید در مصدایق به خوبی دنبال شود. میگویید وضع موجود انگار وضع موجود وضع بسیار بدی است. ما پیشرفت های بسیار خوبی داشتیم. چرا آنها را نادیده می گیریم؟ حتما ایراد شما به نقایص است نه پیشرفتهای خوبی که همه به آن اعتراف می کنند. اتفاقا این نقایص از وقتی صورت گرفت که از مبانی اصولگرایی زاویه گرفته شد. سال 88 اوج مشارکت در کشور بود و مانور جمهوریت بود و به دنبال نشان داده شد که در جمهوری اسلامی ایران مشارکت بالا است و در یک رقابت گسترده کسی نمی توانست مشارکت را در انتخابات 88 را نفی کند. مبنا هم باید قانون باشد به خاطر همین بود که دو روز قبل ازانتخابات اوباما نامهای به رهبری نوشت که بدون ایران مسائل حل نمیشود. در آن زمان چه کسانی فتنه به پا کردند و ایران را دچار فتنه کردند و دوباره همانها را به طمع انداختند و کسانی که دچار یاس شده بودند امیدوار کردند.
قالیباف: آقای عارف فرمودند اگر در دولت قرار بگیرند معاونت مربوط به اقوام را تشکیل میدهند. سوال من این است در دولتی که شما به عنوان معاون اول و وزیر بودید و این هم جزو قانون اساسی بود؛ میتوانستید آن زمان این کار انجام دهید. چه ضمانتی وجود دارد که دوباره مسئولیت را در دست بگیرید و این کار نشود یا در مورد حوزه فرهنگی تشکلهای مردمی و به ویژه تشکلهای مردمی که رویکرد و جوهره مذهبی دارند و اثرگذار هستند و بخش عمده باورهای مردم هستند چه کارنامهای داشتهاید و چه ضمانتی است که آن اقدام دوباره تکرار نشود.
حدادعادل: اینکه آقای دکتر عارف میفرمایند معاونت اقوام درست میکنند؛ پرسش من این است که آیا برای قوم فارس هم معاونتی درست میکنید؟! (با خنده)
عارف در دفاع از خود: در مورد اظهارات آقای غرضی میگویم نگاه من همواره مبتنی بر همگرایی بوده است و معتقد هستم بر اساس تواناییها و نه بر اساس دیدگاههای جناحی افراد باید انتخاب کرد. اعتقاد من به همراهی 51 درصدی است اگر با رقیبم رای مشترک 51 درصد داشته باشم آن را مبنای حرکت قرار میدهم. 51 را فدای 49 نمیکنم و در آینده هم همین منش را دنبال خواهم کرد. ما تفکر اصلاحطلبی را یکی از اصیلترین جریانها و تفکرات انقلاب میدانیم که به همه ارزشها و قانون اساسی وفادار است بنابراین قانون اساسی جریان اصلاحطلبی همان میثاق ملی ما است اینکه فردی حرفی زده است نباید به حساب کل جریان اصلاحطلبان گذاشت.
غرضی: چرا همان زمان عکسالعمل نشان ندادید؟ من از اینجا میسوزم آقای عارف. آن آقا که هیچ سمتی در جمهوری اسلامی نداشت یکباره دبیرکل اصلاحطلبان شد. من حرف شما را قبول دارم که اصلاحطلبی بخشی از انقلاب است اما آن دبیرکل چنین اظهاراتی را مطرح کرد و یک نفر پاسخ وی را نداد.
عارف: آقای غرضی اینکه هر کسی حرفی بزنند نباید به حساب کل جریان گذاشت.
غرضی: شما معاون اول بودید. آقای دکتر من که با شما جدل ندارم. من به شما علاقهمند هستم اما یک نفر جواب وی را نداد. نمیخواهم اسم آن بزرگوار را بیاورم. آن بزرگ هم ساکت بود و همه را مأیوس کرد از اینکه بگوییم اصلاح طلبی بخشی از انقلاب اسلامی است آیا این حرف است که بگوییم منشور سازمان ملل، قانون اساسی ایران است؟ سال 1328 وقتی که سازمان ملل تشکیل شد در اصفهان مرحوم حاج میرزا آقای شیرازی به منبر رفت و قانون شورای امنیت را با نامه حضرت امیر برای مالک مقایسه کرد و گفت مردم این منشور سازمان ملل است و این نیز مکاتبه حضرت امیر. من کاری به سیاست ندارم اما آیا آدم اینقدر باید خود را حفظ نکند یا معطل نباشد. نه یک روزنامه و نه یک مسئول اصلاحطلب به دهن این فرد نزد. آقایان اصلاحطلب آینده عمر من تمام است شما اگر میخواهید در این کشور صاحب امتیاز باشید این قانون اساسی 98.2 درصد رای دارد.
عارف: آقای رضایی بحث شایستهسالاری را مطرح کرد که در برنامههایم آن را قرار دادم. در دورانی که ما مسوولیت داشتیم، تعدادی از مدیران عامل پست و مخابرات از جریان اصولگرا بودند. حتی آقای خاتمی از وزیری در کابینهاش استفاده کرد که به او رای نداده بود. بنا نیست در اینجا از همه عملکرد دولت اصلاحات دفاع کنم. بحثی را آقای حدادعادل در مورد عدم استفاده از همه ظرفیتها مطرح کرد، بنده معتقدم که باید از همه ظرفیتهای داخل کشور و افرادی که تعهد به قانون اساسی دارند، استفاده کرد. اینکه آقای احمدینژاد اصولگراست یا نه، طی این سالها دیدیم که همه جریان اصولگرا پشت سر احمدینژاد ایستادند .
بنابراین همه با هم باید برای حل مشکلات کشور قدم برداریم و یک دولت مقتدری روی کار بیاید. اکنون رشد رسانهها و نشریات و احزاب و NGOها را ببینید در همه زمانها چگونه بوده است. اکنون قابل مقایسه نیست. یارانه به احزاب چگونه تعلق میگیرد. یارانه به رسانهها به چه صورت پرداخت شده است. آیا یارانههایی که به روزنامه اصولگرا داده میشد، به اصلاحطلب هم داده میشد. وزارت ارشاد باید در این زمینه گزارشی را ارائه کند. باید زمینه رشد آزادی بیان بر طبق قانون اساسی فراهم شود. هیچ راهی جز اعتماد به مردم و پذیرفتن خطا نداریم. البته پیشرفتهای خوبی هم حاصل شده است. باید راهحلی برای مشکلات پیدا کنیم. در زمینه علمی دستاوردهای خوبی داشتهایم. زمانی که بحث نانو مطرح شد، بنده اواخر کارم در سازمان مدیریت بود. گفته شد که چون تازه شروع شده، میتوانیم دستاوردهای خوبی داشته باشیم. در زمانی که معاون اول هم بودم، گفتند رییس جمهور یا معاون اول باید اجازه دهد که رییس ستاد نانو انتخاب شود و ظرف چند سال جزو 15 کشور اول دنیا باشیم، اما اکنون رتبه ما در نانو یک رقمی شده است، اما در مورد بحثهای سال 88 بنده در دانشگاه که رفتم یکی از مطالبات دانشجویان مسائل سال 88 بود. در چهار سال گذشته تریبونها یکسویه و انحصارا در اختیار یک جریان بود. بیاییم در یک فضای دوستانه حوادث سال 88 را تحلیل کنیم و با نگاه آینده ان شاءالله این لکه ننگ تکرار نشود. بنده در دانشگاه سعی کردهام که دانشجویان را متقاعد کنم که مشارکت حداکثری وجود داشته باشد. دانشجویان هزینه دادهاند. باید از گذشته عبور کنیم و فضایی پیش آید که مانند گذشته نباشد. صداوسیما در چهار سال گذشته چه کرد. تصویر خاتمی را به عنوان جاسوس نشان داد؟ این اخلاق است؟ والله قصدم کسب رای نیست به خاطر اخلاقی است که به آن پایبند هستم.
من نظام را دوست دارم و به نظام، ولایت فقیه و قانون اساسی اعتقاد دارم چرا ما به هم برچسب می زنیم. ما باید با همدلی جلو برویم، من نمیخواهم بحثهای سال 88 را باز کنم. من درد می کشیدم، اما سکوت معنادار کردم همه نگران هستیم وباید با صمیمت و نگاه مشترک جلو برویم، ما در راهبردهای خود هیچ اختلافی نداریم، اما اختلاف سلیقه وجود دارد که میتواند موجب نشاط و تحرک شود. امروز مهمترین مسئله، مسئله جوانان است نباید آنهارا از دست دهیم. بناست از تمام تجارب دولت های گذشته استفاده کنم و قرار نیست در گذشته متوقف شوم. من از دستاوردهای دولت اصلاحات استفاده می کنم، البته نقدهایی به آن دارم.
جلیلی:
من به شما برچسب نزدم و فقط گفتم اتفاقاتی در دوره اصلاحات رخ داده است آیا وقایع سال 88 ظلم به نظام نبود؟
عارف:
به نظام ظلم شد و باید بررسی کرد و سهم همه افراد و گروهها در شکل گیری این ظلم را مشخص کرد.
غرضی:
یک بار در دولت اصلاحات و یک بار در دولت اصولگراها وزیر نفت عوض شد و با آمدن وزیر نفت بعدی قیمت نفت افتاد. سینه من مالامال عذابی است که کشیدهام. باید قبول کنیم عناصری که در دولت انتخاب کردهایم،عناصر انتصابی بودند. تقصیر وزیر دولت اصلاحات بود که قیمت نفت افتاد و الان آقای عارف می گوید این اتفاق بدی بود روی کار آوردن آدمهایی که منسوب به ستادهای ما است گرفتاری فراوانی ایجاد کرده و بیاییم تعهد کنیم که رفقای خود را در دولت دعوت نکنیم.
عارف:توقع مردم از دولت پیگیری جدی مطالباتشان است.
انتهای پیام
نظرات