نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی به بخش مربوط به درآمد هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه 92 با افزایش درآمد هدفمندی به 80 هزار میلیارد تومان مخالفت کردند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا، جلیل جعفری نماینده خلخال در تشریح پیشنهاد خود اظهار کرد: بر اساس ماده 1 قانون هدفمندی یارانهها لازم است قیمت سوخت تا پایان اجرای برنامهی پنجم به قیمت فوب خلیج فارس نزدیک شود، در حالی که با تصویب درآمد 50 هزار میلیارد تومانی هدفمندی در سال جاری کمتر از 25 تا 30 درصد این قیمت محقق میشود و ما ناچار خواهیم بود در دو سال آینده 70 درصد قیمت را افزایش دهیم که فشار زیادی به مردم وارد میکند.
وی افزود: با درآمد 50 هزار میلیاردی هدفمندی یارانهها ما میتوانیم حداکثر 25 هزار تومان یارانه به مردم پرداخت کنیم، یعنی از یارانه پرداختی فعلی به مردم 20 هزار تومان کاسته خواهد شد.
محمد قسیم عثمانی در مخالفت با این پیشنهاد گفت: در سال 91 کل درآمد حاصل از افزایش قیمیت حاملهای انرژی 28 هزار میلیارد تومان بوده و اگر دولت میخواست قانون را اجرا کند باید حداکثر 60 درصد به خانوادهها پرداخت میکرد، در حالی که رقم پرداختی به مردم 42 هزار میلیارد تومان بوده است، بنابراین قانون زیر پا گذاشته شده و نقدینگی افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه برای پرداخت یارانه نقد به مردم به در سال گذشته از بودجه عمومی صرف شده تصریح کرد: برای این کاراز خزانه و بانک مرکزی پول گرفته شده که دولت بعدی باید آن را پس دهد، حالا اگر درآمد هدفمندی به 80 هزار میلیارد تومان افزایش یابد قیمت حاملهای انرژی هم باید 3 برابر شود که این در شرایط تورمی فعلی آتش زدن به اقتصاد کشور است.
ایرج ندیمی در موافقت با این پیشنهاد تصریح کرد: این تصمیمات در معیشت مردم تاثیرگذار است و اگر این موضوع به کمیسیون ارجاع شود به نظر میرسد حرفهای قابل تاملی در این رابطه وجود دارد.
وی همچنین اضافه کرد که همه آنچه که در سال گذشته به عنوان یارانه نقدی بین مردم توزیع شده درآمد ناشی از فروش حاملهای انرژی نبوده است.
محمدرضا فرزین رئیس سازمان هدفمندی یارانهها نیز در تشریح نظر دولت در این رابطه گفت: دولت پیشنهاد مشخصی به مجلس داده ما معتقدیم هدفمندی باید مطابق قانون اجرا شود، امسال این رقم توسط دولت 120 هزار میلیارد پیش بینی شده بود و ما آن را بر اساس اعداد مشخصی تعیین کرده بودیم.
وی با بیان اینکه نرخ رشد نقدینگی در سال 90 در طول 10 سال گذشته پایینترین نرخ بوده است ما امسال نزدیک 30 هزار میلیارد تومان از محل حاملهای انرژی درآمد داشتیم و مجلس هم در بودجه اجازه برداشت 11 هزار یملیارد را به ما داده بود لذا ما یک ریال هم اضافه پرداخت نکردیم و یک ریال هم کسری نداشتیم.
علی لاریجانی رئیس مجلس در این میان اظهار کرد: دیوان محاسبات گزارشی به ما داده که شما از ستاد تدابیر ویژه برای 3 هزار میلیارد تومان مصوبه گرفتهاید که این حتما خلاف قانون است ما سندش را داریم و ستاد تدابیر ویبژه هم برای این چیزها ساخته نشده است.
فرزین در ادامه توضیحات خود گفت: ما هیچ پولی برداشت نکردهایم و آنچه باید پرداخت میکردیم را در قالب سهمیه پرداخت کردهایم، ما باید در طول سه سال قیمت نفت را به 90 دلار برسانیم و اگر امسال این افزایش قیمت موفق نشود سال دیگر باید تحقق یابد و ناچار خواهیم شد تمام گام را در یک سال برداریم.
رئیس سازمان هدفمندی یارانهها با بیان اینکه اجرای هدفمندی منجر به بهبود عدالت و کاهش ضریب جینی شده تصریح کرد: در سال اول اجرای هدفمندی 17 و نیم میلیارد دلار صرفه جویی انرژی انجام شد اما اگر این قانون ادامه نیابد باید در بحث مصرف انرژی راهکار دیگری بیاندیشیم.
جعفر قادری در توضیح مخالفت کمیسیون با پیشنهاد افزایش درآمد هدفمندی به 80 هزار میلیارد تومان تاکید کرد: برداشت از بانک مرکزی برای پرداخت یارانهها 7 هزار و 800 میلیارد دلار بوده که تصویه نشده ضمن اینکه 3 هزار و 500 میلیارد دلار هم از خزانه برداشته شده است.
وی همچنین افزود که افزایش درآمد هدفمندی یارانهها به 80 هزار میلیارد تومان از اساس دارای اشکال است.
در ادامه پیشنهاد جلیل جعفری برای افزایش درآمد هدفمندی به 80 هزار میلیارد تومان با رای موافق 26 نماینده، رای مخالف 109 نماینده و رای ممتنع 15 نماینده از مجموع 197 نماینده حاضر مورد مخالفت قرار گرفت.
علی لاریجانی در همین رابطه گفت: آنچه دغدغهی نمایندگان در این رابطه است بحث هزینههای هدفمندی است تا مبادا پولی که به مردم داده میشود کاهش یابد.
بنابراین کمیسیون تلفیق با همین نگاه هزینههای هدفمندی را به نحوی اصلاح کند که دریافتی مردم تغییری نکند.
وی تاکید کرد: باید پرداخت نقدی به مردم با روال موجود انجام شود و اگر مازادی بود به بخش بهداشت و درمان و سایر بخشها اختصاص یابد.
انتهای پیام
نظرات