تهدیدهای نظامی و هستهای اخیر کره شمالی فرصتی کم نظیر را برای آمریکا پدید آورده تا روابط خود با چین را تقویت کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، بروز احتمالی گشایش در بحران فعلی میتواند باعث احیا سیاست جدید دولت اوباما در تمرکز بر آسیا شود. معمار سیاست آسیای دولت آمریکا اخیرا به توصیف تغییری ظریف در تفکرات چین در نتیجه آزمایشات هستهای و موشکی اخیر پیونگ یانگ و لغو آتش بس از سوی آن پرداخته است. پکن در روزهای اخیر با لحنی کم سابقه و غیر معمول اقدام کره شمالی را تاسف برانگیز خواند.
کرت کمپبل، معاون سابق وزیر امور خارجه آمریکا خطاب به یک هیات در مدرسه مطالعات پیشرفته بینالملل جان هاپکینز گفت: من فکر میکنم آنها (چینیها) در ماهها و سالهای اخیر دریافتهاند که اقدامات کره شمالی طی این مدت بر خلاف منافع امنیت ملی آنها است.
کمپبل عنوان کرد: در سیاست خارجه چین در قبال کره شمالی تغییری ظریف به وجود آمده است. فکر میکنم پیونگ یانگ در تضعیف اعتماد و صداقت با پکن موفق بوده است.
ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار داشت که در پاسخ به کره شمالی وحدت مناسبی میان آمریکا و چین به وجود آمده است.
وی گفت: مساله این است که ما همچنان بپذیریم تهدیدهای ما مشترک هستند و رویکردها در صورتی که ما بتوانیم با یکدیگر به خوبی همکاری کنیم موثرتر خواهند بود.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: اوباما اخیرا با شی چینپینگ، رئیسجمهور چین به منظور در جریان قرار دادن چین در خصوص طرحهای آمریکا برای بازداشتن تهدیدهای کره شمالی تماس گرفته است.
تا به حال بحران کره شمالی باعث یک جهش جدید در تقویت روابط امنیتی و اقتصادی آمریکا در منطقه شده است. در حالی که این روابط سالها به دلیل اولویت جنگ با تروریسم در خاورمیانه و شمال آفریقا در حاشیه قرار داشت. اکنون مساله کره شمالی باعث تمرکز آمریکا و چین بر یک تهدید امنیتی منطقهای به جای رقابت اقتصادی شده است.
سن بن کاردین، سناتور امریکایی که ریاست کمیته ناظر بر آسیای شرقی را برعهده دارد، گفت: بخشی از تغییر تمرکز راهبردی ما بر آسیا شامل توجه فعالتر به مسائل امنیتی در آسیا است.
وی افزود: صریحا کره شمالی دشوارترین کشور برای ماست که نمایانگر مشکلات امنیتی برای کشورهای آسیا بوده که به طور غیرمستقیم بر منافع آمریکا نیز اثر میگذارد.
کاردین عنوان کرد: با ایجاد سر و صداهای اخیر توسط کره شمالی، اکنون نیاز است که آمریکا با مسائل امنیتی در آسیا مقابله کند.
پاترکی کرونین، کارشناس آسیا در مرکز امنیت آمریکای جدید و مقام بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا در زمان جورج دبلیو بوش گفت: پکن در حال یاری رساندن به ایجاد مجرای مذاکرات با کره شمالی برای فرو کاستن از تنشها است.
اما وی عقیده دارد که بعید است آمریکا در تبدیل چین به یک شریک قابل اعتماد علیه کره شمالی فراتر از بحران فعلی موفق شود.
کرونین گفت: فرصتی برای آمریکا و چین وجود دارد تا به تجدید همکاریها در خصوص راهبرد کره شمالی بپردازند.
اما ما نمیتوانیم همه امید خود را بر این همکاری معطوف کنیم. این که آمریکا و چین تا چه میزان منافع مشترک در خصوص کره شمالی دارند با محدودیتهایی روبرو است اما این کافی نیست زیرا احتمال بیشتر این است که ما شکست بخوریم.
هیون لی، فعال صلح و کارشناس آسیا عقیده دارد واشنگتن بعید است که بتواند پکن را در بلندمدت علیه پیونگ یانگ قرار دهد.
اما وی تاکید کرد: چین خواهان افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه نیست و پکن مطمئنا خواهان جنگ در مرزهایش نیست.
انتهای پیام
نظرات