یک کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: خروج از شرایط فعلی عراق مستلزم بازگشت گروههای عراقی بر سر میز مذاکره است که در چند سال اخیر نشانهای از این امر دیده نشده است.
سیامک کاکایی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با بیان اینکه «نشست فوقالعاده پارلمان عراق به حد نصاب نرسید» اظهار کرد: در هفته گذشته بیشتر مناطق سنینشین عراق شاهد تظاهرات مردمی علیه دولت این کشور بود و این نشست هم به منظور بررسی راه حلهایی برای پایان بخشیدن به اعتراضات بود که به دلیل به حدنصاب نرسیدن غیررسمی شد.
وی در مورد اعتراضات اخیر در عراق گفت: تظاهرات در استان الانبار در صلاحالدین و سایر بخشهایی که اهل تسنن اکثریت را دارند،بیشتر دیده میشد؛ چراکه آنها معتقد هستند نوریالمالکی به خواست اهل سنت عراق توجهی نداشته و علاوه براین پس از تجمعهای هفته گذشته شماری از محافظان رافع العیساوی وزیر دارایی عراق هم به اتهام دخالت در ناامنیهای اخیر کشور بازداشت شدندکه این امر هم بر نارضایتیها دامن زد.
وی با بیان اینکه «معترضان دستگیری محافظان وزیر دارایی عراق و طارق الهاشمی را در حکم تقابل مالکی با اهل سنت قلمداد کردند» گفت: در طی یک سال و نیم گذشته جریان رسیدگی به پروندهای سیاسی – قضایی طارقالهاشمی هم مطرح بود و از آنجا که او(طاقالهاشمی) جزء فهرست العراقیه بود که خاستگاه بخشی از آن در مناطق سنینشین عراق است، دستگیری محافظان دارایی عراق نیز اعتراضات بسیاری را به همراه داشت و مخالفان تلاش میکنند از این فضای ناآرام استفاده کرده و هرچه بیشتر بر نوریالمالکی فشار آورند تا از قدرت کنار رود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: چیزی که امروز بیشتر در تحولات عراق به چشم میخورد سازماندهی فشارها و انتقادهایی است که مالکی را مجبور به کنار رفتن از قدرت میکند همچنین در یک سال گذشته کشمکشهای سیاسی بر وضعیت دولت و حکومت این کشور تاثیرگذار بوده تا جایی که در این میان بالا گرفتن اختلافها بین دولت عراق، منطقه کردستان و کشمکشهای سیاسی بین دولت و ائتلاف العراقیه، این کشور را دستخوش تحولاتی کرده که ممکن است از درون آن جبههگیریهای جدید سیاسی سربرآورده و اختلافها تشدید شود.
وی گفت: احتمال دارد ادامه اعتراضها به تغییراتی در وضعیت سیاسی عراق منجر شود؛ بنابراین با توجه به شرایطی که امروز در عراق شاهد هستیم میتوان گفت تنشها به سمت نهادهای سیاسی در حرکت بوده و اکنون هم پارلمان را نشانه گرفتهاند، تا مشکلات جدی برای مالکی به وجود آورند.
وی با اشاره به نشست روز گذشته پارلمان عراق که به حد نصاب نرسید، تاکید کرد: اگرچه ائتلاف دولت قانون نشست را تحریم کرد ولی شنبه همین هفته علاوی رییس فهرست العراقیه نسبت به تحولات 48 ساعت آینده عراق هشدار داده و گفته بود که احتمال دارد حتی پارلمان هم منحل شود که اگر این اتفاق بیفتد، عملا دولت هم زیرسوال میرود و امکان دارد ساختار سیاسی دولت عراق هم دستخوش دگرگونی شده و بحث انتخابات مطرح شود که در نتیجه شاهد افزایش کشمکشها خواهیم بود.
کاکایی ادامه داد: افزایش تنشها و درگیریها در عراق باعث شده تا نبود طالبانی بیشتر محسوس باشد؛ زیرا او کسی بود که میتوانست نقش لنگر را برای گروههای سیاسی عراق داشته باشد ولی امروز او حضور ندارد.
وی تحولات کنونی عراق را تحت تاثیر جریانهای سیاسی منتقد مالکی دانست و ابراز عقیده کرد: حتی خود مقتدی صدر هم امروز به جرگه منتقدان مالکی پیوسته است و در سوی دیگر مخالفان هم سایر گروهها حضور دارند ولی به طور کلی اعتراضها بیشتر به تحریکاتی بازمیگردد که العراقیه در مناطق سنینشین ایجاد میکند تا از این طریق حیات دولت را به مخاطره بیندازد.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه «دستهایی در بیرون از عراق هم در افزایش تنشها و ناامنیهای این کشور نقش دارند» افزود: از آن جمله میتوان به دخالتهای ترکیه و عربستان در روند سیاسی و ثبات در عراق اشاره کرد که تاثیر منفی در جامعه داشته و حتی ممکن است عراق را به سمت وضعیتی جدید سوق دهد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: بازگشت گروههای عراقی به گفتوگو و ایجاد اجماع از طریق توافق بین گروههای سیاسی و تنزل تمامی گروهها از مطالبات خود از جمله راهکارهایی است که با عمل به آن عراق میتواند تا حدی شاهد آرامش باشد، از سوی دیگر نباید فراموش کرد که نوریالمالکی هم باید در سیاستهای خود تغییراتی ایجاد کند؛ چراکه بسیاری معتقد هستند که سیاست های مالکی در یک سال اخیر در افزایش کشمکشها بیتاثیر نبوده و اگرچه این کشمکشها خود تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی بوده، ولی در هر صورت در شرایط کنونی باید راه برای گفتوگو باز باشد.
انتهای پیام
نظرات