در زبان اوسطایی و زرتشتی فروردین یعنی برگشت ارواح یعنی به نوعی ما با خانه تکانی می خواهیم به ارواح و گذشتگان احترام بگذاریم و اردیبهشت ماه یعنی شکوفا شدن گل و بقیه ماهها نیز هر کدام معنی خاصی دارند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کویر، در استان کرمان مانند دیگر مناطق ایران جشنها و آیینها به سه دسته ملی، محلی و مذهبی تقسیم میشود، در این بین نوروز باستانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
فرا رسیدن سال نو و عید نوروز شور و حال دیگری بین مردم به وجود میآورد، مردم با نو شدن لباس طبیعت، لباسهای خود را نیز نو میکنند و به ویژه در روزهای عید، با لباسهای تازه به استقبال سال جدید و فرا رسیدن بهار میروند.
اجرای باشکوه مراسمهای نوروزی
فاطمه رضاپور، مسئول واحد مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، در رابطه با آداب و رسوم مردم کرمان در استقبال از نوروز گفت: از اول اسفندماه مراسم استقبال از نوروز با خانه تکانی و تمیز کردن منازل آغاز میشود.
وی افزود: در استان کرمان تمام مراسمهای عید نوروز، از چهارشنبه سوری گرفته تا جشن سیزده به در همانند سایر نقاط ایران به اجرا درمیآید، رسوم خانه تکانی، درست کردن سبزه، چیدن سفره هفت سین، دید و بازدیدهای نوروزی و... در این استان نیز با شکوه تمام اجرا می شود.
رضاپور بیان کرد: خانه تکانی یکی از آیینهای نوروزی است که مردم بیشتر مناطقی که نوروز را جشن میگیرند به آن پایبندند، مانند مردم کرمان که تمام خانه و وسایل آن را در آستانه نوروز گردگیری، شستشو و تمیز میکنند.
وی ادامه داد: در روزگار قدیم نیز قبل ازعید مردم خانه تکانی میکردند و اگر اتاقها بهعلت دودزدگی در ایام زمستان سیاه شده بود حتما آنها را مجددا کاهگل میکردند و براین باور بودند که اگر اینکار را انجام ندهند تا پایان سال جدید همه چیز درزندگی برایآنها به شکل نامطلوبی اتفاق خواهد افتاد.
مسئول واحد مردمشناسی اداره کل میراث فرهنگی بیان کرد: در شب چهارشنبه آخر سال در بیشتر خانوادههای شهرها و روستاهای استان کرمان رسم بر این است که در یک خانه دور هم جمع میشوند و به شادی میپردازند، مجالس چهارشنبه سوری در استان کرمان همراه با آواز و پای کوبی و خوردن آجیل مخصوص چهارشنبه سوری که به مشکل گشا معروف است، ادامه پیدا میکند.
وی اظهار کرد: هنگام تحویل سال رشتهها را در داخل آش میریزند بر این باورند که با ریختن رشته در هنگام تحویل سال، تا پایان سال رشته کارها در دستشان خواهد بود، برهمین اساس اغلب هنگام تحویل، خودشان رشته بریده و آش درست میکنند. سبزه، سیر، سماق، سنجد، سیب، سمنو، کماچ سن، سکه، میوه، شیرینی، آجیل، نان، ماست، آیینه، قرآن، ماهی، کاسهای آب که داخل آن گل سرخ ریخته و تخم مرغ رنگ کرده داخل سفره قرار میدهند.
رضاپور گفت: مردم استان کرمان از قدیم به هنگام تحویل سال سفره پهن میکردند و هر چه در منزل داشتند از کماچ، نان و سبزی گرفته تا شیرینی و آجیل و تخممرغ رنگ شده بر سر سفره قرار میدادند و بر اینباور بودند که به هنگام تحویل سال تخممرغ رنگی روی آینه تکان میخورد.
"خوابِ آب" زمان تحویل سال نو
وی یادآوری کرد: در گذشته در برخی از نقاط استان کرمان مردم باور داشتند که زمان تحویل سال تمام آبهای جاری برای یک لحظه میایستند و اصطلاحا بهآن"خوابآب" میگفتند.
مسئول واحد مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان کرمان در رابطه با خوراکیهای سنتی کرمان گفت: قوِّتو(qovetu) یکی از تنقلات عید نوروز است که توسط خانوادهها از انواع داروهای گیاهی تهیه میشود.
وی در ادامه افزود: سهن(sehen) ریختن و پختن کماچ و سمنو از جمله آداب قدیمی و مراسم خاص مردم استان کرمان قبل از ایام عید است، برای این کار گندم را دو سه روز در آب خیس میکردند و سپس آب را خالی کرده یک شب آن را در قابلمه در بسته قرار میدادند تا جوانه بزند سپس جوانهها را داخل یک سبد یا کیسه قرار میدادند و هر روز آن را خیس میکردند تا جوانهها کاملا در هم فرو روند، سپس جوانههای در هم تنیده شده را خشک و آرد میکردند و از آن نوعی کماچ به نام "کماچسهن" و "سمنو" میپختند.
رضاپور تصریح کرد: خیرات کردن شیرینی، غذا و میوه بر مزار مردگان در روز پنجشنبه آخر سال که به آنعید مردهها میگویند از دیگر آیینهای قدیمی نوروز در استان کرمان است.
کارشناس مردمشناسی سازمان میراث فرهنگی؛ صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: در برخی از شهرستانها مانند سیرجان موقع تحویل سال اقدام به رشته بری و پختنآش با آن میکنند و باور دارند که با این کار سررشته زندگی تا آخر سال به دستشان خواهد بود.
رضاپور خواندن قرآن سر سفره هفتسین را از آداب فرامونش نشدنی مردم استان ذکر و تاکید کرد: در قدیم کسانی که با سواد و یا در اصطلاح عامیانه ملا بودند هنگام تحویل سال قرآن میخواندند و سکهای به عنوان برکت به بقیه میدادند.
وی گفت: در بعضی از مناطق استان کرمان دعای مخصوص تحویل سال را با زعفران و گلاب بر بدنه یک کاسه چینی مینویسند سپس از آنشربت درست میکنند و برای سلامتی اعضای خانواده در طول سال همگی از آن مینوشند.
این کارشناس مردمشناسی اظهار کرد: در دید و بازدیدهایعید، مردم این استان سعی میکنند ابتدا به دیدن خانوادههای عزادار و کسانی که به تازگی عزیزی را از دست دادهاند بروند، اگر از زمان عزاداری این خانوادهها مدت زیادی گذشته باشد اقدام به عوض کردن لباسهای مشکی افراد خانواده به وسیله لباسهای اهدایی خود میکنند.
وی عید دیدنی کوچکترها از بزرگان فامیل و هدیهدادن بزرگان به بچهها را از دیگر آداب مرسوم عید نوروز در استان کرمان برشمرد.
نگاه به سبزه در روز اول سال
اینمردمشناسافزود: در قدیم مردم روز قبل از عید تکهای سبزه از باغها یا بیابانها می آوردند و آن را با گل بالای سر در منزلشان میچسباندند و بر اینباور بودند که برای شگون و خوشیمنی روز اول سال چشمشان به سبزه بیفتد.
وی گفت: در روز 13 فروردین نیز سبزهها را بهخارج از خانه میبرند و برای رفع بلا در آب روان یا سر چهار کوچه میریزند و معتقدند که نحسی را از خانه بیرون میبرد.
کارشناس مردمشناسی اداره کل میراث فرهنگی بیان کرد: مردم استان کرمان از قدیم روز 13 فروردین را نحس میشمردند و برای رفع نحوست آن به دامانکوه و دشت پناه میبردند.
به گفته وی عدهای حتی تا 13 فروردین به مسافرت نمیرفتند و باور داشتند که سیزدهگیر میشوند، در حال حاضر این باورها بسیار کمرنگ شده و مردم دیگر بسیاری از آنها را از دست دادهاند.
رضاپور خاطرنشان کرد: کرمانیان قدیم عقیده داشتند هر کس شب عید باید حتما در منزل خودش بسر ببرد و بر این باور بودند که اگر در موقع سال تحویل در خانه خودشان نباشند تا آخر سال مرتبا اینطرف و آن طرف خواهند بود.
گزارش از فهیمه افضلی خبرنگار ایسنا منطقه کویر
انتهای پیام
نظرات