• دوشنبه / ۶ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۶:۰۱
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 92030603667
  • منبع : فضای مجازی

حمله شدید روحانی به سیاست خارجی احمدی‌نژاد

حمله شدید روحانی به سیاست خارجی احمدی‌نژاد

یک کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ضمن انتقاد شدید از روند سیاست خارجی دولت‌های نهم و دهم، ابراز عقیده کرد که در صورت اقتضا، از مذاکره و گفت‌وگوی دو جانبه با آمریکا نباید پرهیز کرد.

یک کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ضمن انتقاد شدید از روند سیاست خارجی دولت‌های نهم و دهم، ابراز عقیده کرد که در صورت اقتضا، از مذاکره و گفت‌وگوی دو جانبه با آمریکا نباید پرهیز کرد.

به گزارش ایسنا، چکیده‌ای از گفت‌وگوی دیپلماسی ایرانی با حسن روحانی در پی آمده است:

* در تاریخ چند سده اخیر ایران، برهه‌ای را نمی‌توان یافت که روابط ایران با کشورهای اروپایی به سردی، نامطلوبی و تنش‌آلودی امروز باشد. وجود تحریم‌های گسترده اتحادیه اروپا علیه ایران گواهی بر این ادعاست. تکلیف کشورهایی مثل آمریکا و کانادا هم که روشن است؛ هروز تهدید و تحریم جدیدتر. آفریقایی‌ها علیرغم برخورداری از حمایت‌های بی‌دریغ مادی و معنوی ایران پس از انقلاب، در سال‌های اخیر روی از ما گردانده‌اند. کار به جایی رسیده که سنگال و سیرالئون و کنیا هم به ما روی خوش نشان نمی‌دهند. قطعنامه‌های سازمان ملل علیه ما (در زمینه حقوق بشر) با آرای بی‌سابقه و بالا به تصویب می‌رسد. هیچ موقعیت ارزشمندی در عرصه بین‌المللی نمی‌توانیم کسب کنیم. فی‌الواقع اگر بخواهیم دوستان و همراهان خود را در صحنه بین‌المللی و در میان کشورهای بزرگ و کوچک جست‌وجو کنیم، شاید از انگشتان یک دست تجاوز نکنند؛ آن‌هم کشورهایی که عموما فاقد اعتبار بین‌المللی هستند.

* طی سال‌های گذشته، به دلیل سیاست‌های اتخاذ شده، حق انتخاب‌های استراتژیک ایران بسیار محدود شده و به جز روابط محدود با برخی کشورهای کم‌اهمیت آمریکای لاتین که آن هم اخیرا کاهش یافته است، ایران ناگزیر به اتکا به سیاست‌های دو پهلوی کشورهایی مانند روسیه و چین و هند در سطح بین‌المللی شده است.

* جمهوری اسلامی ایران در حالی شرایط دشواری را به لحاظ منطقه‌ای و بین‌المللی تجربه می‌کند که تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا بسیاری از رژیم‌های دیکتاتوری و یا وابسته به غرب را در منطقه سرنگون و یا متزلزل ساخته است. چنین شرایطی قطعا می‌توانست دستاورد بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب شده و موازنه استراتژیک در منطقه را کاملا به سود ایران متحول کند اما برخی تندروی‌ها و رفتارهای نسنجیده موجب شد که جمهوری اسلامی ایران از این فرایند بهره کافی را نبرد.

* متاسفانه در سال‌های اخیر، دولت نهم و دهم به نام سیاست خارجی تهاجمی به اقدامات بی‌هدفی در سطح بین‌المللی دست زده است که بیشتر به بحران‌آفرینی شباهت دارد تا یک سیاست خارجی منسجم و فراگیر. به عبارت دیگر، بررسی رفتار و عملکرد دولت نهم در حوزه سیاست خارجی نشان‌دهنده مجموعه‌ای از اقدامات ناهماهنگ، نامتجانس و بعضا متضاد است که حتی اطلاق عنوان سیاست خارجی بر آنها نیز دشوار به نظر می‌رسد. طرح غیر دیپلماتیک موضوعاتی مانند نفی هولوکاست و ضرورت محو اسرائیل که به بیان رئیس‌جمهور مهم‌ترین جلوه سیاست خارجی تهاجمی دولت محسوب می‌شود، در حالی دشمنان جمهوری اسلامی ایران را در دشمنی خود علیه ایران متحدتر و مصمم‌تر ساخت که کشور به دلیل پیگیری برنامه هسته‌ای خود نیازمند آرامش بیشتر در سطح بین‌المللی بود. این‌گونه مواضع تند و پرهزینه که بیشتر اهدافی تبلیغاتی داشته است، اغلب بدون آنکه هیچ تاثیر مثبتی بر منافع ملی کشور داشته باشد، پس از مدتی رها شده و به فراموشی سپرده شده و تنها در نهایت پیامدهای ناگوار آن برای کشور باقی مانده است.

* یکی از مهم‌ترین نتایج این رفتارها، تشدید امنیتی شدن چهره جمهوری اسلامی ایران بوده است که بیش از همه رژیم صهیونیستی از این وضعیت سوء استفاده کرده است. بر اساس قطعنامه‌های صادر شده علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران مهم‌ترین و اصلی‌ترین تهدید صلح و امنیت بین الملل معرفی شده است.

* بهترین موقعیت برای آمریکا زمانی فراهم شد که دولت نهم با تغییر گفتمان و نادیده گرفتن ملاحظات شناخته شده سیاسی و بین‌المللی راهی را برگزید که به تنش و رویارویی نه تنها با آمریکا که با بخش قابل توجهی از کشورها از جمله همسایگان منتهی شد.

* روابط ایران و آمریکا دارای زخم‌های عمیق و مزمن است. در سه دهه گذشته، مجوز مذاکره و زمینه‌سازی تجدید رابطه با آمریکا از سوی رهبری معظم جمهوری اسلامی ایران داده نشده است. سخنان اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر عدم مخالفت ایشان با مذاکره با آمریکا با حفظ خطوط قرمز، زمینه جدیدی را برای دفاع از حقوق حقه ملت ایران در مواجهه دیپلماتیک مستقیم با آمریکا فراهم کرده است.

* در شرایط کنونی، باید شرایط فعلی را به دقت مورد ارزیابی قرار داد و در صورت اقتضا، از مذاکره و گفت‌وگوی دوجانبه با آمریکا پرهیز نکرد. در گام‌های نخست باید به مذاکره به مثابه بستری برای جلوگیری از شدت یافتن بیش از پیش فشارها و متوقف ساختن روند تحریم‌های کنونی نگریسته شود و در مراحل بعدی باید در پی تعدیل فضا تا حذف کامل تحریم‌ها پیش رفت.

* مذاکره به صرف مذاکره و بدون حصول نتیجه، مورد قبول من نیست. برای مذاکره با آمریکا باید دستور کار و هدف مشخص و روشنی داشته باشیم.

* دولت های نهم و دهم پس از هوشیاری ناقص و دیرهنگام از تبعات تحریم‌ها علیه کشور، راهبرد گام به گام برای برون‌رفت از بحران هسته‌ای را برگزیده‌اند که تا کنون نتیجه مثبتی نداشته و در هر دور مذاکره، موضوع معامله و چانه‌زنی، لغو و یا کاستن از تحریم‌هایی است که در دور قبلی وجود نداشت.

* بلندپروازی‌های ترکیه در منطقه برای ما نیز خالی از مشکل نیست. همه این واقعیت‌ها ایجاب می‌کند که تحولات این کشورها با دقت رصد شده و در قبال آنها تمهیدات لازم مخصوصا در مرزهای مشترک در نظر گرفته شود.

* اختلافات قومی، مذهبی، مرزی و ارضی در بخش جنوبی کشور با گذشت سال‌ها نه تنها کاهش نیافته بلکه با تحریکات قدرت‌های پیرامونی و فراپیرامونی افزایش یافته است. اختلافات مذهبی و قومی بالاخص تنازع شیعی - سنی بیش از هر زمان دیگر در این محیط ناآرام به‌شدت آزاردهنده و مخرب هستند. تفسیر احکام و مبانی ارزشمند اسلامی با نگاه متحجرانه طالبانی چهره اسلام و مسلمانان را مشوه و لکه‌دار کرده است. تحجر تنها مشکل موجود نیست که ایران اسلامی با آن مواجه بوده و هست. خشونت و تروریسم و مواد مخدر راه تنفس سالم و آزاد ایران را به طرف شرق و غرب دشوار کرده است. تحرکات قومی با همراهی و تحریک دولت‌ها و گروه‌های خارجی به این وضعیت نابهنجار کمک کرده است. همه اینها مشتی است از خروار؛ مشکلاتی که دولت آتی ایران با آنها مواجه خواهد بود.

* واقعیت این است که روسیه، به رغم سیاست "نگاه به شرق" ایران، حفظ منافع خود را در گرو تقویت رابطه با غرب دیده است. حمایت روسیه از قطعنامه‌های تحریمی ایران در شورای امنیت و لغو برخی معاهدات نظامی، تنها برخی از اقدامات ضد ایرانی روسیه بوده است. استفاده از کارت ایران در بازی با غرب و مخصوصا آمریکا، برای روسیه همیشه سودآور بوده است.

* سایرهمسایگان شمالی هم با درک شرایط ایران و استفاده از موقعیت، به تقویت روابط خود با غرب پرداخته و با درجات مختلف از ایران فاصله گرفته‌اند تا مبادا رابطه آنها با غرب دچار مخاطره شود. در میان آنها، جمهوری آذربایجان، بدون اغراق، به خطر امنیتی برای ایران تبدیل شده است.

* برای پی بردن به علل و دلایل بروز و استمرار این وضعیت باید عوامل و اقداماتی که موجد آن بوده مورد شناسایی قرار گیرد. پیوند سیاست خارجی با سیاست داخلی موجب شده تا تصمیمات حیاتی و سرنوشت‌ساز کشور دچار شعارزدگی، خیال‌پردازی و عوام‌گرایی شود.

* متاسفانه کشور در حوزه مناسبات خارجی در شرایط مناسبی قرار ندارد و هر دولتی که در آینده به قدرت برسد باید بخش مهمی از تلاش‌های خود را معطوف به بازسازی این مناسبات کند. باید در گام نخست از سوء تفاهم‌ها و تنش‌های غیر ضروری در روابط با قدرت‌های بزرگ و همچنین برخی قدرت‌های منطقه‌ای کاست. اولویت سیاست خارجی دولت من در درجه اول تامین و حفظ منافع ملی از طریق اعتمادسازی و تنش‌زدایی با جهان خارج است. اولویت سیاست خارجی دولت من در درجه اول تامین و حفظ منافع ملی از طریق اعتمادسازی و تنش‌زدایی با جهان خارج است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۶:۱۳

صحبت های ایشان کاملا منطقی و عاقلانه است. امیدوارم که ایشان رای بیاورند.

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۶:۲۹

استاد دست شما درد نکند

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۶:۵۱

احمدی‌نژاد هر چی باشه مثل ایشون سر قضیه هسته‌ای كوتاه نيامد آقای روحانی شما اگه یادت رفته مردم یادشون نمیره سیاست خارجی خوب با باج دادن به غربی‌ها که هنر نیست

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۷:۱۸

این سخنان بسیار سنجیده بود و البته می توانست موارد دیگری را هم در بر بگیرد. ظاهرا ملاحظه کردند. امیدوارم در سایه تدبیر درست، امیدی در کالبد جامعه دمیده شود.

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۷:۵۵

درود بر هاشمی. سلام بر خاتمی. رای ما روحانی

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۸:۰۰

خدا کنه همینطور که حرف میزنن بعد رای آوردن هم عمل کنن بهش

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۹:۰۷

درودبرشما

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۹:۲۷

جناب روحانی ، بهتر است بیش از هر تحلیلی ، جای پای امریکای غاصب را در هر کجا از دنیا که پا گذاشته است ، رصد فرمایند !!!!! قسمت اول پیام

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۹:۲۹

قسمت دوم پیام از قاره نوین و بومیان سرخپوست گرفته تا هیروشیما و ناکازاکی ، تا عراق و افغانستان و همین سوریه خودمان! شعارهای امپریالیزم غرب اگر چه فریبنده به نظر می رسد اما عنایت ویژه به این موضوع که لشگر کشی به عراق و افغانستان تحت لوای حقوق بشر و مبارزه با تروریسم ، بیش از یک میلیون و پانصد هزار نفر از افراد همین بشر را قربانی نموده است و علاوه بر آن تخم نفاق و کینه را در بین قبایل و اقوام و مذاهب کاشته و پرورانیده است ، به نحوی که حتی یک روز آرام را هم نمی توانند تجربه کنند، می تواند مشت نمونه خروار دوستی های خاله خرسه امپریالیزم خونخوار باشد .

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۱۹:۳۰

قسمت سوم پیام جناب روحانی بدانند و آگاه باشند که با قدرت گرفتن امپریالیزم و لابی صهیونیزم خونخوار در منطقه ، جدائی طلبی اقوام کرد و ترک و بلوچ و فارس و عرب و لر ، اولین پیامد شوم این حضور خواهد بود و ایضاً حمایت امپریالیزم از این جدائی طلبی ها ، به بهانه حمایت از حقوق بشر ! نمونه اش همین حمایت های مالی کنگره آمریکا از شورشیان بر علیه دولت مرکزی سوریه و ارسال سلاح و مهمات برای آشوبگران جدائی طلب در همه جای دنیا ! نفع امپریالیزم ، در زیر سایه شوم فراماسونری لعین ، در تفرقه بین مردم است ، چون راحت تر و آسان تر بر آنها غلبه خواهند نمود ! حقیر بعنوان فردی از افراد جامعه ایرانی که در زیر پرچم مقدس جمهوری اسلامی ، به زندگی مشغولم ،زهر تمام سختی های داخلی و گرانی ها و مشقات روزگار را با ذره ای از حلاوت دورنمائی که در سایه امپریالیزم در نظر دارید عوض نخواهم کرد و دستان مقتدر رهبر عظیم الشان انقلاب و دکتر احمدی نژاد را در کوتاه کردن دمب اجانب و چشم بد دارندگان به این مرز بوم می بوسم ! زنده باد بهار! زنده باد بهار! زنده باد بهار! حق یار

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۲۰:۳۲

صحبت های ایشان کاملا منطقی و عاقلانه اس ت. امیدوارم که ایشان رای بیاورند

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۶ ۲۲:۵۳

اگه خیلی کارت درست بود همون وقت که دبیر شورا بودی 1کار مثبت برا کشور میکردی الان با حرف زدن کار مردمو جلو نمیبره اگه مردی توی مناظره این حرفارو بزن جواب بگیری

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۷ ۰۰:۳۸

رای ما دکتر حسن روحانی

avatar
۱۳۹۲-۰۳-۰۷ ۰۰:۴۷

درود بر حسن روحانی درود