• دوشنبه / ۲ بهمن ۱۳۹۱ / ۱۴:۲۳
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 91110201328
  • خبرنگار : 71214

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی اعلام کرد:

صادرات 420 هزار تن سیب‌زمینی در 9 ماهه امسال/ افزایش کیفیت سیب‌زمینی نیازمند توجه بیشتر

صادرات 420 هزار تن سیب‌زمینی در 9 ماهه امسال/ افزایش کیفیت سیب‌زمینی نیازمند توجه بیشتر

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی از صادرات 420 هزار تن سیب‌زمینی طی 9 ماهه امسال خبرداد و گفت: میزان صادرات این محصول تا پایان سال به 600 هزار تن می‌رسد.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی از صادرات 420 هزار تن سیب‌زمینی طی 9 ماهه امسال خبرداد و گفت: میزان صادرات این محصول تا پایان سال به 600 هزار تن می‌رسد.

به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدرحیم نیازی امروز در نخستین نشست خبری انجمن ملی سیب زمینی که د بازرگانی صنایع و کشاورزی اظهار کرد: ظرفیت تولید سیب‌زمینی در کشور از چهار میلیون و 800 هزار تا پنج میلیون تن متغییر بوده و با توجه به شرایط مساعد اقلیمی امسال، وزارت جهاد کشاورزی پیش‌بینی کرده که از 166 هزار هکتار سطح زیرکشت حدود پنج میلیون و 200 هزار تن سیب‌زمینی برداشت شود.

عملکرد سیب‌زمینی در ایران بالاتر از جهان

وی با اشاره به تولید مازاد بر مصرف و کاهش قیمت سیب‌زمینی افزود: متوسط عملکرد سیب‌زمینی در هر هکتار 29 تن و 400 کیلوگرم بوده که به مراتب از متوسط عملکرد کشورهای جهان بالاتر است اما ایران با مصرف سرانه‌ی حدود 45 کیلوگرم فاصله زیادی با کشورهای در حال توسعه و پیشرفته‌ای مانند اوکراین، آلمان، روسیه و انگلستان که مصرف سرانه آنها بعضا به حدود 120 کیلوگرم می‌رسد، دارد.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی با بیان این‌که مصرف سالانه سیب‌زمینی در کشور حدود سه میلیون تن است عنوان کرد: مقدار مصرف سرانه سیب‌زمینی ایران نسبت به کشور‌های در حال توسعه و پیشرفته کمتر است اما باید به گونه‌ای فرهنگ‌سازی شود تا این محصول که به سلامت، تغذیه و کاهش مصرف دیگر محصولات کشاورزی گران‌تر مانند برنج کمک می‌کند، جایگاه بالاتری در سبد خانوار داشته باشد.

نیازی گفت: در حال حاضر با توجه به تفاوت نرخ ارز، برنج با هزینه‌های بالا وارد می‌شود اما انجمن سیب‌زمینی در تلاش است تا با جلسات و کمیته‌های کارشناسی مختلف ارزش غذایی سیب‌زمینی را افزایش دهد و با حمایت رسانه‌ها بتواند مصرف آن را در سطح ملی بیش از پیش تبلیغ کند.

صادرات 600 هزار تن سیب‌زمینی تا پایان سال

وی با اشاره به صادرات حدود 200 تنی سیب‌زمینی در سال گذشته افزود: تا آخر آذرماه امسال 420 هزار تن سیب‌زمینی به کشور‌های عراق، آذربایجان، افغانستان، گرجستان، کشور‌های خلیج‌فارس و روسیه صادر شده که با ادامه‌ی روند فعلی پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری صادرات این محصول به 600 هزار تن برسد.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی با بیان اینکه یکی از ویژگی‌های تولید سیب‌زمینی در کشور انجام عملیات کاشت، داشت و برداشت به صورت تقریبا صد‌درصد مکانیزاسیون است اظهارکرد: تمامی ماشین‌آلات مورد نیاز برای مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت سیب‌زمینی در داخل ساخته شده و از این نظر مشکلی برای تأمین آن در کشور وجود ندارد.

خودکفایی بذر سیب‌زمینی تا 3 سال آینده

نیازی درباره‌ی وضعیت بذر سیب‌زمینی به عنوان یکی از پایه‌های تولید این محصول گفت: بخش عمده‌ای از بذر سیب‌زمینی از موسسات تولید‌کننده مینی‌تیوبر در کشور تامین می‌شود و بخش محدودی نیز از طریق واردات بذر‌های کلاس پایه وارد می‌شود به گونه‌ای که حدود 600 هزار تن بذر در داخل کشور تامین شده و دو سه هزار تن پایه‌های بذری به کشور وارد می‌شود که تا سه سال آینده از این نظر نیز خودکفا خواهیم شد.

وی افزود: واحد‌های تولید مینی‌تیوبر در استان‌های البرز، اردبیل، خراسان رضوی و شمالی راه‌اندازی شده اما کشاورزان به علت نداشتن بازار مناسب برای سیب‌زمینی در داخل و خارج و انبار‌شدن بیش از حد محصولشان با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده‌اند.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی افزایش هزینه‌های تولید مانند قیمت نهاده‌ها، ماشین‌آلات، حمل‌ونقل و دستمزد کارگران را بخشی از مشکلات سیب‌زمینی دانست و تصریح کرد: قیمت کودهای شیمیایی در سال جاری حدود 300 درصد افزایش یافته و این سبب شده تا در کنار افزایش قیمت دیگر عوامل تولید مانند حمل‌ونقل و دستمزد کارگران مشکلات بسیاری را برای تجارت این محصول فراهم آید.

به گفته نیازی برای جلوگیری از متضرر‌ شدن کشاورزان باید ضمن برقراری تناسب بین مقدار مصرف و تولید کشور، مازاد سیب‌زمینی تولیدی صادر شود و هم‌چنین با استفاده از ارقام مختلف عملکرد این محصول در واحد سطح افزایش پیدا کند.

افزایش کیفیت سیب‌زمینی نیازمند توجه بیشتر

وی افزود: در حال حاضر از نظر کمی مشکلی برای تولید سیب‌زمینی در کشور وجود ندارد اما از نظر شکل ظاهری و بازار‌پسندی در داخل و خارج از کشور باید توجه بیشتری صورت گیرد.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی با بیان اینکه سالانه حدود 500 هزار تن سیب‌زمینی در صنایع تکمیلی استفاده می‌شود ادامه داد: سیب‌زمینی‌های 150 تا 400 گرمی برای صادرات استفاده می‌شود و غده‌های بزرگتر برای صنایع تکمیلی مصرف می‌شود.

نیازی گفت: سیب‌زمینی در چهار فصل و در استان‌های مختلف کشور تولید می‌شود؛ به گونه‌ای که در فصل زمستان با کمترین سطح زیرکشت (5800 هکتار) در مناطق کرمان، جیرفت و دزفول و در فصل بهار با 16 هزار و 600 هکتار سطح زیر کشت، در گرگان، اصفهان، دزفول و برخی از مناطق سرد‌سیر کرمان سیب‌زمینی تولید می‌شود.

وی افزود: در فصل تابستان نیز با سطح زیرکشتی به وسعت 22 هزار و 450 هکتار سیب‌زمینی در استان‌های همدان، اصفهان و گلستان تولید شده و در پاییز که بیشترین میزان تولید در این فصل انجام می‌شود حدود سه میلیون و 800 هزار تن سیب‌زمینی در 121 هکتار سطح زیرکشت در استان‌های کردستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، زنجان، خراسان رضوی و شمالی برداشت می‌شود.

ابزار اجرایی برای تبیین الگوی کشت نداریم

به گفته او یکی دیگر از مشکلات تولید سیب‌زمینی این است که وزارت جهاد کشاورزی ابزار اجرایی مناسبی برای تبیین الگوی کشت ندارد.

نیازی درباره‌ی خرید تضمینی سیب‌زمینی عنوان کرد: قیمت خرید تضمینی پیشنهادی انجمن برای هر کیلوگرم سیب‌زمینی حداقل 260 تومان در نظر گرفته شد درحالی که قیمت خرید تضمینی دولتی این محصول کیلویی حدود 160 تومان بود.

رییس انجمن ملی سیب‌زمینی با اشاره به این‌که میانگین عملکرد این محصول در ایران بالاتر از عملکرد سیب‌زمینی در جهان است گفت: در ایران متوسط عملکرد سیب‌زمینی 29 تن و 400 کیلوگرم در هکتار است که در مقایسه با میانگین 20 تنی جهان، در سطح بالاتری قرار دارد.

وی افزود: 2.1 درصد سیب‌زمینی تولیدی پروتئین بوده که در هر هکتار 617 کیلوگرم پروتئن تولید می‌شود و برای تولید هر کیلوگرم سیب‌زمینی حدود 250 هزار لیتر آب مجازی نیاز است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha