• یکشنبه / ۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ / ۲۰:۳۴
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 92020100775
  • خبرنگار : 71381

روحانی: اگر فضای دانشگاه امنیتی شود، نمی‌تواند علم تولید کند

روحانی: اگر فضای دانشگاه امنیتی شود، نمی‌تواند علم تولید کند

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه "باید باور کنیم که راه نجات کشور، علم، تحقیق و تجربه است"، گفت: باید از تجربه دیگران استفاده کنیم چون دوره "من می‌گویم، او می‌گوید" تمام شده و مهم این است که علم، تجربه و نتیجه تحقیقات چه می‌گوید.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه "باید باور کنیم که راه نجات کشور، علم، تحقیق و تجربه است"، گفت: باید از تجربه دیگران استفاده کنیم چون دوره "من می‌گویم، او می‌گوید" تمام شده و مهم این است که علم، تجربه و نتیجه تحقیقات چه می‌گوید.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در نشستی با جمعی از اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه‌های تهران، با بیان اینکه "دانشگاه در کشور ما در سال‌های اخیر بسیار مظلوم واقع شده است"، اظهار کرد: اگر نگذاریم از نظرات صدها و هزارها فرهیخته و استاد استفاده و شرایطی فراهم شود که این اساتید ترجیح دهند مهر سکوت بر لبان خود بزنند، آیا این به معنای هدر دادن سرمایه عظیم ملی نیست؟

وی با تاکید بر اینکه "باید دانشگاه و علم را باور کنیم"، خاطرنشان کرد: ایمان و باور همه‌جا مورد نیاز است و باید باور کرد که اگر می‌خواهیم کشور به توسعه و پیشرفت برسد، منشأش دانشگاه خواهد بود.

این داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری یازدهم افزود: دانشگاه تنها برای تربیت متخصصان نیست بلکه باید علم و معرفت تولید کند و دانشگاهی می‌تواند مولد علم و معرفت و منشأ اصلی توسعه در کشور باشد که فضای آن علمی - فرهنگی باشد و اگر فضای دانشگاه امنیتی شود، نمی‌تواند علم تولید کند و حقایق را تبیین کند.

روحانی با بیان اینکه "نعمتی بالاتر از آزادی بیان و نقد آزاد نیست"، تصریح کرد: اگر از مردم‌سالاری و دموکراسی سخن می‌گوییم، بدون آزادی حاصل نمی‌شود و جای تاسف است که وقتی از یک استاد فرهیخته دانشگاه می‌خواهیم که تحقیقی انجام دهد، به ما می‌گوید خط قرمزها کجاست؛ البته خط قرمز باید وجود داشته باشد و همه ملت‌ها خط قرمز دارند.

وی با بیان اینکه "قرار بود مزایای حوزه را به دانشگاه و بالعکس منعکس کنیم"، یادآور شد: وحدت حوزه و دانشگاه برای این بود که مزایای این دو نهاد به یکدیگر منتقل شوند و در گذشته شاهد بودیم در حوزه‌های علمیه انتخاب استاد آزاد است و دانشجو استاد را برمی‌گزیند و هرگز کسی به دنبال مدرک نبود، بلکه درس می‌خواند تا بفهمد و عالم شود اما متاسفانه مدرک‌گرایی به صورت افراطی در دانشگاه‌ها و کم کم در حوزه‌ها هم دیده می‌شود.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه "در دانشگاه‌های اروپا برای تحصیلات تکمیلی قبل از هر چیز از فرد می‌پرسند که استادت که بوده است و این مانند سبک حوزه‌های قدیم است"، گفت: مدرک‌گرایی در جامعه ما به مراتب شدیدتر از آن است که در دنیای غرب وجود دارد.

روحانی تصریح کرد: اگر دانشگاه می‌خواهد منشاء توسعه باشد و اگر قرار است کشوری در چشم‌انداز بیست ساله باشیم، محیط دانشگاه باید آزاد، علمی و فرهنگی باشد و از مدرک‌گرایی و کاغذگرایی فاصله بگیرد.

وی با تاکید بر اینکه "دانشگاه باید مستقل باشد و احساس استقلال کند"، افزود: دانشگاه باید توسط اساتید عالی مقام اداره شود نه اینکه مدیریت ظاهری داشته باشد و البته باید با آخرین دستاوردهای علمی دنیا در ارتباط باشد.

روحانی تصریح کرد: باید به علم احترام و استاد را آزاد بگذاریم تا نتیجه تحقیقش را با آزادی بیان مطرح کند و نتیجه کار تحقیقاتی آن مورد استفاده قرار گیرد، پس اساتید دانشگاهی ما باید در سمینارهای علمی شرکت کنند و برای کشورمان سوغات علمی بیاورند که این حرکت از ده‌ها سفارتخانه در روابط خارجی موثرتر خواهد بود، چراکه امروز دیپلماسی رسمی کارگر نیست و باید از دیپلماسی عمومی و دانشگاهی استفاده کنیم.

وی با ابراز تاسف از اینکه عده‌ای هنوز در قرن نوزدهم سِیر می‌کنند، تصریح کرد: باید محیط مناسب برای اساتید آماده شود تا بتوانند در مسائل مهم کشور نظر بدهند، توصیه و نقد کنند. در این صورت است که در استفاده از سرمایه ملی اسراف و تبذیر نکرده‌ایم.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه "دانشگاه همیشه منشاء تحولات سیاسی در کشور بوده است"، اظهار کرد: جنبش دانشجویی همواره نشاط‌آفرین بوده و دانشجویان از اساتید بهره می‌جستند و امروز دانشگاه هم باید قدم در صحنه بگذارد چون هیچ انتخاباتی به اندازه 24 خرداد 92 اهمیت نداشته است. با وجود اینکه همه دوره‌های انتخابات در گذشته در زمان خود مهم بوده‌اند اما زمان امروز نسبت به گذشته بسیار متفاوت است و دیگر فرصت خطا نداریم و باید به فکر کشور باشیم و جناح و حزب را باز تعریف کنیم.

روحانی تاکید کرد: امروز روز پیروزی حزب و جناح نیست، روز پیروزی ملت ایران، عزت ایران و کشوری است که دردهای فراوان کشیده است، پس رسالت سنگینی به دوش همه ما و دانشگاهیان و اساتید است پس باید همه دست به دست هم بدهیم تا در 24 خرداد مسیر کشور را به عقلانیت و اعتدال و تدبیر بکشانیم که ما را به ساحل امید خواهد رساند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در ادامه این جلسه روحانی به سوالات کتبی اساتید و دانشگاهیان حاضر در جلسه پاسخ داد و در برابر پرسشی مبنی بر اینکه "آیا در دولت شما اساتیدی که به دلایل واهی از دانشگاه دور شده‌اند، به کلاس درس برمی‌گردند؟" گفت: اگر کسی به دلیل واهی از دانشگاه رفته و به خدمتش پایان داده شده است، حتما باید برگردد و این یک وظیفه است.

این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه "نظر شما در مورد دانشگاه آزاد اسلامی و برنامه‌های شما برای این دانشگاه چیست؟"، گفت: در دانشگاه آزاد هم ایراداتی وجود دارد که باید رفع شود و طبیعی است در هر دانشگاهی، اشکالاتی باشد که باید مرتفع شود.

وی همچنین در برابر این پرسش که "سازوکارهای عملی شما برای انتخاب مدیران چه خواهد بود؟" پاسخ داد: ممکن است از مدیران گذشته هم استفاده شود اما اگر مدیری شایسته‌تر باشد، باید از افراد جدیدتر هم بهره گرفت. پس باید ترکیبی از باتجربه‌ها و نیروهای جوان داشته باشیم و شایسته‌سالاری در همه‌جا حاکم باشد.

روحانی در پاسخ به این پرسش که "آیا در دولت شما شاهد دانشجوی ستاره‌دار خواهیم بود؟"، گفت: اصطلاح دانشجوی ستاره‌دار را کنار می‌گذاریم اما دانشجو باید در فعالیت‌های علمی و سیاسی خود آزاد باشد در حالی که باید خط قرمزهایی وجود داشته باشد که تنها مربوط به مصالح و منافع ملی هستند نه اینکه هر چیز جزئی در این زمینه مطرح شود و پس از آن هم دادگاه مرجع باید تشخیص دهد. بنابراین نباید خط قرمزها را گسترده کرد و اگر کسی واقعا از خط قرمز عبور کرد، باید در دادگاه صالح مورد رسیدگی قرار گیرد.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با راهبرد خود برای برآوردن مطالبات حداقلی اصلاح‌طلبان اظهار کرد: اصلاح‌طلب یا اصولگرا یا هر جناح و حزب قانونی باید همه مطالبات به حقشان مورد رسیدگی قرار بگیرد پس فرقی وجود ندارد و باید آزادی عمل به همه جناح‌ها و گروه‌ها بدهیم تا احساس تساوی بوجود بیاید و در عمل عدالت ایجاد شود.

وی همچنین در مورد مشکلات اقتصادی کشور و سیستم عدالت توزیعی گفت: در بخش اقتصاد، اساس رونق تولید است، چون تا در کشور تولید رونق نگیرد، موانع برداشته نمی‌شود و به اشتغال پایدار نمی‌رسیم. پس اشتغال پایدار در کنار رونق و رشد تولید است. البته سیستم حمایتی در کنار رونق کسب و کار باید ایجاد شود و بیمه نیز گسترش داده شود و حتی بیمه بیکاری هم مدنظر قرار گیرد چون دولت باید قشر آسیب‌پذیر را حمایت کند.

روحانی در رابطه با بحث هدفمندی یارانه‌ها نیز تصریح کرد: اصل هدفمندی یارانه‌ها کار درستی بوده است و همه دولت‌ها دنبال آن بوده‌اند و امروز قانون شده است که باید اجرا شود اما مشکل آن است که به قانون عمل نمی‌شود. پس باید توجه کنیم که یارانه موثر بدهیم نه یارانه بی‌اثر.

وی در پاسخ به اینکه "آیا با تحریم‌ها موافق هستید یا مخالف و چه سیاستی برای رفع آن دارید؟" گفت: ما به همه تحریم‌ها مخالفیم. چون تحریم راه حل نیست و ما در شرایط حساس تاریخی هستیم و باید همه تلاش کنیم که فرد اصلح و شایسته به میدان آید که این امر نیازمند قدرت ملی است که با اعتماد عمومی و وحدت ملی تحقق می‌پذیرد؛ پس هرگونه تحریمی با منافع ملی ما سازگار نخواهد بود.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: مشکلات پیش آمده به خاطر این است که تدبیر کافی در کار نبوده است و حتما باید تحریم‌ها را بشکنیم چون تحریم به معنای ضرر روزانه به تک‌تک مردم است و در این راستا در گام اول باید جلوی تحریم‌های جدید را گرفت سپس تحریم‌های یکجانبه را تقلیل داد و پس از آن از تحریم‌های شورای امنیت و سازمان ملل کاست که این امر با اجماع داخلی ممکن است.

روحانی همچنین در رابطه با اسلامی کردن دانشگاه‌ها و بومی کردن علوم انسانی اظهار کرد: ما همیشه می‌خواهیم به موازین اسلامی و فرهنگ اسلامی احترام بگذاریم اما اگر اسلامی کردن دانشگاه به معنای عقب و جلو بردن روسری است، چیزی نیست که اسم آن را اسلامی کردن بگذاریم، اما اگر منظور این است که استاد نظرات خود را در دانشگاه مطرح نکند، این به معنای اسلامی کردن دانشگاه‌ها نخواهد بود، چون من هم‌نظر با آیت‌الله شهید مطهری هستم که می‌گفت مارکسیست هم باید در دانشگاه نظرات خود را مطرح کند.

وی با بیان اینکه "در علوم تجربی و پزشکی مشکل زیادی نداریم چون به مسائل سیاسی مربوط نمی‌شود"، گفت: اما علوم انسانی در بخش‌هایی حساس است و باید خودمان بتوانیم اول نظریه‌پردازی کنیم و وقتی می‌گوییم آنچه که دیگران گفته‌اند را کنار بگذاریم باید جایگزینی بهتر داشته باشیم و در نهایت معتقدم تنگ‌نظری با محیط علم سازگار نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha