وزیر خارجه عمان گفت: عمان در فهرست میزبانانی که آمادگی برگزاری مذاکرات 1+5 را دارند، نیست و تمایلی هم ندارد که باشد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یوسف بنعلوی، وزیر خارجه عمان ظهر چهارشنبه در کنفرانس خبری با همتای ایرانیاش در رابطه با سفرش به تهران، اظهار کرد: برای بررسی روابط دوجانبه و رایزنی در زمینههای مختلف به ایران سفر کردم. میان دو کشور روابطی مبتنی بر شفافیت و صداقت وجود دارد و کمیتههای مختلف موضوعات را بررسی میکنند و ما مهمترین موضوعات که در این کمیتهها بحث میشود را مورد بررسی قرار میدهیم.
او ادامه داد: در این ملاقات به مسائل منطقه و خاورمیانه پرداختیم. ما بر سر این که تلاشهای کشورهای موثر در منطقه باید به خاموش کردن هر آتشی در هر جایی منتهی شود توافق داریم و مطمئن هستیم ایران که دارای سابقه تاریخی، فرهنگی و مبارزه طولانی است در این زمینه نقش بسیار مهمی دارد که باید این نقش را به خوبی ایفا کند و یقین داریم که تلاشهای ایران به خاطر نقشآفرینیها و تواناییهای فنی که دارد حیاتی است.
وزیر خارجه عمان گفت: در این ملاقات توافق شد تا مشورتها در اینباره ادامه داشته باشد.
بنعلوی خاطرنشان کرد: بدون شک مشورت در فضای دوستانه مورد قدردانی همه خواهد بود و این سفر این فرصت را برای ما فراهم میکند تا مسوولان دیگر در ایران را ملاقات کنم و نظرات آنها را هم در موارد مطرح شده بشنوم. اگر برخی مسائل مورد اختلافنظر باشد بر روی آنها اندیشه میکنیم. به هر حال بر سر هر مسالهای ایران نظر خاص خود را دارد و ما هم نظر خاص خود. ما سعی میکنیم رایزنیها ادامه یابد تا به یک توافق مشترک برسیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که دولت بحرین علیه مردم و تظاهرکنندگان از گاز اشکآور استفاده میکند و رفتاری غیربشردوستانه دارد، نظر شما به عنوان یک عضو شورای همکاری خلیجفارس چیست؟ گفت: پادشاهی بحرین یک دولت محترم است و تلاش میکند که امنیت را برقرار کند و اگر تظاهراتی که مجوز ندارد برپا شد و در آن گاز اشکآور استفاده شد چیز عجیبی نیست. این مساله مبتنی بر حقوق آن کشور است و میتواند از آن استفاده کند یا نکند.
وزیر خارجه عمان در عین حال گفت: گازهای اشکآور وقتی نیاز به استفاده از آنها باشد در همه جای دنیا ممکن است به کار برده شود و این مسالهای پذیرفتنی برای جامعه بینالملل است اما در عین حال معتقدم پادشاهی بحرین و دیگر کشورهای منطقه علاقهمندند برای هیچ کشوری چنین مسالهای پیش نیاید که مجبور شوند از این وسایل استفاده کنند.
بنعلوی در پاسخ به سوالی درباره آمادگی عمان برای میزبانی مذاکرات ایران و 1+5، گفت: کشورهایی هستند که میزبان این نشستها بودند و شاید ایران و 1+5 بین خودشان توافق کنند که نشست آینده در یکی از این کشورها برگزار شود اما از طرف عمان باید بگویم که در فهرست میزبانان که آمادگی برگزاری این مذاکرات را دارند، نیستیم و تمایلی هم نداریم که باشیم.
وی درباره اوضاع سوریه، ادامه داد: آن چه در سوریه رخ میدهد مسالهای اندوهگین است. بهترین راهکار این است که همه دست در دست هم بدهند و یک پیشنهاد و توافق را به دست آورند که برای آینده ملت سوریه مفید باشد. در حال حاضر پیشنهاداتی وجود دارد که در گذشته هم بوده است. اتحادیه عرب، معارضان، پنج عضو دائم شورای امنیت پیشنهاداتی را مطرح کردند اما شرایط در سوریه به گونهای است که برای محقق شدن چنین پیشنهاداتی آماده نیست. در حال حاضر این پیشنهادات مورد توافق همه اطراف نیست.
وزیر خارجه عمان ادامه داد: به نظر من شورای امنیت میتواند یک نقطه مرکزی و عطف در این مساله باشد اما در شورای امنیت هم توافقی وجود ندارد. فرستاده بینالمللی در این زمینه تلاش میکند تا زمینه لازم برای رسیدن به چنین توافقی بین اعضای شورای امنیت به ویژه پنج عضو دائم و دیگر اطراف مساله را فراهم کند.
بنعلوی ادامه داد: اما بر سر مسائلی توافق شده است مثل تشکیل دولت توافقی یا انتقالی که دارای صلاحیتهایی گسترده باشد و بتواند نیازهای سوریه از جمله بازسازی را فراهم کند و به ایجاد آشتی بین طرفهای مختلف در سوریه و استقرار امنیت در منطقه و رفع مشکل مردم سوریه که در حال حاضر در کشور خود و یا کشورهای دیگر پناهنده شدهاند بینجامد.
وی درباره بحرین نیز تصریح کرد: بین بحرین و سوریه تشابهی وجود ندارد. در سوریه جنگ واقعی است البته تروریستها و سازمانهای تروریستی و طایفهگرایی مذهبی در آن وجود دارد اما این شرایط در بحرین نیست. در بحرین اختلافها بین حکومت و تشکیلات سیاسی است و این مساله به گفتمان حاکم بحرین و تشکیلات سیاسی برمیگردد که میتواند در چارچوب سرزمین این کشور این مسائل و مشکلات بحث و در نهایت به یک توافق برسند.
وزیر خارجه عمان ادامه داد: ما از حل مشکل بین حاکم بحرین و تشکیلات سیاسی معترض در این کشور حمایت میکنیم و این روند را تشویق میکنیم چرا که این روند میتواند به نفع همه باشد.
بنعلوی خاطرنشان کرد: بحرین از دهه 1920 یک هویت مستقل و فرهنگ ملی دارد و مرکز مهمی برای تجارت در منطقه بوده است و ارتباطات گستردهای در منطقه و نیز کشورهای حوزه خلیجفارس دارد که از این نظر این کشور را بسیار حائز اهمیت میکند.
انتهای پیام
نظرات