اداره کشور مثل هدایت کشتی است نه راندن دوچرخه. برخی از برنامههای ایجاد اشتغال در سالهای قبل آغاز شده و اصلاح در ساختار آن از سال 1395 به بعد آغاز میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مسعود نیلی - تدوینگر سند استراتژی توسعه صنعتی - در جمع اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران گزارشی درباره وضعیت و آینده اشتغال و بازار کار کشور ارائه کرد.
وی سخنان خود را با طرح این پرسش که تحلیل از مهمترین مسئله پیش روی آینده اقتصاد چیست؟ آغاز کرد و گفت: تورم به محض بروز مورد توجه قرار میگیرد و همواره نسبت به آن هشدارهایی داده میشود اما شرایط در مورد اشتغال به نحوی است که ممکن است تبعات آن ناگهان ما را غافلگیر کند.
نیلی ادامه داد: در تونس و مصر همواره مقالاتی نوشته میشد که براساس آن عنوان میشد کار در وضعیتی است که میتواند مشکلآفرین باشد.
تدوینگر اولین سند استراتژی توسعه صنعتی با بیان اینکه از سال 1335 که سرشماری نفوس و مسکن در کشور شروع شد جمعیت کشور 19 میلیون نفر بود گفت: در سال 1345 حدود هفت میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شد که 36 درصد رشد در طول 10 سال را نشان میدهد. همچنین در سال 1355 هشت میلیون نفر و حدفاصل بین سالهای 1355 تا 1365 حدود 16 میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شد که عمده این افزایش به نیمه دوم این دهه بازمیگردد.
وی ادامه داد: در حدفاصل بین سالهای 1365 تا 1390 به طور متوسط سالی یک میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شد که نشان میدهد پس از سال 1365 جمعیت کشور به شدت کاهش یافته است.
به گفته نیلی، متولدین بین سالهای 1355 تا 1365 و تا پایان عمر این نسل در مراحل مختلف نیازهای مختلفی را مطرح کرده و میکنند.
اولین تدوینگر اولین سند استراتژی توسعه صنعتی اظهار کرد: رشد بالای جمعیت بین سالهای 1335 تا 1345 و بین سالهای 1355 تا 1365 دو قله رشد جمعیت جوان را ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه با کاهش رشد جمعیت بعد از سال 1365 یک خلاء در کشور ایجاد شده است تصریح کرد: در حالی که انتظار میرفت در سال 1387 جمعیت فعال در کشور در بازار کار افزایش یابد ولی این عده وارد بازار کار نشدهاند و در سالهای آینده این طیف وافرادی که ورود آنها به بازار کار پیش بینی می شود براساس هرم سنی آنها فشار زیادی در آینده به بازار کار وارد میکند.
نیلی با تاکید بر اینکه این موضوع به این دلیل است که در بین سالهای 1385 تا 1390 اقتصاد ما شغلی ایجاد نکرده است خاطرنشان کرد: همچنین نرخ بیکاری زنان در کشور ما بعد از سال 1385 حدود 10 واحد درصد افزایش یافته است. وقتی اقتصاد دچار نوسان میشود اولین فشار به اشتغال زنان وارد میشود.
به گفته اولین تدوینگر اولین سند استراتژی توسعه صنعتی ، تعداد شاغلان زن در سال 1365 کمتر از یک میلیون نفر و تا سال 1384 به چهار میلیون نفر رسید. این درحالی است که در حد فاصل بین سالهای 1385 تا 1390 حدود 900 هزار نفر از تعداد شاغلان زن کم شده است.
وی با تاکید بر اینکه متوسط سقف درآمد شاغلان هم طی این سالها نزولی بوده است خاطرنشان کرد: کسانی که در حد فاصل بین سالهای 1385 تا 1390 باید وارد بازار کار میشدند ورود خود را به تعویق انداخته و به امید پیدا کردن شغل بهتر به دنبال کسب تحصیلات بیشتر بودهاند.
نیلی تصریح کرد: آموزش عالی، توسعه بسیار بیشتر از آنچه که اقتصاد ما به آن نیاز داشته، انجام داده است.
تدوینگر اولین سند استراتژی توسعه صنعتی با بیان اینکه ما از نظر تعداد دانشجویان در هر 100 هزار نفر به بالاترین رتبه ها در سطح جهان رسیدهایم گفت: ما بدون توجه به این که در ساختار اشتغال چه میزان عرضهای داریم آن را رشد دادهایم و در بین جوانان ما نیز جا افتاده است که هر چه تحصیلات بیشتر باشد می توانند درآمد بیشتری کسب کنند. از سوی دیگر نیروهایی که آموزش عالی در ایران تربیت می کنند متناسب با کارهای دولتی بوده و امکان جذب آنها در بنگاهها وجود ندارد.
وی افزود: درحالی که بیکاری در اقتصاد ما مشکل ساز است ما واردکننده نیروی کار افغانی هستیم زیرا نیروی کار تحصیل کرده حاضر به انجام مشاغل پایین نیست.
نیلی با تاکید بر اینکه نسبت کل مشاغل به کل جمعیت در دنیا حدود 45 درصد است و این موضوع بدین معنی است که هرفرد نانآور تعداد 2.2 نفر است، تصریح کرد: در کشورهای شرق آسیا نسبت کل مشاغل به کل جمعیت حدود 55 درصد است آن هم به این دلیل که زنان شاغل بوده و هر یک نفر نانآور 1.7 نفر است. در ایران نیز نسبت کل شاغلان به کل جمعیت 27 درصد است و هر فرد نانآور 3.7 نفر است.
او با بیان اینکه این موضوع به این دلیل است که تعداد شاغلان زن در ایران کم است و مرد تامین کننده زندگی است، تصریح کرد: در سال 1390 تعداد شاغلان مساوی تعداد خانوارها بود بدین معنی که در برخی خانوارها دو نفر شاغل بودند یا این که در یک خانواده همه بیکار بودند.
وی درباره تعریف سازمان جهانی کار از فرد شاغل بیان کرد: شاغل کسی است که طی 10 روز گذشته یک ساعت کار کرده و درآمد داشته است.
نیلی گفت: آخرین آمار ایجاد اشتغال متعلق به سالهای 1380 تا 1385 بوده است که به طور متوسط برای 700 هزار نفر شغل جدید ایجاد شده و این گروه آخرین کسانی بودند که برای آنها شغل قابل توجهی ایجاد شده است. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی بین سالهای 1368 تا 1390 پنج درصد بوده است ولی زمانی که این رشد با نوسان همراه باشد ایجاد شغل نمی کند.
تدوینگر اولین سند استراتژی توسعه صنعتی با تاکید بر اینکه رشد اقتصادی زمانی است که با ثبات همراه باشد، بیان کرد: در سال 1391 و 1392 رشد اقتصادی ما بین منفی نیم تا منفی یک درصد بوده است و این یعنی متوسط رشد اقتصادی ما با کاهشی بیش از پنج درصد مواجه بوده است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه با توجه به شرایط فوق این سوال پیش میآید که آیا کاهش رشد موقتی است و یا همچنان استمرار دارد، خاطرنشان کرد: از سال 1388 به بعد نیز شتاب تورمی داشتهایم و با توجه به این موضوع این سوال پیش میآید که آیا تورم درسالهای نزدیک به آینده کاهش مییابد یا خیر. با پاسخ به این سوالها امکان پیش بینی وضعیت اشتغال در ایران به وجود میآید.
انتهای پیام
نظرات