• سه‌شنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ / ۰۹:۵۴
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 92021006531
  • خبرنگار : 71038

تبارشناسی کاندیداهای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری

تبارشناسی کاندیداهای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری

مروری گذرا بر لیست کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری یازدهم یادآور این موضوع است که بسیاری از کاندیداها دارای گرایش سیاسی مشترک هستند؛ گرچه با چهره‌های متفاوتی حضور پیدا کردند، و اگرچه برخی اعتقاد به مستقل بودن خود دارند و عنوان می‌کنند این مشی را تا پایان انتخابات حفظ می‌کنند.

مروری گذرا بر لیست کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری یازدهم یادآور این موضوع است که بسیاری از کاندیداها دارای گرایش سیاسی مشترک هستند؛ گرچه با چهره‌های متفاوتی حضور پیدا کردند، و اگرچه برخی اعتقاد به مستقل بودن خود دارند و عنوان می‌کنند این مشی را تا پایان انتخابات حفظ می‌کنند.

از این رو و با هدف آشنایی هر چه بیشتر با گرایش‌های سیاسی کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در گزارشی به تبارشناسی این چهره‌های سیاسی پرداخته که به این شرح است:

از جریان اصلاح‌طلب افرادی چون محمدرضا عارف، حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، محمد شریعتمداری و مصطفی کواکبیان برای حضور در عرصه انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کردند که در بررسی تبارشناسی سیاسی آنها به این موضوع پی می‌بریم که اکثر آنها در مکتب سیاسی نشات گرفته از سیاست افرادی چون خاتمی و هاشمی‌رفسنجانی قرار دارند، به عنوان نمونه از محمدرضا عارف به عنوان فردی یاد می‌شود که گرایش زیادی به سیدمحمد خاتمی دارد که شاید حضور در معاونت اول دولت خاتمی در این زمینه تاثیر بسیار زیادی داشته است؛ چنانکه عارف بارها اعلام کرده در صورت حضور خاتمی در عرصه انتخابات به نفع وی کناره‌گیری خواهد کرد.

البته ما این اظهار نظر را از سوی تعداد دیگری از کاندیدای اصلاح‌طلب نیز مشاهده کرد‌ه‌ایم؛ چنانچه افرادی چون اسحاق جهانگیری، حسن روحانی گرچه بارها اعلام کرده‌اند احتمال حضور خاتمی و هاشمی رفسنجانی در عرصه انتخابات کم‌رنگ است، ولی در صورت حضور آنها به نفع این دو کناره‌گیری خواهند کرد، این دو چهره‌هایی هستند که به خاتمی و هاشمی‌رفسنجانی بسیار نزدیک هستند چنانکه در هنگام اعلام کاندیداتوری حسن روحانی برخی از اعضای خانواده هاشمی رفنسجانی در مراسمی که به این منظور برگزار شده بود حضور پیدا کردند و برخی در آن زمان معتقدند بودند که وی گزینه مورد حمایت هاشمی‌رفسنجانی در انتخابات است از سوی دیگر حسن روحانی که در دولت خاتمی دبیر شورای امنیت ملی بود و مسوولیت پرونده هسته‌یی ایران را بر عهده داشت به رییس سابق خود بسیار نزدیک بوده و پیش‌بینی می‌شود در صورت حضور خاتمی در انتخابات به نفع وی کناره‌گیری کند.

اسحاق جهانگیری نیز که گفته می‌شود از گزینه‌های مورد اجماع اصلاح‌طلبان است و چندی پیش نیز دیداری با مقام معظم رهبری جهت حضور در انتخابات داشت، در دو دولت خاتمی و هاشمی‌رفسنجانی مسوولیت‌هایی را برعهده داشت، چنانچه در دولت هاشمی استاندار اصفهان و در دولت خاتمی وزیر صنایع بود و با توجه به عضویت در حزب کارگزاران و نام بردن از وی به عنوان یکی از تکنوکرات‌ها می‌توان گفت که او به هاشمی بیشتر از خاتمی نزدیک است.

محمد شریعمتداری یکی دیگر از گزینه‌های اصلاح‌طلبان است که در دولت خاتمی با عنوان وزیر بازرگانی مشغول به کار بود از او به عنوان فردی یاد می‌شود که هم به بخشی از جریان اصول‌گرایان نزدیک است؛ هم اصلاح‌طلبان. چنانچه اعلام کرده در صورت حضور خاتمی یا هاشمی، ناطق نوری و یا سید حسن خمینی به نفع آنها کنار می‌رود.

در این میان مصطفی کواکبیان دبیر کل حزب مردم سالاری که مهمترین مسوولیت وی در طول سنوات گذشته نمایندگی مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی بوده، پیش از اعلام کاندیداتوری گرچه اعلام کرده بود، حزبش برای حضور خاتمی در انتخابات تلاش می‌کند و اولویت اولشان حضور وی است ،بعد از اعلام کاندیداتوری‌اش تاکید کرده که در صورت حضور خاتمی در انتخابات به نفع وی کنار می رود، امری که کواکبیان معتقد است به وقوع نمی‌پیوندد ؛چراکه به یقین خاتمی‌ کاندیدای انتخابات نمی‌شود.

در این میان برخی کاندیداهای دیگر نیز هستند که گرچه حضور پررنگی تاکنون در این عرصه نداشتند، ولی می‌توان با توجه به پیشینه‌ها و موضع‌گیری‌های قبلی‌شان متوجه تبارشناسی سیاسی آنها شد؛ چنانکه می‌توان در این عرصه از علی فلاحیان نام برد که پیش‌بینی می‌شود در صورت حضور هاشمی در انتخابات به نفع وی کنار خواهد رفت.

برخی دیگر از کاندیداهای عرصه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم منتسب به جریان اصول‌گرا هستند و در ظاهر در این جریان شاهد تکثر کاندیداها هستیم، ولی در واقع دیدگاه سیاسی آنها چندان دور از هم نیست، از کاندیداهای معروف این جریان به افرادی چون علی‌اکبر ولایتی‌، غلامعلی حداد عادل، محمدرضا باهنر، یحیی آل‌اسحاق، سیدحسن ابوترابی‌فرد، منوچهر متکی، محسن رضایی، مصطفی پورمحمدی، محمدباقر قالیباف، غلامحسین الهام، سعید جلیلی،‌علیرضا زاکانی، کامران باقری لنکرانی نام برد.

افرادی چون یحیی آل‌اسحاق، محمدرضا باهنر، منوچهر متکی و ابوترابی‌فرد به فردی چون لاریجانی و در واقع طیف اصو‌ل‌گرایان سنتی نزدیک هستند گرچه برخی از آن ها از جمله محمدرضا باهنر اعلام کرده در صورت حضور لاریجانی از این عرصه کناره‌گیری نخواهد کرد. البته از میان این طیف برخی از آنها به هاشمی رفسنجانی نیز نزدیک هستند که از جمله از آنها می توان به یحیی آل‌اسحاق اشاره کرد. افرادی چون غلامحسین الهام، سعید جلیلی، کامران باقری لنکرانی نیز برگرفته از گفتمان سوم تیر هستند و در زمانی هر سه از نزدیکان رییس جمهور محسوب می‌شدند؛ گرچه لنکرانی در دولت دهم با دولت کمی زاویه پیدا کرد و به همراه تعداد دیگری از وزرای اخراجی دولت اقدام به تشکیل جبهه پایداری کرد و اکنون از نظر طیف‌بندی سیاسی فردی نزدیک به آیت الله مصباح‌یزدی محسوب می‌شود. غلامحسین الهام نیز گرچه بعد از اتمام دولت نهم مدتی در دولت حضور پیدا نکرد و همسر وی نیز در مواردی اقدام به انتقاد از دولت کرد ولی اکنون با توجه به حضور مجددش در دولت از وی به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی دولت در صورت عدم حضور مشایی نام برده می‌شود.

سعید جلیلی نیز که حضور وی در عرصه انتخابات هنوز قطعی نشده، کاندیدای مطلوب و اول جبهه پایداری بود و با توجه به حمایت جبهه پایداری از وی و اصراری که این جبهه در ابتدا برای حضور وی در انتخابات داشت، تبارشناسی فکری او نزدیک به جریاناتی چون جبهه پایداری و آیت‌الله مصباح یزدی است ؛گرچه گفته می‌شود سعید جلیلی تلاش دارد در عرصه انتخابات بدون وابستگی به حزب و گروهی حضور پیدا کند و یکی از دلایلی که قبول نکرد کاندیدای جبهه پایداری باشد همین موضوع بوده است.

سه گزینه‌ مهم جریان اصول‌گرا که در قالب ائتلافی به نام ائتلاف پیشرفت حضور دارند و قرار است در نهایت یکی از آنها در این عرصه وارد شود، ولایتی، حداد عادل و قالیباف هستند که می‌توان حداد عادل، قالیباف و حتی زاکانی را نیز که در این ائتلاف حضور ندارد در طیف اصول‌گرایان تحول‌خواه قرار داد و فردی چون ولایتی را به افرادی چون هاشمی رفسنجانی و ناطق نوری نزدیک دانست، چراکه ولایتی در دولت هاشمی رفسنجانی 8 سال وزیر خارجه بوده و در انتخابات سال 84 به نفع هاشمی از این عرصه کناره‌گیری کرد.

در این زمینه دو زمزمه نیز این روزها از زبان اهل سیاست شنیده می‌شود که بیان آن خالی از لطف نیست؛ اول آن که برخی می‌گویند رییس جمهور بعدی ایران کسی است که اکنون به صراحت اعلام کاندیداتوری نکرده است و دوم آن که به استثنای یکی دو نفر همه کاندیداهایی که تاکنون اعلام حضور کرده‌اند با فرض عدم حضور دو رییس جمهور سابق و اسبق بوده است و با حضور احتمالی این دو همه به نفع روسای سابق خود کنارمی روند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۰ ۲۰:۳۰

گزارش خوبی بود اما بیشتر به نامزدهای اصلاح طلب پرداخته بود نه همه.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۴ ۰۳:۴۳

چرا شما از اصلاح طلبان در حراسید؟ مطمئنید مستقلید و دست نشانده نیستید؟

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۴ ۰۹:۲۹

با سلام و خسته نباشید یک کوچک اعلمی را هم در نظر بگیرید

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۴ ۲۳:۰۹

واقعا این مقاله مقدار زیادی به اطلاعات من اضافه کرد که در اتتخاب فرد اصلح کمکم خواهد کرد.فقط یک سوال دارم و اینکه موضع آقای ولایتی در حالیکه به آقای رفسنجانی نزدیک است در مورد فتنه سال 88 چیست؟

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۶ ۱۱:۰۳

زنده باد هاشمی.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۷ ۱۸:۴۰

زنده باد خودم که رای میدهم.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۷ ۲۳:۴۲

کاش اعلمی بیاید با غیرت آذربایجانیش

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۱۸ ۲۱:۲۹

زنده باد مرده باد نکنید یک فکری بکنید که یکی بیاد سر کار که به درد مملکت بخوره تورم و مهار کنه و با فساد اقتصادی مبارزه برای دنیای دیگران اخرت خودتون رو خراب نکنید. زنده باد ایران و زنده باد مسئولی که شب خواب ندارد تا ملت خواب داشته باشند البته اگر وجود داشته باشه!

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۰ ۰۱:۵۰

لطفا به این شریعتمداری بگین مرد مومن اینقدر جو را متلاطم نکن چرا اینهمه میخواهی غوغا کنی رهبر فرموده‌اند همه سلایق باید در انتخابات باشند چرا پشت سر هاشمی و خاتمی اینقدر بد میگی از یک شیعه علی(ع) واقعا بعیده. کمی دوراندیش باش و سعی نکن دگماتیسم به قضیه نگاه کنی اگر خاتمی فتنه است رهبر معظم انقلاب بهتر از هرکس دیگری میدانند پس این توانایی را دارند که موضع بگیرند این برهه از زمان باید به فکر آفرینش یک حماسه بود و ایجاد وحدت و اتحاد نه تفرقه افکنی شما سن و سالی ازتون گذشته کمی با تدبیر رفتار کنید تا منفذی برای شادی دشمنانمان فراهم نیاورید.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۲ ۱۱:۵۳

شریعتمداری پشت سر هاشمی و خاتمی بد میگه؟ بنده خدا کجای کاری؟ هاشمی و خاتمی که سوژه‌های قدیمی ایشون هستند. از نظر جناب شریعتمداری همه بدن و یه مشکلی دارن، مگه اینکه چشم‌بسته مواضع ایشون رو قبول کنند.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۰ ۱۱:۵۳

ان‌شاءالله یک نامزد اصولگرای اصلاح طلب با اصلاحات مورد نظر رهبری یعنی رفع فقر ، فساد و تبعیض با یک انتخاب عالی بر کرسی ریاست جمهوری می‌نشیند و دشمن را ناامید می کند.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۱ ۰۰:۱۵

با سلام، فکر میکنم در دولت های نهم و دهم و مجالس هفتم و هشتم عملکرد ضعیف و بدون برنامه اصولگراها که نتیجه آن عقب ماندگی کشور و فشار فزاینده به مردم بود را دیدیم. حالا وقت آن است که از گذشته درس بگیریم و کار را به اهل فن بسپاریم.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۲ ۱۰:۰۷

وقتی نظرات رو سانسور میکنید این صفحه بسته باشه قشنگتر نیست

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۲ ۱۴:۵۹

یعنی خدا به همه‌مون رحم کنه

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۲ ۱۶:۵۴

به نظر من این دوره آقای هاشمی بیان سر کار بهتره چون ایشون مورد تائید مقام معظم رهبری هستن و درد ملت رو بیشتر میدونن و زحمات زیادی برای شجره طیبه انقلاب کشیدن و تابع رهبری هستن